Covrigei,saleuri,saratele

Covrigei,saleuri,saratele | Autor: violetzyka

Link direct la acest mesaj

Ca sa nu ni se aplece la Craciun dupa atatea prajituri,creme,cozonaci si alte delicatese,eu propun sa scriem si retete de preparate mai sarate,gen saleuri,covrigei,etc...Ce parere aveti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns babirusa spune:

SARATELE CU BRANZA

INGREDIENTE.
250g cas ras
200g faina
2 lingurite boia
200g unt rece
1 galbenus
1 lingurita sare
1 lingurita chimin

PREPARARE.
1. Se framanta bun aluat din cas, faina, sare, boia si unt in fulgi. Se face o bila care se infasoara in folie si se pune la frigider 60 min.
2. Se intinde aluatul 1 cm grosime si se taie fasii de 5 - 10 mm, se rasucesc si se pun la frigider 30 min.
3. Se incinge cuptorul la 180°. Aluatul se unge cu galbenus batut, se presara dupa gust cu cas/sare/chimin/boia. Se coc 20 min. Se servesc dupa ce s-au racit, cu masline sau cuburi de branza si insotite de vin sau bere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

si pe mine m-ar interesa cum se fac saleurile saratelele....dar in special mardenele....stie cineva?mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Saleuri
Cantități egale de unt (margarină), făină și brânzâ (eu pun telemea de vacă).
Eu nu mă împac deloc cu margarina, dar saleurile cu margarină rezistă mult mai bine în timp (sunt la fel de bune după câteva zile). Cele cu unt sunt mult mai bune când sunt proaspete, dar a doua zi se întăresc, nu știu de ce. Așa că mă orientez în funcție de cum îmi fac planificarea: când am o masă cu multe feluri, la care gătesc unele preparate cu 2-3 zile în avans, le fac cu margarină. Când le servesc după-amiaza, la o bere cu musafirii, le fac cu unt. Încă ceva: dacă aveți musafiri, e bine sa dublați cantitățile. Sunt atât de bune, încât de obicei noi (trei) mâncăm jumătate din ele înainte de a veni oaspeții.
Deci, la un pachet de margarină (margarină de prăjituri, nu din cea de uns pe pâine – Unirea, de exemplu) de 250 g, se pun 250 g făină și 250 g telemea de vacă (se poate pune orice telemea sau chiar cașcaval, dar ele au oricum 33% grăsime de la margarină, așa că eu prefer să pun o telemea cu mai puțină grăsime). Se lasă untul (margarina) să se moaie la temperatura camerei, se adaugă făina și se amestecă bine, cu mâna, până când se încorporează toată făina în margarină. Apoi se adaugă brânza rasă pe răzătoarea cu ochiuri mari și se amestecă bine. Aluatul se strânge într-un bulgăre, se pune într-o pungă de plastic sau într-o folie și se dă la frigider pentru 2 ore, să se întărească, ca să se poată întinde. După două ore se scoate, se separă o bucată din aluat, care se prelucrează, restul se pune din nou în frigider (altfel se înmoaie). Se presară făină pe masă sau pe planșetă și se întinde cu sucitorul o foaie groasă cam de 1 cm (sucitorul se presară și el cu făină). Se taie cu cuțitul (sau dacă aveți o rotiță cu marginile zimțate) saleuri lungi de 5-8 cm și late de 1 cm. Se pun în tava neunsă (nu aveți grijă, nu se lipesc, au destulă grăsime în compoziție), se ung cu galbenuș (nu se bate oul cu tot cu albuș, că albușul lipește și se lipesc de tavă și va blestemați zilele!), apoi se presară cu chimen. În ultimul timp, am făcut și altfel: am pus mac într-o farfurie și susan în altă farfurie, am uns saleurile pe masă cu gălbenuș și, apoi, cu partea unsă cu galbenuș, le-am dat prin susan sau prin mac. Figura nu merge la chimen, chimenul se presară pe deasupra, dacă se lipește peste tot e prea mult și saleurile devin amare. Se dă tava la cuptor (eu o dau la foc mic, fiecare cum știe la cuptorul lui). Ele se rumenesc puțin, se vede când sunt gata. În timp ce stau în cuptor, puteți pregăti o altă tavă cu saleuri din altă bucată de aluat, dacă aveți mai multe tăvi. Unele saleuri, dacă sunt mai subțiri sau dacă stau mai aproape de flacără, se coc mai repede și trebuie scoase din cuptor. Se desprind ușor cu un cuțit. Încă ceva: pe măsură ce cuptorul se încălzește, saleurile se coc mai repede (dacă cele din prima tranșă stau în cuptor 40 de minute, a doua tavă e gata în 30 de minute, iar a treia în 20-25). Scoateți tava din cuptor și puneți saleurile pe un platou. Se servesc reci. Aceste saleuri cu brânză în compoziție sunt mai puțin grase, zic eu, decât cele din aluat franțuzesc. Și se fac ușor.

