Clasa pregatitoare 2013-2014 (4)

Clasa pregatitoare 2013-2014 (4) | Autor: Inaf78

Link direct la acest mesaj

Clasa pregatitoare 2013-2014 (3):
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=177815&whichpage=1

Clasa pregatitoare 2013-2014 (2):
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=177159&whichpage=22

Clasa pregatitoare 2013-2014 (1):
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=176556&whichpage=26Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Inaf78 spune:

si anul trecut fiecare avea versiunea lui: scoala, Inspectoratul de sector, inspectorii de la TelVerde.
vorbiti cu Inspectorii de la TelVerde, sunt mai "mari". nu reusiti sa dati azi peste unul deschis la minte, sunati si maine, va fi altul. dati date concrete. anul trecut am gasit un inspector la telverde care ne a inteles pb si a sunat ptr noi si la gradi si la scoala si la inspectoratul de sector. NU l cunosteam, nu aveam pila. JOS PALARIA in fata lui la cum s a comportat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ranena08 spune:

" dupa lupte seculare am reusit sa-mi trec copilul de testare.
Enrico (iQ la Gifted Education de 150) va merge la scoala in anul 2013-2014 la clasa pregatitoare , el la 31.08.2013 va avea 4 ani, 10 luni si 23 zile.
testarea , "discutiile" si "deliberarile" au fost la scoala 195, sector 3.
camina23
"Buna ranena, Spune-ne si noua mai multe detalii. Cum ai reusit? Cum l-a acceptat scoala? "
Buna,
Desi acum mi se pare simplu ieri a trebuit sa fiu stanca de care avea nevoie copilul meu.
Initial ne-am programat la testare, mi s-a cerut data nasterii copilulu, i-am zis-o , si desi a spus ca este mic, ne-a programat " daca asta vreti puteti veni la testare"
Dupa peripetii in care mi-am pierdut buletinul si am ajuns in ultima secunda la test dupa ce intr-un final mi l-am gasit la posta de unde ridicasem un colet dimineata ) odata ajunsi la testare ne intreaba o Doamna X (din nefericire nu retin numele- care se ocupa de primirea parintilor si copiilor ) , ne intreaba data nasterii copilului. Se uita pe tabel, ne mai intreaba o data si nu-i iese la socoteala ( pe tabel scria ca se accepta doar copii nascuti pana in aprilie 2008). Ne spune ca este cazul sa ne schimbam optiunea, ca e prea mic ca ar trebui inscris la grupa mare si nicidecum la clasa 0.
Eu ma temeam ca o sa se intample asta asa ca m-am pus mai mult calm si rabdare la ghiozdan si am rugat-o sa-mi arate in lege, ordin sau oriunde unde scrie ca e interzis sa-l evalueze.
Ne-am deplasat in afara clasei ( unde ordinul ministrului era afisat pe perete) si i-am aratat ca in ordin scrie clar:
“4)In cazul in care exista; solicitari de înscriere în clasa pregatitoare a copiilor care împlinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2013( noi implinim pe 08.10.2014), inspectoratele scolare/unitatile de învatamânt vor consilia parintii privind nevoia de a lua decizii în interesul educational al elevului si îi vor informa ca solicitarea nu poate fi solutionata decât însituatia în care evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. In cazul în care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare, copiii vor fi înscrisi în grupa mare din învatamântul prescolar. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat.”
Doamna X a dat telefon la inspectorat, unde intr-un final mi s-a dat la telefon D-na Directoare. Dansa a incercat deasemenea sa ma convinga ca nu se poate. Am zis ok, cf carei legi? M-a rugat sa o sun la un numar de tel in 30 min. Am asteptat acele 30 min in clasa cu parintii.(momente in care o alta mamica si-a exprimat neintelegerea pentru staruinta mea de a da copil de 5 ani la clasa 0 - replica mea sintetizand a fost nu vreau sa-l inscriu, vreau doar sa-l testez- copilul, cf rezultatului testarii, va spune singur unde se incadreaza).
Intr-un final Doamna X s-a intors ne-am pus sa completam cererea (intreband iarasi de vreo 10 ori- sigur vreti sa-l inscrieti? -si sperand ca astfel n-o sa luam testarea). Am intrat la evaluare, copilul a raspuns. In total s-a impiedecat de 3 intrebari si la alte 2 a dat raspuns partial – initial spusesera ca ii dau 16 puncte (la final au renuntat si i-au dat 15 din 20 ( daca lua 14 nu trecea testarea) – verificate si numarate de cel putin 5 ori – la final spunand ( “copilul a raspuns n-am ce sa fac”).
Inainte sa semneze insa recomandarea au chemat-o iarasi pe Doamna X care a incercat iarasi sa ma convinga ca e mai bine sa schimb grupa copilului pt anul 2013-2014 (tot gradinita dar alta educatoare –daca mi se pare ca educatoarea de acum nu face separat cu el activitati pentru nivelul lui de inteligenta.)si apoi sa-I schimb iarasi colectivul pt 2014-2015 cand sa-l dau la clasa 0- ceea ce mie mie se pare mai stresant pentru copil decat sa fie intr-un colectiv in care va fi cel mai mic de varsta dar la acelasi nivel psihosomatic.
In fine pentru ca n-au scos-o la capat cu mine si pentru ca cf legii trebuiau sa-mi dea recomandarea de clasa 0, au fost nevoiti sa –mi dea aceasta recomandare.
Ceea ce am ales eu pentru copil a fost : “ mai bine de nivel mediu intr-un colectiv care nu poate decat sa-l stimuleze decat de nivel foarte bun intr-un colectiv care n-are cum sa-l stimuleze intelectual- ca de jucat el e sociabil si se joaca si cu copii de 3 ani si cu cei de 7 ani.”
Asta a fost povestea primei lupte cu sistemul invatamantului primar care cf legii permite, dar daca nu insisti ti se spune ca nu se poate…..
Noi la prescolari am mai avut o batalie de dus cand la 3 ani fara 3 saptamani nu l-au primit la grupa mica--n-am renuntat nici atunci si am gasit "o metoda" astfel incat copilul meu are acum la activ si grupa mica si mijlocia.
Acum 2 ani n-au vrut sa-l primeasca la gr mica, iar anul asta imi spun de ce nu l-am inscris direct in grupa mare (in loc de gr mijlocie) ca sa pot sa fac tranzitia catre clasa 0 mai usor.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_74 spune:

