Precizari CNPAS - privind CIC

Precizari CNPAS - privind CIC | Autor: ellys

Link direct la acest mesaj

CNPAS face urmatoarele precizari:
20 Februarie 2004

Având în vedere unele neclarităti semnalate din partea angajatorilor în privinta conditiilor si a modalitătii de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, precum si în vederea aplicării unitare a prevederilor Legii nr. 577/2003 privind aprobarea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, în ceea ce priveste acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, Casa Natională de Pensii si Alte Drepturi de Asigurări Sociale face următoarele precizări:
1) - Stagiul de cotizare necesar stabilirii si acordării indemnizatiei pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani si în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, stabilită după data de 31 decembrie 2003, este de cel putin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, indiferent de data de la care solicitantul a devenit asigurat al sistemului public.
2) - Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acordă numai după efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lăuzie. Această dispozitie este aplicabilă asiguratilor care solicită concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului începând cu data de 8 ianuarie 2004, data intrării în vigoare a Legii nr. 577/2003.
3) - Efectuarea concediului de maternitate, prin compensarea prevăzută de art. 119 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările si completările ulterioare, se va face tinând seama de prevederile referitoare la obligativitatea efectuării celor 42 de zile de concediu de lăuzie.
Dacă în urma compensării rezultă, după nastere, o perioadă mai mare de 42 de zile de concediu de maternitate, începând cu a 43-zi, dată de la care asigurata ar avea dreptul la concediu pentru cresterea copilului, nu se poate beneficia concomitent de cele două prestatii (indemnizatie pentru maternitate, pe durata rămasă până la împlinirea a maxim 126 de zile si, în acelasi timp, indemnizatie pentru cresterea copilului).
4) - Dacă în urma compensării între concediul pentru sarcină si concediul pentru lăuzie rămân de efectuat mai putin de 42 de zile din concediul pentru lăuzie, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acordă numai după parcurgerea, de la nastere, a acestei perioade.
5) - În cazul asiguratilor care au adoptat, au fost numiti tutore, cărora li s-au încredintat copii sau le-au fost dati în plasament, perioada ce corespunde stagiului de cotizare se stabileste de la data la care, după caz, s-a aprobat adoptia, s-a instituit tutela sau plasamentul, conform legii.
Ca atare, în vederea acordării concediului pentru cresterea copilului, acestor asigurati nu le sunt aplicabile prevederile referitoare la obligativitatea efectuării celor 42 de zile din concediul de lăuzie.
6) - Dacă mama beneficiază de indemnizatie de maternitate, tatăl, în urma optiunii, poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, numai după împlinirea a 42 de zile de la data nasterii, respectiv din a 43-a zi de la data nasterii copilului, cu respectarea conditiei privind stagiul de cotizare.
În situatia în care mama nu este asigurată în sistemul public sau nu beneficiază de concediu de maternitate, tatăl poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului imediat după nasterea acestuia, fără a fi necesar a se parcurge cele 42 de zile.
Este necesar a preciza că nu se poate cumula această indemnizatie cu alte venituri . În consecintă, pentru a beneficia de acest drept, tatăl obligatoriu trebuie să suspende raportul de muncă sau de serviciu.
7) - În cazul mamei care se află în concediu pentru cresterea unui copil, perioadă în care naste un altul, iar până la solicitarea concediului pentru cresterea acestuia din urmă au trecut cel putin 42 de zile de la nastere (timp în care asigurata se află în continuare în concediu pentru cresterea primului copil), pentru acordarea concediului pentru cresterea celui de al doilea copil nu se cere efectuarea obligatorie a celor 42 de zile reprezentând concediu pentru lăuzie.
Atunci când mama renuntă la indemnizatia pe care o primeste pentru primul copil, în favoarea celei pentru al doilea copil, imediat după nasterea acestuia din urmă, pentru a beneficia de acest drept este obligatoriu să efectueze cele 42 de zile din concediul de lăuzie.
8) - În situatia în care mama a decedat la nasterea copilului, tatăl poate beneficia, în conditiile legii, de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, oricând după data nasterii copilului, până la data împlinirii de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani.
9) - Pentru drepturile care se solicită si se stabilesc după data de 31 decembrie 2003, indiferent dacă nasterea copilului a avut loc anterior sau ulterior acestei date, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezintă 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. În anul 2004, conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 519/2003, salariul mediu brut este 7.682.000 lei.
10) - Pentru persoana asigurată care se regăseste în două sau mai multe situatii prevăzute la art. 5 din Legea nr. 19/2000, cu modificările si completările ulterioare, indemnizatia pentru cresterea copilului, stabilită după data de 31 decembrie 2003, va fi achitată de un singur angajator sau, după caz, de casa teritorială de pensii, la alegerea solicitantului, în cuantumul prevăzut de lege, cu conditia depunerii unei declaratii pe proprie răspundere că nu beneficiază de acest drept de la celălalt/ceilalti angajatori sau, după caz, de la casa teritorială de pensii.
11) - Cuantumul indemnizatiilor pentru cresterea copilului aflate în plată la data de 31 decembrie 2003, stabilite în baza legislatiei în vigoare până la această dată, nu se modifică urmare intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 577/2003.
12) - În cazul indemnizatiilor pentru cresterea copilului a căror plată a fost suspendată în cursul anului 2003, iar reluarea plătii se face după data de 31 decembrie 2003, cuantumul lunar al acestora este cel avut la data suspendării.
13) - În situatiile în care mama beneficiază de indemnizatie pentru cresterea copilului stabilită anterior datei de 31 decembrie 2003, iar în anul 2004 ca urmare a renuntării mamei la această prestatie solicită tatăl acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, cuantumul ce se cuvine în acest caz este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cu conditia respectării conditiei privind stagiul de cotizare.
14) - Potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 571/2003-Codul fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2004, veniturile sub formă de indemnizatie pentru cresterea copilului nu se impozitează. În consecintă, drepturile bănesti de acest gen aferente lunii ianuarie si în continuare, indiferent dacă au fost stabilite anterior datei de 31 decembrie 2003 nu se vor mai impozita.
Mentionăm că aceleasi dispozitii sunt aplicabile si celorlalte indemnizatii de asigurări sociale prevăzute de lege, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporară de muncă.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Binevenite aceste precizari. Se pot citi si la http://www.cnpas.org/cnpas/jsp/news.jsp?chapterId=96¶graphId=378
Multumim, Ellys.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina liliana spune:

