DECLARATIA DE VENIT pt persoane aflate in CIC
Raspunsuri - Pagina 2
irinad spune:
Declaratia pe venitul global care se face pe baza fisei fiscale trebuie depusa de catre angajat chiar daca acesta a lucrat numai la o singura firma intreg anul (desi am auzit ca unele firme depun aceste declaratii in contul angajatului, acesta nemaiavand nici o grija).
Spun asta pentru ca eu am intarziat vreo saptamana si m-am trezit cu o amenda de 500.000 lei (e o amenda fixa, nu conteaza cat intarzii) care nu era acoperita nici pe departe de diferenta de impozit pe care trebuia sa o primesc.
Sigur ca am fost revoltata, dar am aflat ca la aceste amenzi nu se calculeaza penalitati, astfel incat am lasat-o balta, si astept sa treaca timpul si banii astia sa nu mai aiba nici o valoare :)) Sper sa nu-mi trebuiasca vreun act de la Fisc ca n-am datorii:))
Rozi spune:
Daca ai lucrat tot anul la un singur angajator si nu ai obtinut venituri din alte surse, nu trebuie sa depui declaratie pe venit global.
Venitul global include venituri din mai multe surse, deci mai multe fise fiscale sau declaratii speciale. Nu exista notiunea de venit global pentru o singura sursa de venituri.
Amenda probabil ca e din alta cauza; diferenta de impozit v-a dat-o angajatorul sau fiscul? In al doilea caz, inseamna ca la fisc sunteti inregistrata ca ati avut venituri din mai multe surse si fiscul astepta declaratia pe venit global (angajatorii depun fisele fiscale si fiscul aduna toate fisele facute pe acelasi CNP si asteapta declaratia persoanei fizice).
Dana_ spune:
Stefan,
Banii care ii incasez de la CEC sunt virati de Casa de pensii.
Acesti bani reprezinta acea asigurare suplimantara( am incheiat un contract cu casa de pensii in septembrie 2002 ,am platit timp de 6 luni o anumita suma si rezultatul : in martie am inceput sa primesc banii).In fiecare luna primesc diferit , cred ca se ia dupa zilele lucratoare.
La fel si banii din concediul de maternitate ii primesc in fucnctie de zilele lucratoare ale lunii, acestia insa ii ridic de pe card.
Liviu: multumesc pt raspuns, am sa merg sa depun aceasta declaratie .
Dana&bb Andy
irinad spune:
Pentru Rozi,
Eu una am intrat complet in ceata. Hai sa-ti povestesc ce am patit eu. Pe rand:
1. In anul 2000 am lucrat 6 zile in luna decembrie prin conventie - pentru care am primit 400.000 lei net (restul anului fiind studenta bursiera, venit care nu se declara); de la angajator am primit o fisa fiscala (nu-mi amintesc de care) si in 2001 nu am depus nici o declaratie (era singurul meu venit pe 2000)pentru ca n-am stiut ca trebuie s-o fac. In luna iunie 2001 am primit o instiintare de la Fisc - Iasi ca nu mi-am depus declaratia etc, etc. Am telefonat si mi s-a comunicat ca am lucrat prin conventie si trebuia sa depun declaratia etc. M-am conformat intr-un tarziu. La sfarsitul anului 2001 am primit prin posta diferenta de impozit de aprox 80.000 lei.
Pana aici toate bune si frumoase. La sfarsitul anului 2003 cand m-am interesat la Fisc - Iasi am aflat ca pentru acea intarziere am fost amendata cu 500.000 lei (suma care depaseste castigul meu total !!)
2. In decembrie 2002,am fost angajata de o firma cu sediul social la Bucuresti, la sectia din Bacau a acestei firme, eu avand domiciliu in Iasi. De la aceasta firma am primit la inceputul anului 2003 o fisa fiscala (FF1). Mentionez din nou ca era singurul meu venit pe anul 2002, restul anului fiind bursiera (doctorand cu frecventa, bursa neimpozitaliba conf. legii si care nu se declara). Am primit de la Fisc-Iasi documentele pentru declararea venitului global, pe care le-am completat conform FF1 si le-am expediat la Iasi (eu fiind angajata la Bacau, dar la acea data avand domiciliu stabil in Iasi) dupa care am dormit linistita pana la sfarsitul anului cand am primit o adresa de la Fisc Iasi ca datorita intarzierii cu care am depus declaratia etc etc m-am ales cu o amenda de 500.000 lei (alta decat cea din 2001, despre care habar-n-aveam pentru ca nu ma anuntase nimeni), urmand sa iau o diferenta de impozit de vreo 280.000 lei pe anul 2002 si deci, sunt datoare statului cu diferenta.
Mi-am trimis sotul sa se intereseze si cu aceasta ocazie am aflat de ambele amenzi si de faptul ca datoram statului vreo 500.000 lei per total - nu ma intrebati ce se mai aduna si ce se mai scade, ca nu stiu. Si v-am spus, am lasat-o balta, n-am platit nimic gandindu-ma ca anul asta voi depune declaratia la timp, desi am lucrat la un singur angajator, si din diferenta de impozit care mi se va cuveni o sa mai scada si amenda si poate ajung la zero.
