Despre gradinarit
Raspunsuri - Pagina 12
Otilia spune:
Citeva linkuri cu calendarul lunar de gradinarit, pentru cele interesate:
http://www.lamainverte.be/lune.php
http://www.aujardin.info/fiches/lune_fevrier.php
http://lesbeauxjardins.com/jardinons/lune/lune.htm
http://www.calendrier-lunaire.fr/page_vivre_avec.html
http://www.botanic.fr/contenu.php?rubrique=JASEM&categorie=AGELU
Otilia&LaAdelita
petra spune:
Interesante calendarele astea, dar dupa cata franceza stiu eu, si ce am inteles, nu prea concorda unele cu altele si fazele lunii sunt aceleasi la urma urmei.
In fine , cred mai mult ca gradinaritul se face in functie de vreme, nu de luna .
Un pic sa ramific subiectul si la plantele din casa! Care dintre voi, care are violete de Palma, stie cand este cea mai buna perioada de schimbat pamantul si ghiveciul. Eu stiam ca in perioada cand nu sunt inflorite, in primavara, dar florile mele ma pacalesc mai tot timpul pentru ca infloresc ca nebunele. Sunt cate 3-4 in ghiveci, pentru ca s-au puit, nu mai incap, unele au frunzele jigarite dar nu se lasa infloresc! Mi-ar fii mila de ele sa moara daca le schimb pamantul cand au flori!
Despre rasadurile mele, am semanat si nalbe, si intr-un loc la o saptamana a rasarit dintr-o semanta un firisor! O fi fost luna favorabila cand le-am pus!
Ghioceii sut deja marisori, si am sa-i mut in curand intr-un vas mai mare si am sa-i scot afara, pentru ca si la noi acum s-a cam dus zapada, si mi-am adus aminte ca avea o vecina de la mama, ghiocei in gradina, si de multe ori ieseau prin zapada si incolteau!
Andreutza spune:
Otilia, erbicidarea se face repetitiv in cursul unui an, pentru ca erbicidele nu ofera protectie totala pe timp de un an. Erbicidele au in general niste plante tinta pe care le distrug si, nu distrug organele vegetative din sol din care se regenereaza rapid buruienile, si nici semintele. Deci, cantaresti tu avantaje si dezavantaje. In plus trebuie sa tii cont si de toxicitatea remanenta in sol pentru ca e f greu sa le dozezi corect (la gram).
Petra, violeta de casa(pentru ca asta este denumirea ei) se muta din ghiveci in primavara dupa ce ia o pauza cu infloritul. Ele trebuie despartite pentru a-si putea forma rozeta de frunze simetrica, altfel ramanand inghesuite cu aspect mai putin interesant. Un lucru e f imp la violeta de camera: nu se uda niciodata pe frunze pentru ca putrezeste rapid, numai pe pamant. In plus, ele nu se scot afara pentru ca sunt prin excelenta plante de casa(nu suporta insolatia directa desi le place f mult lumina).
Laura, bonsaiul este intradevar f greu de ingrijit si vestea proasta este ca de obicei dupa un timp de la cumparare orice a-i face se strica(asta este valabil prin rom). Le trebuie lumina multa dar vor fi supusi toata viata aceluiasi regim de privatiune cu care au fost obisnuit(mai putina apa, putin ingrasamant si ghivece cu f putin mai mari). F imp in ingrijirea lor este insa specia, pentru ca dincolo de faptul ca sunt bonsai ei reprezinta niste specii (care au o paleta f larga) cu biologie f diferita (de la maces pana la stejar).
De asemenea, coroana trebuie corectata pentru a pastra aspectul, dar se respecta epocile de taiere. Eu nu mi-as lua desi imi sunt f dragi. Mult succes!
Pupici,
Andreea & Octaveatza
lu.more spune:
Laura, iti doresc succes pentru bonsai!
Eu am unul acum cateva saptamani (nu ma induram sa cumpar, stiam ca sunt greu de ingrijit). Era un ficus, avea 6 ani, 25 cm.
La vreo trei zile dupa ce l-am adus acasa au inceput sa-i creasca frunzulite, prea multe si prea mult decat ar fi trebuit.
Am intrat pe forumuri de pasionati de bonsai, sfaturile sunt mereu aceleasi, dar rezultatele...
Dupa vreo saptamana au inceput sa i se ingalbeneasca frunzele, cele vechi, iar cele noi se uscau de-a binelea.
