cum e viata in New Jersey?
Raspunsuri - Pagina 2
Laura Takacs spune:
Roxy, chiriile depind de la stat la stat, si in acelasi stat de la zona la zona. Eu am incercat sa-ti dau o idee despre cheltuielile din NJ cat mai aproape de realitate. Sper ca te-am putut ajuta, daca nu imi pare rau.
Laura
AC spune:
Buna Roxy,
uite noi suntem pe picior de plecare din Olanda spre State. De fapt sotul meu a plecat de anul trecut cu o viza O1 (e cu dubla intentie imigratie si nu neaparat) in IT e putin diferita de H1B dar e pe aproape. Eu am capatat O3 care nu da drept de lucru... cum intre timp am descoperit si un bebe mic lucrurile s-au complicat nitel. Nu am avut rabdare sa astept schimbara de status la o viza de student, asa ca am gasit un proiect de colaborare State-Olanda si am facut naveta pe banii olandezi. Deci costuri extra, la salariu extra. Noi suntem pe aproape Long Island , N.Y.. Si e o zona super scumpa. Am gasit un one bedroom 970 fara curent inclus, cu bucatarie complet echipata si noua. Asigurare premium pt amandoi platind noi ceva in plus ca sa avem si noi la fel. Te descurci din 3000 si mai pui si un ban de o parte dupa primele luni, evident. Tu ce meserie ai?
Eu mi-s matematician...deci sper sa nu fie chiar prea rau.
Nu stiu noi nu ne-am prea adaptat in Olanda, desi al meu sot e cetatean .fr.. in schimb in State ne place. Muncesti de rupi comparat cu majoritatea celor din EU, dar se si vede. Adica dupa primul an salariul i-a crescut si bonusul idem. Speram sa putem ramane in State.
Altfel capitolul distractii e mult mai redus decat in Europa, la noi e si putin la tara....case, case, zone verzi grupate in satuce. E asa cam patriarhal, dar e tare bine daca esti cu ai tai.
Bafta multa
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
Laura Takacs spune:
Andreea, imi permit sa te intreb, cum mai poti sa pui un ban deoparte din $3,000 pe luna (brut, ca taxele sunt 25% si dupa ce scazi si alea ramai cu mai putin), dupa chirie, naveta si restul cheltuielilor? Eu sunt in State de 18 ani si locuiesc in zona Newy York/New Jersey de vreo 7(intai am stat si in New York in Manhattan si Queens). Zona asta e scumpa fata de alte state si inghesuita. Voi ati gasit un apartament destul de rezonabil.
AC spune:
Laura... eu lucrez... altfel stam cuminti in casuca.. care naveta americano-europeana!
Si acum cred ca s-au lamurit toate, nu? Dar uite detalii
Pai din salariul din State platim telefon(abonament. min., ro cu cartele), chirie, curent, asigurare in plus pt mine si cea mica, mancare, masina intretinere, asigurare benzina.
Naveta, cresa (asta arde 790 euro sponsorizata), telefoanele (doar un cent pe minut cu Statele:):), ap. din Europa, asigurare in Europa, un minim de obiecte bebe in dublu fac remiza egala cu banii din Olanda. Ideea de viitor e sau stau cu bebe sau sa ma stradui cu o bursa +work in campus sa acopar macar gaura de la day-care?
Day-care avem optiuni: $95 a week --congregation day care, dar platesti si daca bebe e bolnav sau tu ai vacanta. Am mai gasit ceva cu 200$ a week... dar nu am reusit sa stiu cat m-ar costa Stony Brok-ul ca angajata. Oricum pare comparabil cu ce platesc deja.
1500$ sunt cheltuieli facute fara mancare si pana la 2200$ mancam si mai ramane ceva. La o adica am putea sa si platim congregation day-care putin ca sa imi caut de lucru. Dar daca bebe la cresa eu la lucru... deci mi-o iesi si mie ceva...nu?
Sunt eu prea optimista cand zic eu ca e ca si cum traim din banii din State... si poate suntem fraieri dar noi platim 28 % taxe cred.....poate pentru ca eram doi inante de a fi trei?
AC spune:
A si Laura intr-adevar cu apartamentul am avut noroc. Si e frumos... desi noi ne-am fi multumit si cu mai putin. Asta are bucataria separata, baia mare si un carmaz de balconel pe care intre la pozitia de drepti patru persoane si doua pe scaune. In zona noastra sau case, sau ap lux sau la subsol. Dar uite pe noi ne-au ajutat cei de la firma cu apartamentul... noi am cautat pe web, ei au facut poze si vizite... super tipii.
alinuta spune:
Hai sa va povestesc si eu cite ceva: noi locuim in Connecticut, stat vecin cu New Jersey si din pacate mai scump decit acesta. Spre exemplu, pentru apartamentul in care stam (2 dormitoare, nemobilat) platim 1500 $ chirie, la care se adauga curentul 50-60 $, cablu + conexiune internet 100$, gazul a venit luna aceasta 150 $ (incalzirea e pe gaze ), mai adaug si rata la masina plus cheltuielile cu papica in jur de 100$ si ceva pe saptamina si cam atit. Asta pe linga alte cumparaturi pentru gargaritza mica sau pentru noi. Asa ca trai nineaca! Cind vine sfirsitul lunii si ne apucam de platit facturi ni se zburlesc perucile pe noi, dar n-avem de ales. Si uite ca ne descurcam, ba mai punem si-un ban deoparte (mai rar), dar e adevarat ca salariul sotului e ceva mai maricel. Eu n-am drept de munca, asa ca pina iese green-card-ul am activitate intensa cu bebelusa. Nu e usor, dar daca stii sa-ti draia o pauzasti banutii, te descurci pina la urma.
