Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 7
marius spune:
Intrucat cel de-al doilea copil se va naste anterior finalizarii concediului vei avea in mod automat doua variante, ambele posibile:
1. Sa iti finalizezi actualul concediu pt primul chiar daca vei naste al doilea
2. Sa intri in prenatal, ulterior in postnatal si mai apoi sa iti continui CIc pt al doilea pana va implini si acesta 2 ani.
In nici un caz nu mai este necesara nici un fel de cotizare, concediile se leaga. Daca intre momentul finalizarii concediului pt primul sai data prenatalului pt al doilea ar fi un interval de timp atunci da, ar trebui cotizat pt acel interval dar in cazul tau este exact invers. Cam asa ar fi.
Marius (www.desprecopii.com)
anna maria spune:
Multumesc mult pt.lamuriri!
http://community.webshots.com/user/annamariais
Teodoreiin 14 sapt.
selena79 spune:
quote:
Originally posted by marius
Mda, pe rand dar pentru toti.
1. Pentru persoanele care au solicitat CIC anterior datei de 31.12.2003 modalitatea de stabilire si respectiv de calcul al acestuia se face comform reglementarilor in vigoare anterioare legii 577/2003 deci conform prevederilor vechi. Persoanele aflate in CIC nu sunt afectate de modificarile legislative ele raman asa cum au fost stabilite. In cazul renuntarii la CIC si ulterior a revenirii in CIC modalitatea de stabilire a cuantumului va fi aceeasi ca la prima solicitare indiferent de numaul de reveniri.
2. Pentru persoanele care solicita CIC in acest an cuantumul este de 85% din venitul mediu brut comunicat oficial indiferent de valoarea venitului realizat sub forma de salarii sau asimilate acestora in suma fixa.
3. O noutate absoluta este urmatoarea:
Pentru a putea beneficia de CIC este necesar acelasi interval de mininm 10 luni din ultimele 12 asigurate DAR avand ca si referinta dfata solicitarii dreptului si nu data nasterii copilului. Cu alte cuvinte in cazul in care o persoana are un numar mai mic de luni (sub 10) fata de data care a nascut daca ajunge sa cumuleze 10 luni ulterior datei nasterii poate solicita oricand acordarea CIC. Un scenariu este incadrarea in munca pt salarii inferioare salariului mediu brut pt o perioada de cel putin 10 luni si solicitarea CIC a carui valoare insa va fi in cuantum fix de 85% din venitul mediu brut.
4. Persoanele care au sau vor avea venituri brute mai mari decat valoarea medie pe economie vor avea oarecum de pierdut in CIC.
Asta e.
Marius (www.desprecopii.com)
Marius, sunt membru nou, dar am citit pana acum toate mesajele voastre, deoarece ma intereseaza.
Ai mai fost intrebat inca o data de aceasta problema asa ca imi cer scuze, insa nu am gasit nici un raspuns. Intrebarea este daca au mai aparut ceva noutati referitoare la acest punct 3, deoarece eu nu am 10 luni de cotizare pana la nasterea copilului, ci doar 8.
Multumesc anticipat.
anna maria spune:
O mamica de iul-aug intreaba cind poate intra in prenatal(cite zile inainte si cite dupa si daca mai sunt si alte variante),DPN-ul ei fiind pe 4 aug.
Multumim!
Teodoreiin 16 sapt.
marius spune:
Nu sunt noutati legislative. Cand poate se intre in prenatal? Cand doreste cu conditia sa ramana cel putin 42 de zile postnatal din cele 126 de zile max acordate prin lege. Ce sa zic, foarte foarte multe mamici in devenire se duc la serviciu pana prin luna a VIII-a, chiar foarte multe decizia fiind desigur a fiecareia dintre ele.
Marius (www.desprecopii.com)
corina teo spune:
Draga Marius,
Eu am aceeasi problema ca si Selena. Am carte de munca din 1999, dar cu o pauza intre noiembrie 2002 si iulie 2003, astfel incat la momentul in care s-a nascut copilul am 8 luni lucratoare din ultimele 12, iar cei de la casa de asigurari mi-au spus ca nu beneficiez de nici un fel de indemnizatie pentru cresterea copilului, nici macar un procent calculat la lunile muncite. Intrebarea mea este daca mai pot face la ora actuala ceva, si daca da, ce ?
florin71 spune:
Dragi moderatori,
daca sotia a lucrat cu 1/2 norma timp de peste 2 ani, poate beneficia de CIC ? DPN este 10 august 2004. Taxele sunt toate platite la zi.
Multumesc.
liviu`s spune:
ART. 103 din Codul muncii:
(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parțial se bucură de drepturile salariaților cu normă întreagă, în condițiile prevăzute de lege și de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
(3) În cazul salariatului care desfășoară activitatea în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parțial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabilește proporțional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
florin71 spune:
Multumesc pt. raspuns. Deci nu exista nici o sansa de a beneficia de CIC ? ma pot astepta la modificari legislative ?