EU pe tobogan la vale
Raspunsuri - Pagina 2
Natasa spune:
E foarte corect ce se intampla acum in Cipru, tristetea e ca au fost lasati pana acum sa incalce orice reguli UE (si nu-s singurii) si din cauza asta se poate darama ceva ce s-a legat cu greu. "Saracii" ciprioti nu sunt fortati cu nimic, daca se simt asa tari pot iesi din UE si maine si se pot mangaia cu mafotii rusi pe crestet pana nu mai pot! Dar nu, ei ar vrea si imprumut sa iasa din rahat si paradisul mafiotilor in continuare, ca de, s-au obisnuit si era placut!
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Nu vreau sa ma refer decat la partea bolduita. Cipru a functionat ca un fel de paradis fiscal. Eu sunt convinsa ca, din cauza sistemului lejer de taxare sunt multi rezidenti in Cipru care nu sunt neaparat cetateni ciprioti din tata-n fiu si care sume enorme de bani in banci. Asa ca impartirea aceea la numarul populatiei este o chestie cel putin hazardata. Nu cred ca fiecare cipriot de rand are peste 200.000 de euro in banca. Mai degraba imi suna a exagerare de ziarist sau de politician. |
Calculul l-am luat de pe nu.nl, e un site de stiri olandez, unul cu o reputatie decenta. Din pacate nu mai gasesc articolul.
Si nu se spunea ca fiecare cipriot are 200.000 in cont, ci per familie au suma asta, ceea ce, daca stai sa te gandesti, se prea poate sa fie adevarat.
Lali spune:
Eu zic ca "UE pe tobogan, la vale" e totusi prea mult. Problema unui paradis fiscal care e in pragul falimentului conteaza mai putin decat problemele Greciei de exemplu. In schimb e important precedentul creat.
Edip, dar cat de capitaliste si cat de putin comuniste au fost planurile SUA de acum cativa ani care au pompat miliarde de dolari in banci si in industria auto. Bani publici, adicatelea ? Ori saracii americani nu sunt la fel cu cei europeni, ca bogatii stim ca sunt mai bogati ?
desprecopii spune:
Edip e normal ca statul (si UE in ultima instanta) de exercite un control asupra bancilor - atata vreme cat statul garanteaza o suma pentru depozite. Daca bancile nu ar fi controlate de stat (regularizare) ar fi haos ...imagineaza-ti ce ar face cu conturile, cum le-ar face tot mai mari din rotita de la mouse, etc .. etc ...
Lali spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui coracora
Calculul l-am luat de pe nu.nl, e un site de stiri olandez, unul cu o reputatie decenta. Din pacate nu mai gasesc articolul. Si nu se spunea ca fiecare cipriot are 200.000 in cont, ci per familie au suma asta, ceea ce, daca stai sa te gandesti, se prea poate sa fie adevarat. |
Au explicat si sltii mai sus ca e asa cum banuiam. Sunt bani ajunsi acolo pentru sistemul de taxare, nu sunt, majoritatea banii cipriotilor din tata-n fiu. Nu, nu mai cauta link-uri, evident ca te cred.
desprecopii spune:
Da, cipriotii au facut foarte multi bani pe seama acestui paradis fiscal. Bancile sunt super pline de angajati cu super salarii ... iar banci sunt pe strada, la fiecare colt :))
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Edip e normal ca statul (si UE in ultima instanta) de exercite un control asupra bancilor - atata vreme cat statul garanteaza o suma pentru depozite. Daca bancile nu ar fi controlate de stat (regularizare) ar fi haos ...imagineaza-ti ce ar face cu conturile, cum le-ar face tot mai mari din rotita de la mouse, etc .. etc ... |
Pai vad ca nu regularizeaza nimic... vin la sfarsit cu solutii inovatoare:) Una e sa ai o lege si banca sa o respecte si una e sa controlezi zic eu....
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Edip Lali, cei care si-au mutat banii acolo nu au nici o vina.. .ca sunt taxele mici, nu ei le-au votat sau impus... Ei respecta legea, platesc taxe mici si atat. Cum UE nu s-a ofruscat pana acum de sistemul asta de taxe? Problema pe care o vad eu ca tarile isi baga din ce in ce mai mult coada in sectorul privat ( atat UE cat si USA, Canada sau alte tari asa zise capitaliste). Asta e o mare problema din punctul meu de vedere si se extinde din ce in ce mai mult. Ma intreb daca totusi e vorba de 100k euro pe cont sau cum e? In Canada de exemplu e 100k pe cont dar poti avea si tu si sotia cate un cont la fiecare banca si atunci sunt garantati in limita asta. |
Evident ca ai dreptate intr-un sistem functional si ca e o mare problema amestecul acesta stat/privat in ambele sensuri si cand dau bani pentru salvarea unor banci/firme cu impact social si cand statul isi baga mana in banii din banci.
Insa criza e o situatie de exceptie si asta vor invoca mereu politicienii. Criza inseamna ca sistemul nu se mai poate autoregla tinand cont de regulile de functionare. Si atunci schimba regulile ca sa gaseasca un nou echilibru.
Ori schimbarea regulilor in timpul jocului este clar ca este departe de bun simt ori de fair play.
In alt plan:
Ce se mai aude cu interventia bisericii ortodoxe cipriote ? Auzeam ca-si amaneteaza bunurile pentru a garanta un imprumut de stat ?
desprecopii spune:
edip asa e, si e clar ca cipriotii au venit mereu cu solutii inovatoare - dar acum se pare ca solutiile inovatoare au intarcat.