Procent somaj din pre-post natal
Va rog sa ma lamuriti cu un lucru:
Am inteles ca pt cele 126 de zile de pre-post natal se calculeaza valoarea indemnizatiei in functie de salariul meu brut, si ca se plafoneaza la maxim 5 salarii medii pe economie.
Procentul de somaj care se va retine se calculeaza din acest plafon maxim, sau din valoarea salariului brut?
Multumesc
Adina+BB35W
Raspunsuri
marius spune:
Din niciuna din ele. Se va retine din valoarea indemnizatiei brute aferente lunii aflate in plata.
Marius (www.desprecopii.com)
dandana spune:
adina, imi pare rau ca trebuie sa il contrazic pe marius si nu este prima data, in ceea ce priveste somajul :-((
Legea 76/ 2002 nu prevede nimic special pentru perioada concediului de maternitate sau de ingrijire si atunci trebuie sa aplicam
Art. 27. - Angajatorii au obligația de a reține și de a vira lunar contribuția individuală la bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cotă de 1%, aplicată asupra salariului de bază lunar brut, pentru asigurații prevăzuți la art. 19 lit. a)-d) sau, după caz, pentru asigurații prevăzuți la art. 19 lit. e), asupra veniturilor brute lunare realizate.
am incercat sa aflu pe ce se bazeaza marius cand spune altfel dar...
nu am insistat prea mult desi chiar ma intereseaza, argumentul cu suspendarea contractului de munca e valabil dar atunci nu ar trebui sa se retina somaj deloc.
concluzia mea e ca legea are lacune si atunci, pt siguranta si ca sa se acopere, cei care calculeaza salariile retin suma mare
despre procentul din CIC nu te intereseaza? acolo discutia e similara si in ultima saptamana am gasit chiar si o parere (dar neoficiala, de la ilfov) ca nu se retine deloc somaj in CIC
pana la urma, esti la mana contabilei si imi este greu sa cred ca o vei convinge de ceva, eu nu am convins-o pe a noastra sa intrebe oficial ca "ei, na! e doar un procent!"
A_Iulia spune:
Dandana, multumesc de raspuns,ma temeam eu ca asa ar fi. Contabila mea asa stia si ea, insa va verifica inca o data la Casa de Pensii si va face ce-i spun cei de acolo.
Desi am inteles ca e vorba de o suma nesemnificativa (600 de mii?!)...
De CIC chiar nu ma intereseaza, deoarece voi face parte din mamicile ce vor da fuga la servici imediat dupa post-natal (multumim statului pentru asta, dar probabil ca au nevoie de fonduri din impozite pentru a plati statul acasa al altora si de a-si asigura voturile necesare).
Adina+BB36W
marius spune:
Ai remarci malitioase dandana...ma rog... dar daca vei citi ce ai scris cu albastru probabil vei remarca faptul ca e cam ce am spus si eu. Retinerea procentului de 1% din veniturile brute realizate sau dupa caz din veniturile brute asimilate veniturilor salariale avand ca sursa asigurarile sociale nu sunt deloc o noutate. Nu stiu care este defapt problema ta. Cu parare de rau si cu nedumerire in acelasi timp.
Marius (www.desprecopii.com)