Campania "Ce stiti despre autism?"

Campania "Ce stiti despre autism?" | Autor: AITA

Link direct la acest mesaj

Cu ocazia zilei de 2 aprilie – Ziua Internationala a Constientizarii Autismului - Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) demareaza o campanie de informare si constientizare a autismului, denumita generic “Ce stiti despre autism?”.
Campania isi propune sa informeze cu privire la 3 aspecte:
1. Autismul exista.
2. Autismul se poate recupera.
3. Copiii cu autism au drepturi, aceleasi ca toti copiii.
Peste 100 artisti, psihologi, sportivi, ziaristi, si alti prieteni ai asociatiei au raspuns invitatiei de a se alatura campaniei. Stefan Banica, Voltaj, Oana Cuzino, Laura Cosoi, Ioana Picos, Ana Maria Branza, Laura Gabriela Carlescu, Gianina Corondan, Ioana Ginghina, Andrei Nourescu, Irina Mohora, Denisa Nechifor, Cristina Soloc, Monica Iagar, Otilia Badescu, Valeria Racila van Groningen, Marius Dascau, Gabriela Firea si Marius Matache, sunt doar cateva dintre persoanele publice care au ales sa fie alaturi de copiii cu autism in ziua de 2 aprilie si sa duca prietenilor lor mesajul copiilor.
AITA este un ONG infiintat in anul 2008, care ofera servicii psihologice complete copiilor cu tulburare de spectru autist. La centrul AITA sunt inscrisi 20 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. Interventia timpurie este cea mai eficienta in recuperarea autismului. Dincolo de serviciile oferite in cadrul centrului, echipa AITA este procupata de informarea comunitatii despre autism si de integrarea copiilor cu autism in societate.
Mesajele campaniei se refera la informatii despre autism formulate ca „Stiati ca...?” si pot fi vizualizate pe site-ul: http://www.autism-aita.ro/2-aprilie-ziua-internationala-autism. Aceasta campanie se desfasoara si pe Facebook, fiecare dintre persoanele care s-au alaturat campaniei isi pot pune la coperta o imagine realizata de Asociatia AITA care contine o poza a persoanei si un mesaj despre autism.
Stiati ca...
• Copiii cu autism au emotii. Ei traiesc la fel ca noi toti iubirea, supararea, dorul, satisfactia, tristetea. Doar modul de exprimare este diferit!
• Autismul este mai comun la baieti decat la fete (1 fata la 4 baieti)?
• Autismul poate sa apara in orice familie indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie?
• Un copil poate fi: vesel, afectuos, inteligent, haios, harnic, chiar daca are autism?
• In Romania sunt aproximativ 30.000 de persoane cu autism?
• Nu exista nici un tratament medicamentos care sa vindece autismul, dar cu terapie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta?
• Diagnosticul de autism este pus de regula inainte de implinirea varstei de 3 ani? Uneori exista o dezvoltare normala pana la 2 ani, apoi se instaleaza regresul. Alteori semnele sunt evidente din primul an de viata.
AITA doreste ca acesta campanie sa fie inca un pas in: depistarea timpurie a autismului, interventie
precoce si integrare cu succes in societate a persoanelor cu autism.

www.autism-aita.ro/" target="_blank">http://www.autism-aita.ro/