Indemnizatie de crestere a copilului??????
Va rog, pe cei in cunostinta de cauza, sa ma edificati in urmatoarea speta:
Concediul postnatal a expirat pe 31 decembrie 2003, deci concediul de crestere a copilului incepe pe 1 ianuarie 2004( bebelus nascut pe 20 noiembrie 2003).
Cum se calculeaza indemnizatia?
Va multumesc mult.
Raspunsuri
ina C spune:
Multumesc pentru promptitudine, insa nu e vorba de mine.
Angajata in 2001, cererea depusa cu 1 ianuarie(nu stiu exact cind a depus-o, are importanta?)
liviu`s spune:
Daca cererea este depusa dupa 31. decembrie 2003, va beneficia de indemnizatia de 6.040.000 lei.
stanmihaela spune:
Si eu sunt in aceeasi situatie! Eu imi doresc sa fie asa cum spune Liviu, dar am observat ca depinde de la judet la judet, de fiecare Casa de Pensii cum interpreteaza legea! Mie mi s-a spus de la Casa de Pensii Constanta ca voi beneficia de 85% din media salariilor pe ultimele sase luni. Prietena ta, de ce Casa de Pensii apartine? Mult succes in a obtine ce-si doreste!
stanmihaela
liviu`s spune:
Parerea mea este ca in Nota de fundamentare a actului normativ prin care s-a introdus respectiva prevedere, se specifica intentia guvernantilor:
"Astfel, pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau până la împlinirea vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 6 luni anterioare datei nașterii copilului.
Pentru persoanele care devin asigurate în sistemul public de pensii după data de 17 martie 2003, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului.
Se prevede, de asemenea, ca începând cu data de 1 ianuarie 2004 cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului să fie de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."
Nu se spune niciunde ca ar fi vorba doar de persoanele care au devenit asigurate după data de 17 martie 2003.
Oricum, in scurt timp vom vedea exact cum interpreteaza cei de la Casa de pensii.
olimat spune:
quote:
Originally posted by stanmihaela
Si eu sunt in aceeasi situatie! Eu imi doresc sa fie asa cum spune Liviu, dar am observat ca depinde de la judet la judet, de fiecare Casa de Pensii cum interpreteaza legea! Mie mi s-a spus de la Casa de Pensii Constanta ca voi beneficia de 85% din media salariilor pe ultimele sase luni. Prietena ta, de ce Casa de Pensii apartine? Mult succes in a obtine ce-si doreste!
stanmihaela
Se pare ca ai dreptate, chiar acum 5 min am dat tel la Casa de Pensii si au revenit la nota oficiala pe care mi-au trimis-o acum o saptamana. Deci lucrurile stau cam asa: persoanele care au depus cererea intre 22 dec. 2003 si 08 01. 2004 calculul indemnizatiei se face dupa OG 9/2002 adica se plafoneaza la 85% din salariul net pe economie adica cam 4 mil si ceva, persoanele ce au depus cererea dupa 08.01.2004 intra sub incidenta legii 577/2003 si aici sunt doua cazuri: 1. cei care sunt angajati inainte de 17 martie 2003 calculul CIC se face conform modelului vechi adica media dupa ultimele 6 sau 10 salarii nu stiu exact; 2. cei ce sunt angajati dupa data amintita (ceea ce nu este cazul unei proaspete mamici - aici este o mare aberatie) CIC este 85% din sal mediu brut pe economie.
Legi facute fara nici un inteles si sincer imi si este greu sa ii dau vestea sotiei mele.
Oricum d-na de la Casa de Pensii mi-a spus ca se pare ca se pregatesc niste modificari si sa mai amanam cat mai putem cererea de CIC.
Sa ne auzim cu bine.
monicapredescu spune:
Va rog sa-mi raspundeti si mie. Am fost angajata cu carte de munca, pe durata delimitata - 12 luni, in 2002 (oricum, inainte de martie 2003). Dupa aceea nu am mai lucrat,deci am avut intrerupere pe cartea de munca. Am reluat lucrul, pe perioada nelimitata, cu carte de munca, in aprilie 2003. Se considera ca am platit contributia dupa sau inainte de martie 2003? Adica iau 6 mil. sau 85% din salariul meu?
Va multumesc.
Monica
liviu`s spune:
Monica, daca citesti ultimele subiecte vei vedea ca in urma rectificarii Legii 577/2003, pentru indemnizatiile care se acorda incepand cu anul 2004 nu mai prezinta relevanta situatia de angajat anterior sau ulterior lunii martie 2003.
monicapredescu spune:
quote:
Originally posted by liviu`s
Monica, daca citesti ultimele subiecte vei vedea ca in urma rectificarii Legii 577/2003, pentru indemnizatiile care se acorda incepand cu anul 2004 nu mai prezinta relevanta situatia de angajat anterior sau ulterior lunii martie 2003.
Multumesc mult. Acum am inteles. Scuze pentru insistentele mele repetate.
Monica si bb de 15 saptamani din burtica