help,please!
1. Sunt insarcinata in 30 de saptamani si inca mai lucrez. As dori sa stiu cum pot obtine programul redus de 6 ore fara diminuarea drepturilor salariale si care este legislatia pe baza careia se acorda acest drept.
2. Daca legea 19/2000 cu toate modificarile ulterioare prevede durata concediului de maternitate de 126 de zile, impartind orientativ cele doua perioade, pre si post natal in cate 63 de zile,urmand ca acestea sa se compenseze intre ele in fct de recomandarea medicului si/sau de optiunea asiguratei, de ce nu pot sa compensez postnatalul cu zilele ramase din prenatal, tinand cont ca legea nu specifica doar compensarea prenat. cu zile din postnatal?
Stiu ca este o intrebare cam lunga si alambicata dar ma deranjeaza enorm faptul ca toata interpretarea legislatiei se face in defavoarea noastra, a viitoarelor mamici, in conditiile in care si asa natalitatea este scazuta si ar trebui sa fim incurajate prin diverse masuri sa aducem pe lume copii.
Multumesc anticipat pt raspunsuri
daniela
Raspunsuri
olimat spune:
1. -
2. daca vrei poti sa iei toate zile (126) dupa data nasterii. Cine ti-a spus ca nu poti?
dragos1967 spune:
ART. 17
CONTRACT MUNCĂ Nr. 1116/01 din 30 ianuarie 2003
Contractul colectiv de muncă unic la nivel național pe anul 2003 încheiat conform art. 10 și 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale cu nr. 1116/01/30.01.2003
EMITENT: MINISTERUL MUNCII ȘI SOLIDARITĂȚII SOCIALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL, Partea a V-a, NR. 2 din 24 februarie 2003
spune ca:
(1) Salariații care renunță la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să le fie afectate salariul de bază și vechimea în muncă. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de începere a programului de lucru, dacă activitatea unității permite.
(2) Femeile care au în îngrijire copii de până la 6 ani pot lucra cu 1/2 normă, dacă nu beneficiază de creșă sau cămin, fără a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul în care au fost încadrate în aceste condiții se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu o normă întreagă.
Acum vezi ca, in ramura in care activezi tu s-ar putea sa fie un contract colectiv de munca unic la nivel de ramura. In mod normal, prevederile unui asemenea contract nu au voie sa fie mai defavorabile decat prevederole contractului unic la nivel national.