Casatorii mixte si cum invata "taticul" romaneste!

Casatorii mixte si cum invata "taticul" romaneste! | Autor: pisi-pis

Link direct la acest mesaj

Din discutiile existente deja pe forum reiese clar ca darul cel mai de pret pe care il poate primi un copil nascut intr-o familie mixta este cunoasterea celor doua limbi. Totusi, multe fete se pling ca nu reusesc sa vorbesca in romana cu bebelusul pentru ca "taticul" nu intelege nimic.
Ce facem atunci cind sotul (sotia) nu e vorbitor(oare) de limba romana, si nu este vorba de rea-vointa in a invata-o? Ce facem atunci cind timpul nu ii permite respectivului sot (sotie) sa puna mina pe abecedar sau dictionar? Exista trucuri care sa ii ajute invete mai usor limba romana, inca inainte de aparitia bebelusului?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Ojeee, cu problema asta ma confrunt si eu! Cand vad ca altzi sotzi vorbesc romaneste, imi vine sa...
La o petrecere m-am conversat jumatate de ora cu un barbat in romana si cand mi-a spus ca e elvetzian, am ramas tablou! Sotzul meu nu vorbeste o boaba! Abia a invatzat sa spuna "te iubesc" in romana, ca aici, in Zürich, la oficiul starii civile in zürich e obligatoriu sa stii sa spui "te iubesc" in ambele limbi, cand sotzii provin din tzari cu limbi diferite. Chiar fetelor, cum procedam? Cine are idei?????

Lorelei & Family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns azumi spune:

Vreau si io un sfat ca nu poci sa-l fac deloc pe taty sa vb romaneste.Stie el sa zica neste cuvinte, te iubesc , gongutza, sarumana, buna dimineatza, buna sara, ...da sa lege o conversatie kuku! In rest stie o gramada de prostii si injuraturi in romana ca de cate ori merem acasa mai invata cate ceva de la oamenii de prin parc, autobuz, magazin....
Io i-am luat abecedar, serios, da s-a uitat o data pe el, a zis ca stie sa ceteasca, mi-a cetit intr-adevar si gatta!
In schimb , chiar daca nu vb, intelege mare parte dintr-o conversatie.Intelege ce vb eu cu mama de ex. la telefon si apoi ma intreaba ce a zis mama ca a vazut in magazin sau ce vb noi.
Cum sa-l fac sa vb?


ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Eu am cu ce ma lauda,sotul meu e neamt si stie romaneste ,
vorbeste chiar bine,stie o gramada de cuvinte,citeste ziarele romanesti,asculta muzica romaneasca,etc.
Prima oara a invatat in Toronto,inainte de nunta noastra,a facut ore cu o profesoara de limba romana asa ca s-a putut intelege bine cu parintii mei,cu invitatii.De-atunci cunostintele lui de romana s-au imbunatatit f mult,a vorbit mult cu parintii mei care au stat luni bune pe la noi,cu prietenii din tara iar aici,cind nu am chef de germana,o dam pe romana.
Ii place f mult sa invete romaneste,aproape in fiecare zi ma intreaba cuvinte noi,uneori ma apuca nervii ca nu sunt eu atit de ambitioasa la invatat germana ca el la invatat romaneste!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

quote:
Originally posted by azumi

Io i-am luat abecedar, serios, da s-a uitat o data pe el, a zis ca stie sa ceteasca, mi-a cetit intr-adevar si gatta!
ana

Iubita tu ma bagi in spital!!!!O sa vina vecinii si o sa ma bage la spitalul de nebuni! Rad de 30 de minute si tot nu imi revin. Cum draq mey ??? I-ai cumparat abecedar?? Si ce-a spus omul tau?? Mama imi inchipui ce fatza a facut cand l-ai pus sa citeasca !!! Bey mi-e rau! Pai Ana logic ca el stie sa citeasca!!!Mai ales cu litere latine. De citit, citeste dar nu intzelege ce citeste. Sensul cuvintelor! Dar stai linistita ca nici al meu nu vb prea multe. Stie doar ce am vrut urechile mele sa auda: "esti cea mai frumoasa", "nu vreau sa ma despart de tine niciodata","mi-e dor de tine" ," uite , uite goanga!", dar vad ca stie si o gramada de cuvinte urate. De unde oare le-o fi invatzat habar nu am! Eu nu insist sa invetze romaneste. Ce stie e cotat la sectiunea divertisment! Mai ales ca are si accentul ala dubios Atata timp cat traim in Japonia si toti cei din jurul nostru vb doar japoneza mi se pare normal sa invatz eu limba lui. Plus ca aici mai am un avantaj. Cu cat vb mai mult japoneza cu atat invatz si eu mai multe cuvinte, expresii.