In total i-au trebuit cam 3 saptamani sa moara. S-a uscat vazand cu ochii, iar eu ma uitam neputincioasa.
Nu l-am aruncat, ca e frumos, saracutul si asa, desi nu mai e ce mai era...
Deci daca tu ai un bonsai si-i merge bine, da-mi si mie reteta, ca eu n-am reusit...
Succes!
Lauraa spune:
Oooo ce vesti proaste fetelor... despre Bonsai. Eu am vazut la o cunostinta care avea unul frumos foc si mi.am luat si eu.Dupa ce l-am cumparat an sunat-o sa ma laud cu al meu si cand colo ea imi spune ca al ei tocmai a murit desi a avut grija de el ca de ochii din cap. A tinut un an la ea acasa... Acum citesc la voi, poate mai bine nu cumparam si asa a costat o caruta de bani...
Laura si papusica din burtik ( 29+ saptamani)
antoioana spune:
Buna fetelor!
Da, si eu am o experienta trista la capitolul bonsai! :((
Otilia, eu ma mut cu purcel, catzel....de asta mai dispar...dar va citesc oricum. Numai ca nu apuc sa mai si scriu. Am citit ca trandafirilor le merge bine pe langa lavanda. La menta te-ai gandit?
Petra draga, tu te-ai pus serios pe treaba. La multi...ghiocei!
Aaaa....sa nu uit sa va intreb: in cosul de nuiele, pun ceva de plastic? Sau las asa... sa iasa iarba pe unde poate? Da' nu curge pamantul?
Va dat seama ce nebunie va fi acusi? Caldura, flori....ce mai! Si copii care le vor rupe ..cel putin la mine.
Va pup pe toate.
anto
petra spune:
Vorbiti de bonzaii, aia mici , care se tin si pe masa, sau de alte specii mai mari, atata timp cat trebuie sa le taiati coroana?
Va intreb deoarece ma tot batea gandul sa-mi iau unul mic, de ala de pus pe masa, si ma tot razgandeam .Oricum unul de ala mic are o prietena de a mea, si ii merge de minune. De cand il are nu am auzit-o sa-i faca vreun tratament special, doar il uda din cand in cand si il lauda la toti ce frumusel este!!
Specialistei Andreutza, multumiri pentru rapunsul sau. Faza cu udatul o stiam si eu, si de fapt le ud doar pe pamant sau in farfurioara, dar totusi parca nu am curajul de a le desparti pe violetele mele, chiar acum in perioada de dupa o pauza de inflorire, pentru ca printre frunze au multi boboci de flori. O sa incerc la una macar sa vad cum ii merge.
Andreutza spune:
Dragele fetele, m-am obisnuit asa de tare cu voi inca deschid mereu computerul si ma uit sa vad daca ati mai scris ceva.
Pentru voi, cele cu gradina de dadacit, m-am gandit sa va intreb ce parere aveti despre pergole in general si despre cele cu trandafiri in special. Trebuie sa fie minunat sa ai o masuta si scaune sub florile de trandafir...Sigur, se pot folosi si alte liane pentru decorare.
Pupici,
Andreea & Octaveatza
Otilia spune:
Am avut si eu vreo 5 bonsaļ care mi-au murit... Dar nu au murit toti odata, erau specii diferite... Unul dintre ei parea foarte bine, crestea si era verde, dar pina la urma a avut aceeasi soarta. I-am facut unul cadou si mamei mele cind am fost acasa, dar nici la ea nu a avut mai multe zile. Stiu ca nu trebuie udati prea mult, mai degraba vaporizati cu apa demineralizata. Si transplantati o data la 2 ani. Eu una nu mai incerc, mi-am pierdut increderea... Dar cui vrea sa incerce ii doresc mult succes!
Andreutza, pare frumos ce zici tu acolo despre trandafiri... Sunt greu de ingrijit? Eu am evitat sa iau pina acum, m-am gindit ca pentru bebe nu-i recomandat, pentru ca au spini. Sau poate exista si specii fara spini? Sau poate le pot taia spinii manual?... Sau daca fac asta le creez probleme?
Anto, felicitari pentru noua casa! Sa fiti sanatosi si fericiti acolo! Cind dai de baut?
Petra, ce-ti mai fac ghioceii? Dar celelalte rasaduri?
Eu m-am felicitat ca n-am scos ridichile inca in gradina, ca aici a dat gerul... Cica toata saptamina o sa inghete! Va dati seama ce nenorocire ar fi fost pentru mine daca le scoteam afara si-mi mureau ridichile inghetate? Brrrrrr, nici nu vreau sa ma gindesc!