DAR ACUM, chiar ca nu mai stiu ce sa fac - am lucrat la un singur angajator, v-am spus la sectia din Bacau eu avand jumatate de an buletin de Iasi si jumatate buletin de Bacau (deci domiciliu stabil). In concluzie de unde voi primi docuumentele pentru declaratia pe venitul global de la Iasi sau de la Bacau, tinand cont ca impozitele mi se platesc la Bacau. Si extrapoland, acelasi lucru s-a intamplat si in decembrie 2002, daca impozitele mi s-au platit la Bacau, de ce am primit documentele de la Fisc Iasi, respectiv amenda, pentru ca aveam domiciliu de Iasi?
Daca pentru anul 2002 nu trebuia sa depun nici o declaratie pentru venitul global, atunci de ce am fost amendata de catre Fisc? (pentru ca intarzierea mea ar fi trebuit sa fie egala cu zero)
Multumesc si sper ca mesajul meu prea lung n-a suparat pe nimeni :)
Irina
Rozi spune:
Pentru irinad:
Uf! ce de probleme! s-o luam pe rand:
1. anul 2000: sincer, nu stiu cum se procedeaza cu veniturile din bursa, ar trebui citit cu atentie Codul Fiscal; stiu insa ca uneori un venit scutit de impozit nu inseamna o lipsa de venit, deci formularea "era singurul meu venit pe 2000" nu este tocmai corecta; angajatorul v-a intocmit o FF2 pentru cele 6 zile de conventie civila; asta si faptul ca NU TOT anul ati lucrat la acelasi angajator duc implicit la obligatia depunerii declaratiei de venit global si la regularizarea impozitului de catre fisc. Deci trebuia sa depuneti declaratia pentru 2002. Declaratia de impunere pe 2000, primita de la Iasi, chiar de acolo trebuia primita, o persoana fiind in evidenta fiscului din localitatea de domiciliu (sau din sectorul de domiciliu, in Bucuresti). La aceeasi autoritate trebuie depusa si declaratia anuala de venit global (la adresa de domiciliu valabila la momentul depunerii declaratiei).
2. anul 2002: din pacate, si anul asta a fost povestea ca nu ati lucrat TOT ANUL la acelasi angajator... Deci obligatia depunerii declaratiei... Deci nu e singurul venit pe 2002... Amenda e posibil sa fi fost pentru ca ati depus cu intarziere declaratia; nu puteti verifica daca v-ati incadrat in termen? (tin minte ca in anii aceia s-au tot prelungit termenele de depunere, ca nu stia lumea ce sa faca).
3. anul 2003: nu cadeti in extrema cealalta sa depuneti declaratia daca nu e nevoie! E simplu: verificati daca pe fisa fiscala 1 pe care trebuie s-o primiti de la angajator apare REGULARIZARE IMPOZIT. Daca apare acolo o suma, nu trebuie sa mai depuneti declaratia pe venit global (angajatorul ar fi trebuit sa va ceara deja, pana acum, o declaratie pe propria raspundere ca nu ati avut alte surse de venit).In acest caz, angajatorul va va da diferenta de impozit si amenzile le veti plati personal, atat cat scrie acolo, nu se compenseaza din oficiu. Daca FF1 NU este regularizata, trebuie sa depuneti acea declaratie pe venitul global pe 2003. Aveti timp pana pe 15 mai 2004.
Nu va mai ganditi unde vi se plateste impozitul; ca persoana fizica sunteti in evidenta Iasului si acolo ajung toate hartiile si tot de acolo vin formularele, tot acolo trebuie depusa declaratia si tot acolo platita amenda.
Eu am raspuns cu ce stiam; a ramas in aer aspectul cu necesitatea declararii sau nu a veniturilor neimpozabile din bursa, poate stie altcineva raspunsul. Oricum, am un contraexemplu, care nu stiu daca se aplica si la burse: unui programator i se intocmeste fisa fiscala pe care se trec veniturile scutite de impozit (e rubrica speciala).
Sper sa fi fost de folos.
irinad spune:
Multumesc mult pentru raspuns. In sfarsit ma lamuresc si eu, macar partial.
Cat despre declararea veniturilor din bursa de student stiu ca nu trebuia facuta pentru ca asa mi s-a raspuns clar de la Fisc (in 2001, cand le-am telefonat pentru ca nu intelegeam ce anume trebuia sa declar pe anul 2000- eu chiar uitasem de conventia de 6 zile din 2000). Iar bursa de doctorand iarasi stiu ca nu se declara, nici unul dintre colegii mei doctoranzi nu declara nimic. (eventual declara veniturile pe care le-au obtinut din diverse granturi de cercetare, acestea fiind alte surse de venit).
Sincera sa fiu, m-as mai duce sa intreb dar mi-e groaza de cozile de acolo... :)
Inca o data multumesc!! Irina