Cornul si laptele
Raspunsuri - Pagina 5
principe spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Nu stiu cate fete din afara citesc topicul asta, dar sunt curioasa daca pe undeva scoala poate cere parintilor sa se implice in activitati de voluntariat (la sedintele cu parintii isi pot programa responsabilizarea pe zile, etc). In orice caz, si parinti si cadre didactice deopotriva, toti ar trebui antrenati. Chiar e pacat de atata risipa de lapte si paine cand atatia oameni mor la propriu de foame in Romania. |
Da,sigur ca se poate.Aici se implica societatea de parinti si profesori.
Din societate facc parte: directoarea scoliI si inca alti doi profesori si dintre parinti: conducerea si inca doi vocali de la fiecare clasa.
Daca profesorii constata ca este o pierdere,ca nu se consuma marul,cornul etc, se discuta in consiliu de profesori ce ar putea face cadrele sa diminueze pierderile...Profesorii care fac parte din societatea de parinti si profesori aduc la cunostinta celeilalte parti a societatii(Parintii din soc), problema "cornul".Se aduc idei,se fac planuri,se instiinteaza toti parintii de catre vocali sau prin circulara (cel mai adesea)si se cere implicarea voitorilor...voitorii discuta cu vocalul de la clasa sa sau o alta persoana din scoala care este insarcinata cu logistica activitatii "cornuri".
in niciun caz nu s ar lasa alimentele sa se piarda.
dac este socotita o pb de decizie pro sau contra corn,se convoaca reuniune cu toti parintii si se supune la vot ...
Rufus spune:
Aici nu-i vorba de vot pro sau contra.
Este decizia unui guvern da a oferi o gustare unor copii. Parca pe vremea lui Nastase a inceput...de ceva vreme exista si un mar.
Faptul ca e rusine sa mananci corn si sa bei lapte "moca", face parte dintr-un comportament capatat, tipic caprei raioase care nu mai are par pe coada, dar o tine in sus, la vedere.
Nu se manifesta doar la scoala...sunt destui care stau intr-o garsoniera la bloc si n-au dupa ce bea apa, dar au parcat in spate un mertan in leasing, pe care nu-l mai pot plati. Sau un telefon minune, dar pantalonii rupti in tur. Prin alte tari, de la care am invatat "capitalismul", locuitorii strang cupoane pentru reduceri din ziare, sa economiseasca orice cent, la noi n-ar face nici ultimul boschetar asa ceva.
Si atunci...copiii nostri de unde sa inteleaga ca prin alte locuri "mingiile" lor de fotbal sunt minuni absolut interzise altor copii?
Edit: Nu vreau sa fiu inteles gresit: sunt constient ca sunt oameni care nu pun pret pe gustarea asta. E normal, nimic de condamnat.
Dar nu vad de ce trebuie s-o desconsidere. N-are nici un rost.
Voiam sa intreb: ati vazut vreun fotbal cu cornuri si "lapti" la tara?
Raza de soare spune:
La gradi unde este fetita mea, toti copiii primesc cornul si laptele. E o placere sa ii vezi cum refuza sa plece fara pachetel, cand se mai grabesc parintii... Absolut toti sunt incantati...unii mananca in timp ce ii imbraca parintii, altii in drum spre casa, unii acasa, dupa somnul de amiaza. Clar, cornul si laptele de la gradi au alt gust! Cateodata, insa, vinerea, in loc de corn, primesc niste biscuiti fara nici un pic de gust.
Cat despre renuntare la programul "Cornul si laptele", am intrebat la gradi si au ramas afis, au crezut ca glumesc.
www.facebook.com/groups/369896643087518/" target="_blank">Grup de vanzari MAMI VINDE IEFTIN... Vino si tu, mami!
Uneori am impresia ca daca animalele ar putea vorbi, noua ne-ar fi rusine sa mai deschidem gura.
danyce spune:
Citeam topicul asta in trecere si mi-a atras atentia modul in care puneti cele mai multe problema..Mi se pare ca unele chiar sunteti cu nasul pe sus si pentru voi absolut nimic nu e bun. Nici cornurile nu-s bune, nici croissantele nu-s bune...eu zic ca pot fi bune, depinde cat de proaspete sunt si cine le produce/cum sunt facute, Un croissant proaspat de la brutarie nu are cum sa fie plin de chimicale, ca doar nu-l putem compara cu un Ole cu ciocolata ce domneste luni de zile pe rafturile supermarketurilor. "Cornul si laptele" mi se pare, in linii mari, o initiativa buna, insa, din pacate, destul de prost administrata in cea mai mare parte din scoli. De aceea se ajunge sa se arunce mancarea la gunoi.