As avea o intrebare:se impoziteaza Concediu ingrijire copil pana la 2 ani aflat in plata inainte de ianuarie 2004 si unde se specifica asta?Mie pe ianuarie mi l-a impozitat si mi l-a calculat ca si lunile anterioare.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu se impoziteaza. Ar fi bine sa anunti la serviciu sa iti recalculeze indemnizatia si sa iti plateasca diferenta.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Ca temei legal, vei invoca art.42 lit.a) din Codul fiscal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bambina spune:

Buna!Am o mare nelamurire cu privire la concediul de maternitate de 126 zile.Daca in urma compensarii zilelor,dupa nastere raman mai mult de42 zile cum se procedeaza?Pot renunta la restul zilelor pana la maximul de 126 si sa fac cerere pentru CIC din a 43-a zi ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bambina spune:

Intreb pentru ca la punctul3 al precizarilor facute de CNPAS nu se specifica decat ca nu se poate beneficia de ambele indemnizatii nu si daca se poate renunta la restul de zile pana la 126.S-au mai facut si in alte parti astfel de specificatii?
Multam anticipat pentru raspuns.



Bambina in 23 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Bambina, la pct.3 din precizari este foarte clar: "nu se poate beneficia concomitent de cele două prestatii (indemnizatie pentru maternitate, pe durata rămasă până la împlinirea a maxim 126 de zile si, în acelasi timp, indemnizatie pentru cresterea copilului)." prin urmare, poti renunta la restul zilelor de concediu postnatal si sa soliciti CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bambina spune:

Multumesc de lamurire
Si inca ceva.....in legatura cu plata indemnizatiei de 6 mil.Firma la care sunt angajata are de platit CASS intr-un cuantum mai mic de 6 mil.Eu stiu ca se poate compensa cu CNPAS si pe urma imi da mie banii( mi se pare ca se face un ordin de incasare pe diferenta sau cel putin asa stiam) dar alta modalitate nu exista? Ma gandeam...se poate face cererea de CIC direct la CNPAS iar ei sa-mi vireze banii intr-un cont personal? Au mai fost situatii de genul asta? Daca da ce-ar trebui sa fac in continuare.
Inca odata si multumesc.

bambinain 23 saptamini

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Punctul 13,

"În situatiile în care mama beneficiază de indemnizatie pentru cresterea copilului stabilită anterior datei de 31 decembrie 2003, iar în anul 2004 ca urmare a renuntării mamei la această prestatie solicită tatăl acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, cuantumul ce se cuvine în acest caz este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cu conditia respectării conditiei privind stagiul de cotizare. "

nu este un raspuns la cateva intrebari care au fost puse aici pe forum ? ...si care aveau alta solutionare pana la aparitia acestor norme ?

Dar nu spune din ce an...( 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat) de cand a cerut mama CIC sau tatal ?


Cu respect,
Florin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by joxy

Punctul 13,

"În situatiile în care mama beneficiază de indemnizatie pentru cresterea copilului stabilită anterior datei de 31 decembrie 2003, iar în anul 2004 ca urmare a renuntării mamei la această prestatie solicită tatăl acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, cuantumul ce se cuvine în acest caz este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cu conditia respectării conditiei privind stagiul de cotizare. "

Dar nu spune din ce an...( 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat) de cand a cerut mama CIC sau tatal ?

Cu respect,
Florin



Este vorba de salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2004. Pct.13 din Precizari se refera la sitatia în care mama beneficiază de indemnizatie pentru cresterea copilului stabilită anterior datei de 31 decembrie 2003, iar în anul 2004 ca urmare a renuntării mamei la această prestatie, tatăl solicită acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului

Mergi la inceput