Am primit radacinile de lacramioare (margaritare), ce fac, le pun direct afara in pamint cind se termina gerul? Cica le trebuie semi-umbra... Le pot pune si in ghiveci, pe geam, nu? Sau e mai bine direct in pamint?
Ah, si am primit si anemonele! Sunt culori amestecate, mov, violet, lila, roz, albe... De abia astept sa le vad inflorite! Sunt flori pentru buchete!
Ah, si as mai vrea sa plantez niste lilieci! Mai multe culori, roz, lila, violet... Pe linga anemone, sa mearga culorile impreuna!
Mi se par super gradinile cu lilieci!
Am primit si boabele de fasole spaniola, cea care face floricele albe/rosii! Astea am inteles ca le pun direct afara, in pamint, dar mai tirziu... E o fasole agatatoare.
Va pup, spor la gradinarit!
Ah, daca va luati dupa calendarul lunar, acum e perioada favorabila plantatiilor. Succes!
Otilia&LaAdelita
petra spune:
Vorba Andreutzei, atat de tare m-am obisnuit cu voi incat deschi internetul special pentru a citi noutatie de pe acest subiect!!Dependenta domnule , nu alta!
Andreutza, mie imi plac la nebunie trandafirii, dar din pacate aici la mine in gradina am doar unul, care am avut grija de el sa nu inghete iarna asta. O sa vad acum ce flori are si cu SIGURANTA, voi mai planta macar 2-3 anul acesta. Astia ii astept sa apara pe la florarii!
Ghioceii mei ii dau cu crescutul! au mai iesit si alte floricele din bulbi, un fel de lalele pitice pentru bordura, iar celelate lalele narcise si zambile, inca nu si-au scos capul la lumina! Si bine fac sa mai astepte un pic!(dar curioasa cum sunt am scobit un pic in dreptul unui bulb, si este in crestere!l-am acoperit la loc si astept!)
Mi-au incoltit nalbele si lumanarelele, iar busuiocul am vazut azi ca o porneste si el voiniceste in sus! Nalbele si lumanarelele vreau sa pun langa un gard pentru ca cresc inalte(mai ales nalbele) si o sa fac o perde de flori intre mine si un vecin in curtea caruia sunt toate cam aruncate aiurea!Hi, hi!
Busuiocul il pun in vase mari, si creste in tufe, si o sa-l pun pe la colturile terasei!impreuna cu alte flori!
Azi mi-am separat si mutat in alte ghivece violetele de parma, si acum am stat si le-am admirat! Sa vad cum le v-a merge. M-am apucat de aceasta treaba pentru ca am iesit azi sa fac o dublura la o cheie, si m-am intors acasa cu vase pentru violete noi, pamant special pentru ele si ingrasaminte!Asa incat dublura la cheie m-a costat cat i yala noua si ceva pe deasupra!!!
Ah, si mi-am mai cumparat seminte pentru capsuni! Pe plic arata bestial, cica se pun dupa ce incoltesc si cresc, in vase agatatoare!! Sa o mai vad si pe asta! Dar mai intai sa le va iesite ca in plic erau 10 seminte si mi-am tinut respiratia cand le-am pus in pamant sa nu le imprastii cumva!!! Pe bune, sunt asa de mici cam cat un bob de mac, poate mai mici, cum sunt semintele alea pe capsuna! Cica sunt si decorative si de mancat! Pe plic erau super, acum sa vad rezultatul!
Asa ca dupa cum vedeti fetelor, am luat-o cam tare pe partea asta! Mi-am pus o gramada de rasaduri, si sunt cu ochii dupa altele!
Despre liliac, mi-as dori si eu unul, de orice culoare ar fii el, dar sufletul mi-a ramas la o reclama pentru liliac galben!!! Era o splendoare, un vis, dar sa ma tai daca mai stiu unde l-am vazut! ASta era anul trecut cand nu m-a interesat pentru ca nu aveam unde-l pune!Era el cam scumpel, vreo 35 $, dar cred ca merita!
Ei dar m-am intins precum buruienile Otiliei(apropos: ce ai mai facut cu ele?Otilia.)cu povestile mele, dar ma bucur ca sunteti aici si ne schimbam pareri si impresii!
Aici puteti gasi multe intrebari si raspunsuri despre plantele de apartament si de gradina
http://www/plantesiflori.go.ro/intrebari.html