Traiesc intr-o tara dezvoltata, dar in care nu s-ar face niciodata risipa ce se face in Romania. Aici exista conceptul de "Banca de Mancare", un loc unde se aduna alimente pentru cei mai loviti de soarta, unde oamenii cu venituri extrem de mici sau aproape inexistente se duc sa isi ia alimente. Cred ca in Romania mai exista asa-numita "Cantina Saracilor". Probabil se pot dona din cornurile ramase acestor cantine.
Cel mai bine ar fi insa sa se acorde un buget pt acest program fiecarei scoli in parte, iar scoala respectiva sa se aprovizioneze zilnic (dimineata devreme) cu cornuri/painici si lapte, care au fost alese, in prealabil, de parinti, in sedintele cu parintii. Fiecare scoala poate alege niste furnizori locali si o lista de produse de panificate, din care sa poata alege parintii.
La fiica mea la scoala nu exista un astfel de program, scoala are in schimb mereu in stoc ceva limonada, lapte, paine si fructe pentru cei ce isi uita uneori pachetelul acasa, pentru ca nimeni sa nu ramana flamand. In scolile olandeze se organizeaza insa din cand in cand petreceri cu mancare pentru copilasi, cum ar fi micul dejun de Paste, ce va avea loc saptamana viitoare miercuri, unde parinti voluntari se ocupa de organizare si de servire. Nu vine vreo firma de catering, ci parintii se ocupa de cumparaturi, de absolut tot. Mesele sunt decorate in ton cu evenimentul.Fondurile sunt ale scolii. La fel se face inainte de Craciun. Atunci exista si un mic dejun de Craciun, unde tot parintii se ocupa de tot, precum si un dineu de Craciun, unde fiecare parinte pregateste acasa un fel de mancare, ceva aperitive care sa ii atraga pe copii. Cine nu are timp de gatit, aduce mini pizze calde. Nu doar in ceea ce priveste mancarea si organizarea acestor intruniri/evenimente, participa multi parinti voluntar..In scolile olandeze, Comitetul de Parinti al scolii se ocupa de toate activitatile de voluntariat, solicita ajutorul celoralti parinti de cate ori este nevoie..Pe langa fondul standard al scolii, exista o taxa anuala de doar 45 de euro pt fiecare copil, folosita doar pt organizarea de activitati pentru copii. Tot parintii se ocupa si de excursiile copiilor (unii cu organizarea, altii merg personal in excursie si insotesc cadrele didactice). Destinatiile acestor excursii sunt alese de Comitetul de Parinti.
Tot un grup de parinti voluntari impodobesc scoala de Mos Nicolae sau de Craciun. Si eu imi iau liber mereu de la servici cand trebuie impodobit ceva la scoala si nimeni nu-mi reproseaza nimic la job, dimpotriva, asta e vazut ca un motiv serios sa mi se dea liber.
Enfin, cred ca in Romania voluntariatul ar trebui sa fie ceva natural, ca in alte tari. Si parintii pot ajuta scolile, trebuie insa sa fie deschisi pentru asa ceva.
Daniela Veuger 14+ cu si Alma Bianca 21 octombrie 2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
principe spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus . Este decizia unui guvern da a oferi Aici nu-i vorba de vot pro sau contrao gustare unor copii. Parca pe vremea lui Nastase a inceput...de ceva vreme exista si un mar. Faptul ca e rusine sa mananci corn si sa bei lapte "moca", face parte dintr-un comportament capatat, tipic caprei raioase care nu mai are par pe coada, dar o tine in sus, la vedere. Nu se manifesta doar la scoala...sunt destui care stau intr-o garsoniera la bloc si n-au dupa ce bea apa, dar au parcat in spate un mertan in leasing, pe care nu-l mai pot plati. Sau un telefon minune, dar pantalonii rupti in tur. Prin alte tari, de la care am invatat "capitalismul", locuitorii strang cupoane pentru reduceri din ziare, sa economiseasca orice cent, la noi n-ar face nici ultimul boschetar asa ceva. Si atunci...copiii nostri de unde sa inteleaga ca prin alte locuri "mingiile" lor de fotbal sunt minuni absolut interzise altor copii? Edit: Nu vreau sa fiu inteles gresit: sunt constient ca sunt oameni care nu pun pret pe gustarea asta. E normal, nimic de condamnat. Dar nu vad de ce trebuie s-o desconsidere. N-are nici un rost. Voiam sa intreb: ati vazut vreun fotbal cu cornuri si "lapti" la tara? "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Am inteles ca este o decizie guvernamentala,o decizie buna,gandesc eu.
ca nu era discutia pro sau contra corn.(desi am citit multe mesaje din care reiesea ca mai bine fara acest serviciu)..in mes meu am vrut sa arat doar cum functioneaza scoala aici,cum functioneaza societatea de parinti si profi in scoala in care s copiii mei.,cum se iau deciziile....era un raspuns dat Adinei.
