Cartile copilariei mele

Cartile copilariei mele | Autor: Leah

Link direct la acest mesaj

Stateam aseara si ma gandeam care au fost cartile care mi-au umplut copilaria de basm si culoare. Imi amintesc titlurile unora, de exemplu "Tivisoc si Tivismoc, fiii nenascuti ai lui Pacala", un roman amuzant pentru copii, plin de patzaniile si nazdravaniile naive ale celor doi. De altele nu-mi amintesc titlurile, era o carte de basme norvegiene cu cai si una de poezii a vreunui poet din epoca de aur, in care era o poezie cu un mar pe care o invatasem pe de rost la atunci considerata precoce varsta de sase ani si toata lumea ma punea s-o recit cu orice ocazie. Mai erau si cartile de povesti nemuritoare care ma incantau nemaipomenit si preferata mea "Codrin si Codrina" de Elena Zafira Zanfir, de care nu cred ca a auzit cineva dar are cele mai suave povesti romanesti.

Ma uit la copiii din ziua de azi, fascinati de Harry Potter si de elucubratiile fantasmagorice a le lui Tolkien si ma intreb, de ce carti vor fi fascinati copiii mei?

Voi ce parere aveti despre acest lucru si ce carti v-au incantat voua copilaria?

Leah

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ad_risnov spune:

Am savurat de-a dreptul colectia POVESTI NEMURITOARE din care si acum am o parte destul de importanta (pt. copilasul meu). Apoi, mai mare fiind, mi-au placut la nebunie cartile lui Jules Verne, Karl May (Winetou).

Adrianain saptamana 37


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eryka spune:

Si eu tot de"povesti nemuritoare" sau "Fram ursul polar"mhhh le-am cam uitat ,In ceea ce priveste ce carti vor citii copii nostri ,eu cred ca in mare parte depinde si de noi ,ca doar noi le cumparam cartile cu povesti.Eu kiar am cateva cd cu povesti cum ar fi "pungutza cu 2 bani" ,"Fata babei si fata mosului","Scufitza rosie","Ursul pacalit de vulpe" si etc.Si am de gand sa le dau la bebe sa le asulte cand va fi mai maricel.

Eryka & sufletzelul din burtica --->22 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

quote:
Initial creeata de Leah

Ma uit la copiii din ziua de azi, fascinati de Harry Potter si de elucubratiile fantasmagorice a le lui Tolkien si ma intreb, de ce carti vor fi fascinati copiii mei?

Voi ce parere aveti despre acest lucru si ce carti v-au incantat voua copilaria?[/red]

Leah



Nu vad nimic rau in a creste cu cartile generatiei tale.
Cartile dragi mie, in copilarie, au fost, in ordine cronologica, "Aventurile lui Mac", "Cipi - acest pitic urias", "Basmele omului" de Vladimir Colin (absolut superba) - sigur ca i le voi citi si baietelului meu cind va veni vremea. Pe moment (2 ani si 5 luni), el e fascinat de pinguinul Apolodor si de ... "Ghidul de prim-ajutor" - in special plansele cu scheletul uman si cu imobilizarea in fractura de femur...mereu ma pune sa i le povestesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 2mami spune:

Si eu as dori sa mai regasesc din cartile copilariei mele. Cele mai fascinante pentru mine au fost: "Povesti cu zane" de Contesa de Segur. Am reusit sa gasesc povestile dar nu sunt la fel. In priml rand cartea pe care o citeam eu era cu poze foarte frumoase pe cand asta pe care am gasit-o acum nu mai are poze si in plus, traducerea este diferita si ma refer in primul rand la numele personajelor, de ex: ununl dintre personaje se numea in cartea veche "Balaioara" ceea ce mie mi s-a parut mereu foarte frumos iar in cartea noua se numeste Albisoara sau cam asa ceva, oricum, complet aiurea.
Ar mai fi: "Margica albastra", "In tara lectiilor neinvatate", "Fetita de pe Terra" etc, povesti minunate care, cum se spune, mi-au leganat copilaria.
Daca auziti ceva de ele, spuneti-mi si mie va rog.
Cu drag,
Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leah spune:

Cartea Povesti cu zane o am eu si e una cartonata si mai mare. Asta noua are o traducere absolut tampita, nu stiu cine a avut proasta inspiratie sa creada ca va fi mai accesibila copiilor in aceasta traducere. Carti super gasiti pentru copii la un Anticariat din pasaj Universitate (din vremea noastra, adica din Biblioteca pentru toti copiii si altele de genul asta) si costa doar zece mii bucata. Eu mi-am luat cele doua Alice in tara... si Cartile junglei in engleza si inca vreo cateva in germana.

Leah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 2mami spune:

Multumesc Leah, voi merge in pasaj la Universitate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danais spune:

Un subiect cu adevarat minunat. Chiar ma gandeam zilele trecute la povestile copilariei mele si ma cuprinsese o mare nostalgie. Imi amintesc cu mare drag de primele povesti pe care mi le citea tatal meu pe cand eram la gradinita dintr-o carte ruseasca intitulata Apa fiarta pentru lup. Erau niste povesti extraordinare si imi amintesc ca abia asteptam seara ca sa mai ascult una. Tot o carte cu povesti rusesti era si Pe cand eram noi mari, tot in categoria gradinita.

Cand am inceput si eu sa citesc, am devorat seria cartilor cu Alunel, Peter Pan, Cipi-acest pitic urias, Doctorul Au-ma-doare, Cei trei grasani si multe, multe altele pe care nu mi le mai amintesc. Si eu am devorat Basmele Omului de Vladimir Colin. Cand eram ceva mai mare mi-au placut Ciresarii lui Constantin Chirita, cartile lui Jules Verne si cele ale lui Alexandre Dumas.

Eu am citit foarte mult cand eram mica, dar nu sunt sigura ca gaza mea mica va avea aceeasi inclinatie catre lectura, pentru ca acum exista mult mai multe distractii mai facile - TV, calculator, etc.

Daniela si Denisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leah spune:

Eu de Cipi si de Alunel n-am auzit dar vad ca au prins la voi cand erati mici. Au si vreun autor sau sunt din intelepciunea populara? Cat despre cele rusesti acum ca s-au mentionat, imi amintesc ca una din elevele mele, care avea o bunica cu o biblioteca impresionanta, citea carti de autori rusi si se delecta enorm cu ele, cum de altfel ii placea enorm si Harry Potter.
Unele basme care sunt deopotriva si pentru cei mari si pentru cei mici si pe care eu le-am descoperit in facultate la un curs despre basm sunt: Poveste fara sfarsit si Momo de Michael Ende, Leul, sifonierul si vrajitoarea de C.S. Lewis, O poveste cu un hobbit de Tolkien, Povestile romantice germane dar nu le recomand copiilor prea mici fiindca sunt triste, Peter Pan, Pescarul si sufletul sau de Oscar Wilde si povestile lui Wilde in general, Ultima licorna de ....aoleu, uite ca nu imi amintesc de cine e, parca Peter Beagle dar nu bag mana in foc si cam astea ar fi.

Leah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Cipi, acest pitic urias - autor: Fodor Sandor. E un deliciu!
Ca sa-ti faci o idee, uita-te pe pagina personala a lui Marius, la : www.marius.rdsor.ro , la E-BOOKS.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

Eu am fost innebunita dupa "Aventurile lui Habarnam". Si mai tin minte ca citeam cu placere "Morcoveata" si "Povesti nemuritoare".

Mergi la inceput