Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 8
ili spune:
...cine are program redus nu are cum sa fie asigurata 10 luni in ultimele 12 luni,nu este drept sa nu beneficieze de indemnizatie pt.CIC !!.La acest aspect nu s-au gandit legiutorii.
Inaintea Legii 19 din 2000,si mamicile cu program redus au beneficiat de indemnizatie pt.cresterea coplilului,dar mi se pare ca indemnizatia/2 pt.program de 4 ore,deci proportional cu programul de lucru.
hortensia spune:
In cazul in care salariata nu a efectuat concediul pentru lauzie dar au trecut mai mult de 42 de zile de la nasterea copilului, aceasta poate beneficia de concediu pentru crestere copil?
Multumesc!
ili spune:
Florin uite un raspuns de la www.pensiicluj.ro:
'In cazul in care ati lucrat cu 4ore/zi in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului nu aveti stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.'
Eu cred ca este o nedreptate,sa te trezesti ca pt.program redus sa n-ai dreptul la indemnizatie de CIC proprtional cu progamul de lucru,
ili
ramonaa spune:
Buna! Va scriu din nou dupa o pauza cam lunga. Am nascut pe 15.01.04 si e cam greu cu calculatorul.
Problema este urmatoarea:eu nu am drept la CIC pentru ca am 9 luni si 15 zile cotizate. Intrebarea este:sotul poate solicita indemizatia pentru crestere a copilului,iar eu pot lua concediu fara plata pentru crestere a copilului? Daca nu se poate ce sa fac? Sa renunt la servici?(abia m-am angajat in aprilie 2003) Concediul de maternitate il termin pe 21.03.04. Bebelusul este prea mic sa-l las cu cineva si inca il alaptez.
ili spune:
Ramonaa,felicitari,sanatate ,
daca ai nascut cumva cu 15 zile inainte de termen adica la 38 de saptamani,ai avea dreptul la CIC.Ce este scris in adeverinta de iesire din spital?
ili
ramonaa spune:
Salutare din nou. Din pacate am nascut la 40 de saptamani.(din fericire pentru cel mic) Mi s-a provocat nasterea. Trebuie sa renunt la servici? Ce prostie! Era o solutie... dar asa ... Multumesc.
elyanne spune:
Am o nelamurire in legatura cu concediul de lauzie si cel de crestere al copilului. Am inteles ca dupa ce nasti intri in concediu de lauzie, care trebuie sa fie minim 42 de zile (din maxim 164 zile).
Pot renunta dupa cele 42 de zile la concediu de lauzei si sa continui cu concediu de crestere a copilului?
Am inteles ca perioada concediului de lauzie este "platita" cu 85% din salariul de pe cartea de munca. Iar pentru cresterea copilului este aproximativ 6.500.000/luna.
Am inteles bine?
liviu`s spune:
Legea impune un numar minim de zile de concediu postnatal (de lauzie), dupa care poti continua concediul de maternitate (daca mai sunt disponibile zile din cele 126 legale), poti sa te intorci la servici sau poti solicita acordarea concediului pt cresterea copilului pana la 2 ani. Optiunea este personala, in functie de avantajele concrete.
biluta28 spune:
quote:
Originally posted by ramonaa
Buna! Va scriu din nou dupa o pauza cam lunga. Am nascut pe 15.01.04 si e cam greu cu calculatorul.
Problema este urmatoarea:eu nu am drept la CIC pentru ca am 9 luni si 15 zile cotizate. Intrebarea este:sotul poate solicita indemizatia pentru crestere a copilului,iar eu pot lua concediu fara plata pentru crestere a copilului? Daca nu se poate ce sa fac? Sa renunt la servici?(abia m-am angajat in aprilie 2003) Concediul de maternitate il termin pe 21.03.04. Bebelusul este prea mic sa-l las cu cineva si inca il alaptez.
Nu poti sa-ti ei comcediu de risc maternal? Am inteles ca se acorda si dupa nastere daca nu l-ai luat inainte si e si asta de vreo 120 de zile pe langa concediul maternal de 126. Citeste oug.96/2003 aprobata prin legea 25/2004 si vezi daca nu gasesti o portita sa beneficiezi de el. Ai putea sa-ti mai ei concedii medicale pt. tine sau copil.
DNP- 29 SAU 16 AUG. - 16 SAPT. (DUPA ULTIMILE CALCULE).
elyanne spune:
Nu stiu daca am inteles prea bine, asa ca o sa va zic mai concret despre ce este vorba. Salariu meu brut din cartea de munca este de 4.000.000, asa ca in perioada concediului postnatal voi primi decat 85% din acest salariu (adica vrea 2.600.000 dupa calculele mele - mult mai putin decat voi primi pt concediul de crestere al copilului). Si voiam sa stiu daca dupa cele 42 de zile obligatorii pentru concediul paternal pot renunta la acest concediu si pot intra in concediul de crestere al copilului ca sa primesc cei aproximativ 6.500.000.