Precizari CNPAS - privind CIC
Raspunsuri - Pagina 4
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by ana_miti
Buna! Am si eu o mare probelma...Lucrez la o firma unde salariul minim este trecut pe cartea de munca, si mai primesc din mana cum se zice inca atat(ceea ce reprewzinta un salariu de 5 milioane de lei. Marea chichita este ca eu nu stiu cine imi va da mie cei 6 milioane: Firma la care lucrez sau statul, pt ca la noi se i-a salariu dupa multe rugaminti la sefu si cu intarzieri de 10 zile aproape daca nu mai mult...
Va rog sa imi raspundeti urgent pt ca sunt la serv acum si acasa nu am net!!!!!
ana maria bogdan
Ana Maria, indemnizatia o vei primi de la angajator, care va deduce respectiva suma din contributia la asigurarile sociale de stat pe care o datoreaza.
GabrielaG spune:
Am o intrebare, de fapt nu stiu daca am inteles bine din discutiile de mai sus.
Am o prietena care va naste la sfarsitul lui august, lucreaza in invatamantcu vechime de vreo 10 ani, in iunie sau inceputul lui iulie a intrat in concediu de odihna (ca sa ia salariul intreg), dar normal ar fi trebuit sa intre in concediul de maternitate. Cand va naste va fi inca in concediul de odihna si va putea solicita direct CIC sau e obligatoriu sa efectueze cele 42 de zile de postnatal?(eu asa am dedus).
Multumesc mult,
Gabriela si baietii
cool spune:
dupa nastere, cand termina concediul de odihna, completeaza diferenta pana la cele 42 zile cu concediu postnatal iar din a 43-a zi poate solicita CIC.
mmc_nd spune:
Am si eu 3 intrebari, am citit pe aici dar nu sunt sigura ca am priceput bine:
1. CIC se acorda daca ai 10 luni platite inainte de data nasterii copilului, corect?
2. Aceste 10 luni trebuie sa fie platite la asigurari sociale sau asigurari de sanatate?
3. Se poate plati retroactiv asigurarea de la punctul 2 (oricare ar fi)?
Multumesc mult!
Rozi spune:
1. corect
2. asigurari sociale (de stat)
3. nu (la sanatate cred ca da, dar nu despre asta discutam)
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"