Nasii fetitei locuiesc in New Jersey si uite chiar am sa-i intreb cam care sint preturile pe la ei.
Bafta multa si daca pot sa te ajut cu ceva, cu mare drag!
Alina
Andrada spune:
Important e sa gasesti chiria buna in NJ. Asta-i primul pas sa gasesti un apartament bun intr-o zona buna la pret convenabil sa zicem sub 1000$. E un vis in NJ dar daca te interesezi bine dinainte poti gasi chilipiruri. La fel si cu gradinitza pentru baietel. In Nj sint in jur de 1000$, dar poti gasi si din cele subventionate de diferite organizatii, sau din cele speciale pentru cei cu venituri mici. Un lucru important este ca sigurarile medicale sint graturite pentru voi, altfel asta ar mai fi insemnat 3-4000$ pe an. Asigurarile la masina sint groaznice in NJ (cel mai scum stat din US la acest tip de asigurare) in jur de 3000$ pe an pentru doua masini. Mi-aduc aminte prima masina m-a costat 200$ (plecam toata in fumuri de esapament si tiuia un nenorocit de senzor de-i innebuneam pe eventualii amatori de car-pool, eu ma obisnuisem :)), si asigurarea pentru ea 1500$...
Cablu e intr-adevar 100$, mincarea s-a scumpit dar te descurci cu vreo 100 pe saptamina daca ii chibzuiesti f bine. As mai pune vreo 50 pe saptamina de haine, sampoane, alte utilitare.
Curentul 50-60$.
Gazele, n-ar fi rau sa fie incluse in costul apartamentului, la fel cu incalzirea.
Casele au ajuns extrem de scumpe aici in NJ (dupa sept 11) in unele zone rivalizeaza cu Manhattanul (cu 200,000$ iti iei numa un amarit de apartament). Vestea buna e ca scolile sint excelente in f multe zone. de la 8.50 (10 e maxim) pentru multe scoli...Mai vorbim despre asta.
Telefonul (depinde cit vorbesti cu ro) de la 100 in sus pe luna.
Mai trebuie sa pui ceva deoparte pe luna pentru cheltuieli neasteptate (cadouri, vizite la medic, medicamente, etc)
Eu una cred ca te descurci, ca sa va luati casa si restul va trebui sa astepti pina vei avea posibilitatea sa ai si tu serviciu, dar numai daca esti f chibzuita vei putea pune ceva deoparte, parerea mea.
Mai intreaba-ma draga ruxi ce vrei sa afli,
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Laura Takacs spune:
Anda mama, ai pus punctul pe "i". Daca ai rabdare peste cativa ani o sa platesti sub $1,000 liability, la asigurarea ma refer. Eu sunt de 7 ani in NJ si am un Explorer din 2002 pe care dau (asig totala) $1,000, dar nu am "pete" pe record. Asa ca sunt sperante.
Imi permit sa adaug la ce-ai spus ca din cate stiu eu trebuie sa fii rezident ca sa si parte de subventii, ori sa fii de culoare neagra, stiti voi cum merg lucurile.
roxy spune:
multumesc mult pentru detaliile pe care le-ati scris
Dar v-as mai intreba ceva.Am inteles ca trebuie sa ai masina ca sa te poti descurca ,dar daca totusi nu avem masina ,sau cel putin deocamdata nu avem ,deci pana vom avea ,va rog mult,dati-mi cateva detalii in ceea ce priveste transportul in comun,autobuze ,tren...
Noi inca nu stim unde vom locui ,dar stim ca firma este in Jersey City ,deci neavand masina ,in functie de posibilitatile oferite de transportul public ,ne vom cauta si noi locuinta.Pentru inceput ,firma ii asigura sotului meu(pentru ca el va pleca intai)o locuinta de serviciu ,deci are unde merge cand ajunge,dar trebuie sa gaseasca ceva convenabil si ca pret si ca pozitie fata de mijlocul de transport.
Si inca ceva,dupa parerea voastra care sunt zonele pe care sa le ocolim ,sa nu mai mergem sa cautam acolo locuinta ,chiar daca e ieftina chiria .Pentru ca eu voi ramane cu baiatul acasa si nu vreau sa-mi fie frica sa ies pe strazi .
Multumesc mult si astept parerile voastre.Daca trebuie sa mai precizez ceva ,scrieti si va spun
Roxy si Cristi cel vorbaret
huianur
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=366&page=1
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy
petra spune:
.
Imi permit sa adaug la ce-ai spus ca din cate stiu eu trebuie sa fii rezident ca sa si parte de subventii, ori sa fii de culoare neagra, stiti voi cum merg lucurile.
[/quote]
Ehe Laura, la rezidentii cu green card, o conditie care este pusa destul de subtil, dar exista si nu scapi de ea, este :... sa nu cazi in grija statului american.... fiind pasibil cu suspendarea green cardului" si acasuta de unde am venit fiecare.Asta stiu ca era mentionat in actele primite de la Ambasada SUA cand am primit viza de rezidenta . Foarte putine ajutoare se dau la rezidenti si alea cu o gramada de verificari. Daca esti negru, drumul este mai netezit!!
Cand dobandesti cetatenia se schimba abia treburile.
Eu una nu ma plang, ne-am descurcat de fiecare data, chiar daca a trebuit sa dramaluim si fiecare cent in parte!