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Fetelor, cel putin observ ca nu sint singura care se confrunta cu aceasta problema. Si scumpul meu sot spune cam tot atit, adica buna ziua, buna dimineata, brinza, castraveti, sarmale, mamaliga, - si cred ca am epuizat deja lista. Ba nu, mai stie "Atentie, ciine rau!". Cel putin sint multumita ca in Romania, daca ramine singur, nu moare de foame. In rest...
M-a amuzat teribil ca in Zürich trebuie sa spui "te iubesc" in ambele limbi! Haios! Dar cum stiau ca zice intr-adevar "te iubesc", asista la ceremonie si vreun reprezentant al Ambasadei Romaniei? A invatat si sotul meu "Casa de piatra" de la consulul roman, cind am transcris certificatul de casatorie la ambasada, si spre surprinderea mea i s-a intiparit bine in memorie.
Dar hai sa va mai inveselesc, stiati ca aici ai nevoie de un "certificat de capacitate matrimoniala" ca sa te poti casatori?
Totusi, revenind la sfaturi, are cineva idei practice?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Hai ca-i buna intrebarea..
pe deoparte mi-ar place ca actualul meu prieten (curand sot) sa vorbeasca romaneste dar pe de alta parte ma gandesc pt ce sa-l pun sa invete romaneste?? pt o data pe an o saptamana doua cand mergem in Ro?? chiar si atunci e amuzant cand eu inteleg si traduc doar ce cred ca e mai bine..
la ce-o sa-i foloseasca? nu e o limba pe care sa o foloseasca si in afara Romaniei.. pt ce sa-l stresez si eu cu limba cand eu saracul are si asa multe de facut..
noi vorbim in engleza sau daneza.. la ce sa mai invete si romana???

oricum m-a distrat teribil Azumi cu abecedarul...

bafta fetelor la invatat sotii romaneste!!!!

pupici!!1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Alina, m-ai speriat!... il trimit si eu la meditatii!!!!
Eu il tot amenint pe al meu ca pina la urma tot de la bb o sa invete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns azumi spune:

Bey io vorbesc serios cu abecedaru! Ca eram in Rom si o prietena de familie e invatatoare, si i-am spus ei sa-mi faca rost de un abecedar d-ala nou nu cum am avut noi in scoala, frumos ...cu poze faine..Imi aduse femeia, promise taty solemn sa invete romaneste ca acu are abecedar....da de unde!
Ralu, ceteste bey, da ce noroc ca nu stie ce zice!Da cu mama vorbeste de numa numa ...S-ai vezi acasa cum odau amandoi ba pe japoneza ( ca mama invata jap din dictionar mai multa ca taty rom din abecedar) cand in rom.Si se duce singur la chioscu` de langa bloc isi ia tigari apa minerala ``Isuboru`` ( trad.Izvoru minunilor).Da o data a venit suparat si fara tigari ca scria pa usa ``INCENCEN`` ( asa-l zice si acu pe INCHIS, desi iam explicat ca nu se zice asa).
Pronunta stalcit si cuvintele pe care le stie si pe mine ma bufneste rasu, il las as ca-i mai caraghios, si ii face si pe ai mei sa rada cu lacrimi!

va pup

PS. la anu il dau la scoal in clasa intai

ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

redau aici postarea Milenei care pe mine ma face piele de gaina de emotie :-)

O pledoarie EXCEPTIONALA pentru limba româna:
Postat de Milena Dinu:

"Chiar daca divaghez de la subiectul initial, citind mesajele anterioare, imi vine in minte cel mai frumos exemplu de familie bilingva pe care l-am cunoscut pana in prezent. El este roman, ea elvetianca, au un baiat si o fetita. Nu numai ca cei doi copii vorbesc la fel de bine cele doua limbi, dar ea vorbeste o romaneasca uimitoare, incredibil de frumoasa si curata, presarata cu expresii de tot felul , uneori folosite mai ciudat dar pline de farmec.De exemplu combinatia "mi-a sarit inima de bucurie" mi s-a parut un exemplu amuzant, sau faptul ca ea pregateste orice mancare romaneasca "mama, mama", el ii spune ei in gluma "coana mare" chiar daca nu are mai mult de 35 de ani iar pe ultimul nascut il chiama pur si simplu Ion ca pe taica-sau. Familia isi petrece doar doua saptamani pe an in Romania, n-au legaturi speciale cu romanii aici, acest comportament a venit pur si simplu normal in familia lor. Cel mai mult o apreciez pe ea pentru felul in care a inteles sa isi educe copiii, pentru exemplul de respect , deschidere si toleranta pe care il da acestora."
Gasiti tot subiectul aici:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19054&whichpage=1



"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Intr-adevar, o pledoarie si un exemplu exceptionale! Sint demni de invidiat. Si nu numai ei, ci toti românii care reusesc sa-si "retransforme" limba româna in limba vorbita in casa. Sincere felicitari sotilor(sotiilor) straini care vorbesc limba româna.
Eu nici macar nu reusesc sa exprim cu desavirsire numeroasele motive pentru care e important ca sotul meu sa vorbeasca si romana. Poate sint egoista, dar mie imi creste sufletul cind il aud spunind "ciarmale" sau il vad gatind "ciorba cu leustean".
Cit despre copiii mei, as vrea sa te citez papadie «Imi pare rau ...tot nescuzabil mi se pare ca odraslele noastre nu stiu sa spuna "te iubesc mamico", "noapte buna, bunico"». Si oare cum s-ar simti copiii mei daca n-ar putea citi si intelege cartile si caietele copilariei mele, asa cum citeam eu cartile mamei mele ascunse in podul bunicii?

Mergi la inceput