Reteta mea seamana foarte mult cu a Babirusei, si mi se pare interesanta combinatia cu boia, data viitoare fac si eu asa.

Mai e pe forum o reteta de saleuri din aluat din care se fac foile de cremschit. Uite link-ul: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=16178

Succes, fetelor, la facut saleuri si alte bunatati, ca vin sarbatorile!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

milia eu aici nu am telemea.pot sa pun orce cascaval sau brinza ricotta.sau e buna cu frinza feta de aia care nu e sarata?eu o sa fac pe craciun reteta ta si o sa incerc si pe a lui babirusa cu boia.cred eu ca din aceste compoziti pot sa le umplu cu spanac,carne,gem brinza....etc.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Nu stiu ce branza poti folosi - tu stii mai bine care seamana cu telemeaua noastra de aici. Au mai fost asemenea intrebari pe forum, daca le cauti poate le mai gasesti sau poate fetele care locuiesc in SUA si Canada te vor lamuri mai bine. Eu zic, oricum, sa folosesti o branza mai tare si nu foarte grasa. Sau cascaval, dar nu prea gras (cascaval cred ca se gaseste acolo).

Reteta mea si a Babirusei sunt aproape identice, doar ca a ei are si boia in compozitie, iar eu am explicat poate mai detaliat. Asa ca e acelasi lucru, pe oricare o faci.

Nu cred ca poti umple acest aluat cu spanac, gem, carne, etc. Acest aluat este pentru saleuri. La alt subiect gasesti multe retete de foi de placinta, daca vrei sa le faci tu singura. Uite link-ul: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=13954
Pe pagina 2, sus, e o reteta din care scrie ca ies niste pateuri foarte bune (data de Vio27). Reteta e explicata mai bine de Mariana_flo, mai jos, daca nu te-ai lamurit. Eu nu am incercat inca acest aluat, dar mi-am propus s-o fac (din pacate, cu timpul stau mai prost). Mai sunt la acest topic si alte retete de aluat de pateuri, strudel, placinta, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babirusa spune:

SimonaM poti folosi feta ca seamana cu telemeaua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Babiruso, Feta nu e prea grasa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babirusa spune:

Nu e grasa din cate stiu, dar scrie pe pachet procentajul de grasime. E cea mai aproape de telemea, alta nu am mai vazut desi am cautat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

mersi fetelor.am brinza feta care e light care e 7% grasime.e foarte slaba.cred eu ca pot sa fac cu brinza feta sau cu cascaval light.inca o data multumii.va pup.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

quote:
Originally posted by simonaM
mersi fetelor.am brinza feta care e light care e 7% grasime.e foarte slaba.cred eu ca pot sa fac cu brinza feta sau cu cascaval light.inca o data multumii.va pup.mona78
am gresit ....nu 7% si este 35% cea light.iar cea grasa este 70 %.sper sa fie buna cu feta lightmona78

Mergi la inceput