ranena,

Dar nu-ti faci griji ca va avea copii in clasa mai mari cu 2 ani decat el?
Unii copii nu-l vor vrea in preajma din acest motiv, indiferent cat de sociabil este.
Si sa stii ca schimbarea clasei nu e atat de traumatizanta pentru un copil; la varsta asta capacitatea lor de a se adapta e foarte mare; vad mai degraba o problema in frustrarea pe care o va acumula din cauza respingerii celorlati pe motiv ca e mult mai mic decat ei.

Si daca a trecut evaluarea la limita nu e un semn ca nu e pregatit de scoala?
Ce cantareste mai greu? evaluarea psihosomatica sau IQ-ul ridicat?

Principiul e corect, ca mai bine mediu intr-un colectiv stimulant decat bun intre copii care nu-l vor stimula, dar cum ai garantia ca va nimeri intr-un mediu stimulant? tu singura admiti ca varsta nu e relevanta; iar mediul stimulant mai e dat si de dascal.
Daca copilul tau e supradotat, nu va fi suficient pentru el nici macar intr-o clasa cu copii mai mari, pentru simplul motiv ca acest copil are nevoie de invatamant special ; probabil cei de la Gifted Education ti-au spus asta deja.
Ce variante are un copil supradotat in Ro? exista lege in acest sens dar fara aplicabilitate in acest moment.
Te-ai gandit la invatamant alternativ?

Nepotelul meu care va avea 5 ani si 9 luni la 31 august a trecut evaluarea cu punctaj maxim si felicitari din partea comisiei; nu stiu ce IQ are, dar in mod cert este pregatit de scoala.


Nu judec pe nimeni, fiecare parinte decide pentru propriul copil, dar incerc sa inteleg care sunt argumentele unei atari decizii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Si mie mi se pare ca e prea mic de scoala, mai ales ca inteleg ca nu a facut gr mare.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ranena08 spune:

Buna Ella,

Nu incerc sa ma justific si nici nu am luat ceea ce zici tu ca o critica, insa vreau doar sa exprim ce gandesc:

Daca un copil de 5 ani si 9 luni ( ca nepotelul tau) ar fi facut testul la limita (cum zici tu- insa dupa jumatate de ora in care ma intreba mami mie cand imi da testul, si asistand la toate discutiile dintre mine si D-na X) - ti-ai mai fi pus problema daca e pregatit sau nu sau pur si simplu ai fi acceptat recomandarea psihologilor care au dat testarea si ai fi dat copilul la clasa 0?
Sa inteleg ca cei care au trecut cu 20 puncte (punctaj maxim) sunt perfect pregatiti iar cei care au intre 15 si 19 puncte n-ar fi?
Chiar sunt curioasa cati parinti care au luat testarea cu 15 puncte au renuntat la pregatitoare si au spus ca, pentru ca au luat la limita, trebuie sa se duca inapoi la grupa mare.
Nu ti se pare ca faptul ca el n-a facut grupa mare ar fi trebuit sa fie (dupa cum vad ca pui problema Roli25) un mare handicap si totusi a luat acele 15 puncte necesare?

Va legati de varsta (ceea ce mi se pare discriminare) si nu de nivelul intelectual (care este acelasi cu cel al unui copil de 5 ani si 9 luni cel putin).
De unde si pana unde ceilalti copii il vor respinge daca sunt la acelasi nivel intelectual (doar pentru ca e cu un deget poate mai scund??? )
Atata timp cat noi adultii nu punem accent pe acest lucru,copii nu tin cont de varsta ci de personalitatea prietenilor lor.

