Stafilococ auriu?

Sunt mamica unui bebe de 1 luna, nascut natural, 3,7 kg si 51cm, perfect sanatos. In ziua in care ne-am externat, a venit si dr pediatru acasa si l-a vazut pe baietel. In spatele pavilionului urechii stangi avea un punctulet cu puroi, ca un cos, cat gamalia unui ac. Ne-a spus ca este stafilococ auriu luat din maternitate (am nascut la Elias) si ca aceste pustule trebuie sparte cu un tampon cu alcool si apoi uns locul cu Fluocinolon. La cateva zile i-a mai aparut unul intre cutele de la gat, apoi inca un cos intre pliurile de la sold. Speranta noastra a fost si este ca nu e vorba de stafilococ auriu, ci ca pur si simplu sunt fie niste puncte de grasime, fie se fac de la caldura (la noi in casa este f cald).
Azi dimineata, insa, am gasit un cos mai mare decat cele de pana acum, deasupra pliurilor de la sold, pe stanga, si sunt f speriata. Am tamponat locul cu alcool. Din pacate dr. si asistenta sunt ambele in concediu pana luni si nu am cum sa dau de ele.
Nu stiu ce sa fac, sunt disperata.
S-a mai confruntat cineva cu problema asta? Oare trebuie sa merg cu bebe la Budimex sa-l vada si alt medic?
Va multumesc mult.
Lia si Alexutu
Raspunsuri

cristinatoth spune:
"Stafilococul auriu este o bacterie sferica gram pozitiva care creste pe mediile de cultura de laborator sub forma unor colonii dispuse ca un ciorchine, colonii care au culoare galben-aurie, de unde deriva si numele bacteriei. Este un stafilococ agresiv care poate da o serie de infectii grave, cu producere de puroi. Ca toti stafilococii este rezistent la tratamentul cu Penicilina si se recomanda tratament cu Oxacilina sau cefalosporine dar numai sub supraveghere medicala atenta, mai ales avand in vedere si varsta frageda a copilului dvs.."
In concluzie consulta cat mai repede un doctor. Poti merge la Budimex, dar cred ca si doctorii dermatologi te pot ajuta.
Sanatate!!!

Lucia spune:
Problema este foarte serioasa si cel mai bine mergi la Budimex.
O cunostiinta de-a mea care a nascut tot la Elias, fetita ei a contactat stafilococ auriu si l-a desoperit la cateva luni de la nastere. Aceste bubite care-i apar nu sunt de la caldura, fiindca iritatia de la caldura este rosie fara sa apara ca niste cosuri. La Budimex ii va recolta de acolo si ii va face analiza exact.
Mult suucces.

ariadna spune:
Din propria mea expeienta trista cu acest stafilococ beta-aureus, iti pot spune ca este foarte incapatanat si nu cedeaza foarte usosr la un, sa zicem, simplu tratament cu antibiotice. De asemenea data fiind varsta frageda a copilului si eu te-as sfatui sa apelezi cat mai repede la persoane competente care sa analizeze si sa rezolve situatia cu bine. si santate tie si bebeului
ariadna

prettysunshine spune:
Noi am reusit sa luam toata familia stafilococ auriu si cum de obicei se ia din spitale,credem ca l-a luat tatal meu cand o fost internat pentru o operatie.Si cum se ia f.usor,l-am avut toti,adica eu,sotul meu,baietelul meu de 6 ani,mama si tatal meu.Nu la toata lumea simptomele sunt vizibile si chiar uneori e posibil sa nu deranjeze deloc.Noi ne-am facut analizele deoarece tatal meu si le-a facut si apoi ne-au chemat pe toti fiindca se ia foarte repede.Am facut analizele la Institutul Cantacuzino(Iasi) si apoi ei au preparat un vaccin injectabil,vaccinarea durand vreo 3 luni(injectii la fiecare 3 zile),am inteles ca se scapa f.greu de stafilococul asta,asa ca abia asteptam sa terminam cu vaccinul ca sa mergem sa vedem daca am scapat,desi nu pe toti ne-a deranjat prezenta lui.Nu stiu insa cum se procedeaza in cazul unui copil atat de mic,dar cred ca trebuie sa te duci urgent la doctor cu el,nu se stie ce efect poate avea stafilococul asta la un copil asa mic.Iar bubitele pe care zici ca le are sunt ca cele pe care le-a avut tatal meu,asa ca doctorul tau are probabil dreptate.

Andreutza spune:
Nu se poate pune acest diagnostic fara a face analize serioase. Niste simple bubite nu sunt semn de auriu!!!
Trebuie sa contactezi un medic (dar nu un dermatolog) pentru ca este o infectie generalizata nu o poala de piele. Incearca la un institut de boli infectioase. Din cate stiu eu nu se prea scapa de stafilococ auriu (am si eu rude care se lupta cu el de ani de zile pe la medici f buni) si se ia f usor(si daca bei din acelasi pahar).
Tratamentul se face cu antibiotice f puternice.
Stafilococul poate da infectii el sau poate suprainfecta.
Este nasol dar se poate trai cu el.
Sanatate pt bb!
Cu drag,
Andreea & Octaveatza

khristin spune:
Offff....nu vreau sa te sperii dar noi avem niste prieteni al caror copil a contactat acest stafilococ in interior...adica i s-a dezvoltat pe organele interne. A fost de groaza si abia l-au scapat de la moarte. Si acum urmeaza tratament serios. Eu m-as duce de urgenta undeva cu copilul sa nu se extinda. Sanatate multa,
Cristina