Ce drepturi au studentele mame ?
Sotia mea este studenta si de asemenea este mama unei fetite de 6 luni si jumatate. Pana in prezent nu a lucrat nicaieri deci nu a cotizat nici la C.A.S. Deocamdata noi stim ca ea nu beneficiaza de nici un drept, este adevarat ? In 2005 dupa terminarea facultatii va deveni profesoara si daca "prinde pensia" va cotiza la C.A.S. vreo 35 de ani, este corect ca acum sa nu beneficieze de nici un drept ca mama ?
Va multumim
Marius Baicu
Raspunsuri
anisia spune:
Din pacate se pare ca asa este!Nu conteaza daca este corect sau nu!Eu am terminat facultatea si m-au tarait cu dosarul de somaj 6 luni..Dupa ce am nascut am aflat dupa jumatate de an ca Sotul ar avea dreptul la concediu pentru ca el a lucrat 10 luni innainte sa nasc si se incadra si a fost si student!!!Din pacate nu l-au lasat pe motiv ca ar trebui ca in luna in care-ti depui actele pentru CIC sa fii asigurat!!!!!S-a dus sa faca asigurare pe cont propriu si nu l-au lasat pentru ca este student(si e platita de stat asigurarea dar nu se tine cont de ea pentru ca nu a absolvit inca)!!!De el platea o luna si apoi lua 10!!Dar cand a fost de am nascut eu a trebuit sa plateasca trei luni la asigurarea de sanatate ca sa nu platesc spitalizarea nu mai era student!Este o magarie asa de mi-e lehamite..Crede-ma am dat cu nasul peste toate.Pana nu am luat licenta nu am luat somajul.Mi s-a parut oarecum logic dar fiecare casa de pensii facea dupa cum o ducea capul...unii luau unii nu..nu era nimic concret!!!Daca as fi luat somaj de atunci as fi avut eu dreptul la CIC!Sa va spun de ce!Dupa ce i-au spus sotului ca nu are dreptul i-au spus ca as avea eu dreptul la CIC.Mi-au intrerupt somajul si timp de trei luni de zile s-au cacait sa-mi aprobe dosarul--in fiece luna mai trebuia cate ceva.In cele din urma s-a ajuns la concluzia ca:NU AM DREPTUL LA CIC!!!!!HEHE si cati bani am pierdut cu drumurile BUcuresti Buzau..copii si declaratii la notar!Bagami-as ceva in birocratia romana!De ce nu am dreptul?Pai logic si simplu:
Eu am dat licenta in februarie2003(desi cursurile le-am terminat in vara 2002).Am nascut in martie 2003.Deci perioada intre finalizarea cursurilor si licenta nu e perioada de cotizare!!!(aici e un raspuns logic dar dat in 3 luni de zile totusi!!!!)
Dar sotul de ce nu are dreptul?L-am intrebat pe consilierul juridic de la AJOFM BUZAU de mi-a respins dosarul(dupa ce i-am explicat ce si cum).Si stiti ce mi-a spus ca nu se baga peste cei de la Casa de pensii ca ei au regulile lor acolo(dar tot dupa aceeasi lege lucreaza-deci ar fi trebuit sa ma clarifice dar de legea romaneascva e facuta sa fie interpetrabila!!!)Prin concluzie rares mai are 2 luni si face un an!Noi ne cautam de munca..si tot nu ne vom lasa pana nu vom clarifica situatia asta chit ca nu vom lua decat o luna poate banii de pe CIC!!!Ne vom interesa din nou..pentru ca inca nu suntem lamuriti de ce sotul nu poate lua CIC_UL!!!!!Nu itz mai spun cat am umblat si pentru alocatie!!E alta poveste!
Asta ne e soarta!Din pacate!Oricum..noi sa fim sanatosi!Multa sanatate bebelasului si voua!Sa va dea Dumnezeu putere sa treceti peste greutatile vietii si sa ne bucure copii indeajuns incat sa ne indulceasca clipele amare petrecute la cozile legiuitorilor Romaniei!
"Copilul nu datoreaza parintilor viata ci cresterea"
Adina si bb Rares Costin
mariusbaicu spune:
Va multumim pentru raspuns. Doamne prin cate ati mai trecut si voi. Sanatate sa avem cu totii, rabdare si speranta. Sigur ne va fi mai bine si noua romanilor candva.
Doamne ce bine ca exista acest site, e de mare ajutor iar voi cei " cu stele multe " sunteti fantastici.
Marius, Mihaela si micuta Bianca.
marius spune:
In functie de veniturile pe care le realizati ca si familie exista solutii legale de a primi bani daca va incadrati in acele cazuri. Mai mult in acest an se vor schimba cuantumurile alocatiilor de stat pt copii. Ar fi bine sa va adresati serviciului social din cadrul primariei pt ca orice ban este binevenit daca sunteti in situatia de a avea dreptul de beneficiu pt anumite situatii.
Marius (www.desprecopii.com)