Medierea planului parental in caz de divort

Medierea planului parental in caz de divort | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Medierea Planului Parental
In conflictele ce privesc divortul, medierea se axeaza pe partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei si pe stabilirea in concret a planului parental – exercitarea in fapt a indatoririlor si autoritatii parintesti, in cazurile in care sunt implicati copii minori.
Medierea unui conflict de divort in care sunt implicati copii minori presupune stabilirea planului parental in conditiile si rigorile legii.
Medierea conflictelor de divort dar mai ales stabilirea planului parental la masa de mediere, ofera sotilor care se despart un dialog care nu li se ofera nici in instanta nici in alta procedura ar alege. In unele tari din Uniunea Europeana medierea conflictelor familiale, in special cele legate de divorturi in care sunt implicati si copii minori, este obligatorie. Stabilirea in concreto a planului parental ofera o mai mare stabilitate acestuia si mai multa garantie ca va fi respectat de catre cei doi parinti, deoarece este discutat, analizat si agreat de ei insisi. Un plan parental stabilit de catre o instanta, in baza unor calcule si expertize, a unor declaratii judiciare, a unor anchete sociale , risca deseori sa nu fie respectat, conflictul dintre cei doi parinti accentuandu-se, escaladand mereu, perdantul cel mai mare din aceasta situatie fiind copilul minor, cel care in fond nu are nici o vina in situatia respectiva.
Mediatorul conflictelor de divort va fi obligat ca pe intreg procesul de mediere ce priveste conflictele celor doi soti privitoare la desfacerea casatoriei sa respecte si sa nu impieteze asupra drepturilor si intereselor minorului, prin stabilirea unui plan parental echitabil si favorabil acestuia. Desi sotii se pot invoi intre ei asa cum considera ca e mai potrivit si avantajos pentru ei, in ceea ce priveste avantajele minorului, interesele acestuia, drepturile si necesitatile lui, toate acestea trebuie sa ghideze procesul de mediere al unui divort, mediatorul avand intreaga responsabilitate in acest sens. Parinti vor fi instiintati de mediator de obligatia respectarii in timpul sedintelor de mediere a drepturilor si intereselor minorului.
Orice Acord de Mediere, fie si partial, care va nesocoti sau va aduce atingere drepturilor si intereselor minorului va fi lovit de nulitate.
“Planul parental sau planul de ingrijire parinteasca (Parenting plan in limba engleza) reprezinta modalitatea prin care se implementeaza in general custodia comuna in tarile care au implementata aceasta notiune. In general instanta se asteapta ca cei doi parinti sa negocieze prevederile acestui plan parental datorita faptului ca ambii parinti au drepturi egale cu privire la cresterea si educarea minorilor. In general un plan parental de calitate poate fi redactat daca se apeleaza la un mediator profesionist.
Planurile parentale au aparut pentru prima data odata cu legea medierii care prevedea in articolele 2 si 64 posibilitatea ca parintii sa se medieze cu privire la modul de crestere al copiilor dupa divort. Astfel, desi in Romania anilor 2006-2011 era aplicabila, din punct de vedere legal, doar notiunea de custodie unica in fapt prin acordurile de mediere realizate, mediatorii au implementat de facto aranjamente de tip custodie comuna legala. Datorita introducerii (incepand cu octombrie 2011) a institutiei de autoritate parinteasca comuna notiunea de plan parental are un suport legal prin articolul 506 din noul Cod Civil. Exista o propunere a unor asociatii neguvernamentalede implementare a planului parental in legislatia tertiara (ghid de implementare sub egida institutiilor autorizate) dar si de introducere a acestui plan in legislatia primara (este vorba de modificarile la legea 272/2004 initiate de catre DGPC)






www.blog.mediatoru.ro/medierea-planului-parental" target="_blank">[...]