Daca nu ati sti ce varsta are , dar ati fi vazut recomdarea(care arata la fel ca a nepotelului tau pentru ca pe ea nu scrie punctajul optinut) sau pur si simplu ati vedea copilul meu intr-o clasa pregatitoare de la scoala alaturi de alti de 6 ani sau 6 ani jumate, sunt convinsa ca nici nu v-ati pune problema ca ar fi mai mic de varsta.

Cat despre pregatire alternativa....la centru Gifted Edducation un program de 5 luni costa 2000 euro. Mi-as fi dorit sa am banii, dar nu-i am. O sa incerc ca pana in clasa 4-a sa urmeze macar o data acest gen de program, insa acum nu pot.

Daca sti ce altceva as putea face pentru el concret sa sti ca astept sugestii, insa trebuie sa coste cel mult 50 euro/luna (mai mult nu-mi permit).

Am cumparat un raft de carti diverse de la colorat la matematica si abecedar pentru gradinita si pregatitoare, are un dulap intreg de jocuri de la cuburi, masinute, avioane, bley-bley, puzzle, parcari, se uita la desene animate, la gradinita in fiecare zi imi spune ca se joaca cu prietenii/ colegii lui....si totusi daca nu-i ocup timpul cu ceva imi spune ca se plictiseste. Atunci cand este ocupat este fericit.Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_74 spune:

Ranena,

Cred ca vorbim de lucruri diferite.
Eu ma refeream la nivelul emotional; este el dezvoltat afectiv pe masura dezvoltarii intelectuale?
Copilul , chiar daca nu a parcurs clasa zero, va recupera daca este istet. Dar atat; ceilalti nu-l vor vrea in preajma nu fiindca n-ar fi la nivelul lor intelectual, ci fiindca nu vor avea aceleasi repere, un copil mai mare cu 2 ani are alte preocupari, alte teme de discutie; vad asta la prietenii de joaca ai baitelului meu.
Iar copiii pot fi cateodata rautaciosi si doar fiindca vor sti ca e mai mic de ani, il vor evita. Nu generalizez, nu toti copiii sunt asa, dar spiritul de turma si imitatie functioneaza bine la varste mici.


Anul trecut pe vremea asta, baietelul meu nu avea 5 ani implinti iar psihologul dupa ce l-a testat cognitiv, a zis ca este apt pentru clasa 1; in acelasi timp, i-a testat si competentele emotionale si ne-a spus ca nu are niciu avans aici; recomandarea a fost sa mearga la scoala cand ii vine randul.

Ceea ce vreau sa spun este ca IQ-ul foarte ridicat nu face un copil de 5 ani eligibil pentru scoala .
Iar mie imi pare relevant punctajul evaluarii in acest context, fiindca daca l-a trecut la limita inseamna ca si mai departe se va chinui sa tina pasul si nu ma refer aici cognitiv.


Iti recomand invatamant alternativ Waldorf; este de stat; totul e sa prinzi loc, ca e bataie.Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ranena08 spune:

Buna Ella,

Poti te rog sa-mi spui unde ai facut testarea competentelor emotionale si cat a costat?


o sa ma interesez de Waldorf.

Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camina23 spune:

Buna Rarena,
Poti merge pe ideea cursurilor de la Ita Wegman
http://www.ita-wegman.ro/old/elevi.html
Un alta idee - daca ai timp poti merge in Baneasa, la etajul 1 - este SchoolFest si era si un stand cu scoala Waldorf.
Ultima zi a targului este astazi 07 aprilie.
Mi-a placut oferta educationala de la cateva scoli....financiar vorbind s-ar putea sa nu ma incadrez, insa am sa ma gandesc serios la asta...
Astept si parerea voastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dim spune:

Baietelul meu este la clasa pregatitoare. La data cand a facut evaluarea avea 5 ani, clasa pregatitoare a inceput-o la varsta de 5 ani si 6 luni. Venea la clasa pregatitoare din grupa mijlocie de gradinita. La evaluare a luat punctaj maxim cu felicitari. Comisia de evaluare mi-a spus ca este un copil de care sa am grija, ca este foarte inteligent. Niciodata nu mi-am pus problema ca baietelul meu ar fi supradotat cu toate ca stie foarte multe lucruri. Am ajuns in clasa pregatitoare si diferenta de varsta este de 1,6 ani. Sunt copii multi foarte buni. Iar el nu este la acelasi nivel cu un copil de 7 ani si 6 luni. In clasa baietelului meu sunt multi copii foarte buni , dar nici unul nu cred ca este supradotat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camina23 spune:

Buna dimineata dim,
Referitor la ceea ce spui tu ca nu este la nivelul celorlalti, la ce te referi?
De exemplu eu i-am mai intrebat pe prpfesorii cu care face tenis si sah si mi-au spus ca e mai bine sa mearga la grupa 0, in detrimentul clasei 1 in sensul ca avand putin avans....ii va folosi. Din cate am inteles la clasa 1 este ceva mai mult de lucru si sunt copii foarte buni cum spui si tu.
Care e sfatul tau? Sa trecem prin clasa 0? El face 6 ani la sfarsit de mai.

Mergi la inceput