Si banuiesc ca si in ro daca o scoala ajunge la concluzia ca mai bine doneaza din start 80 de cornuri din 100 ,guvernul nu se opune .Este doar vorba de organizare locala.Poate chiar masina care repartizeaza cornurile dimineata, in loc sa duca 100 la scoala x duce doar 20 si restul 80 le duce fie caminului de batrani ,cantinelor ptru saraci,sau alte n obtiuni care or exista.
Dar este inadmisibil ca un adult,educator,parinte sa permita o asa barbaritate, dispretuirea alimentelor,indiferent de calitatea acestora.
Selene_Bunny spune:
Rufus, eu nu am vazut, dar mi-a povestit maica-mea. Uneori, se dadea branza topita in loc de lapte. Care e foooarte sanatoasa, ce sa spun.
A mea nu mananca nici cornul, nici laptele, care lapte a fost, o perioada, iaurt Danone, pe care nici matzele nu-l mancau.
izabela88 spune:
vecina mea lucreaza,ca femeie de servici la scoala din comuna.
in fiecare zi vine acasa cu o plasa de "alimente",fie ca e vorba de biscuiti,lapte,iaurt,eugenii,painici etc,in functie de ce se mai da intr-o anumita perioada...
nu baga mana in dreptul copiilor,doamne fereste sa ramana amaratii fara bucaturi,dar le aduna de prin diverse locuri atunci cand face curat,incepand cu cosul de gunoi si terminand cu spatiul dintre calorifer si perete.astea-s cazuri fericite,de multe ori imi mai povesteste cum gaseste laptele "sflecit",imprastiat pe podea,pereti,banci,de multe ori si la clasa 1-a.cand se dadeau eugenii,se jucau cu ele pana se sfaramau in punga,iar cand punga nu mai rezista,toata clasa era plina de eugenii pisate.in ultima perioada se dau pachete de biscuiti clasici,cu gust asemanator celor populari,din care mi-a dat cateva pachete si am facut o bunatate de salam de biscuiti
daca tartorii,pardon,copilasii ar fi educati sa nu mai dispretuiasca mancarea,adik,daca nu o mananca ei,sa nu-si bata joc,o vor manca altii,situatia ar fi alta...
si cand zic "o vor manca altii",nu ma refer (neaparat)la regnul animal
poate nu ar strica si posibilitatea ca scoala sa decida,dupa un consult cu parintii/copii,ce sa distribuie elevilor sa fie mai pe placul lor,implicit sa nu se mai risipeasca
ruxandra_sb spune:
"Cornul" pe care il cunoastem noi.. din 2 scoli, nu are absolut nici o legatura cu un corn/croissant proaspat copt in cuptorul brutariei. Este doar o paine fada si usor dulceaga, cu ceva chimicale.
Triunghiurile cu lapte par ok, nu stiu daca le bea cineva. Unii parinti i-au instruit pe copii sa le aduca acasa; le folosesc la prajituri, etc. Iar copiii cu animale acasa le strang pt acestia.. catelusi, pisicute, etc. Majoritatea le lasa la scoala.
Parerea mea este ca in multe scoli, mai ales cele mai rasarite, este o risipa.
Apoi oricum nu stiu ce beneficii aduce niste paine dulceaga unor copii in crestere. As prefera sa le dea fructe (de genul care se mananca usor) sau nuci/samburi, iar invatatoarele sa se si asigure ca sunt mancate. Apropo de educarea unui stil sanatos de viata.
Iar ref la implicatia parintilor, si aici la diversele evenimente parintii se ocupa de organizare, etc. Si pe la noi se organizeaza evenimente cu mancare, la care participa intreaga familie, respectiv si parintii si fratii elevilor. Se discuta si se pun de acord cine ce aduce, iar cateodata "cedam" si comandam si pizza
Pt Craciun si parintii contribuie la decorarea clasei cand sunt copiii mai micuti, mai apoi este doar treaba lor. Invatatoarea se sfatuieste cu parintii pe diverse teme extracuriculare. Exista si consiliul parintilor, care au reprezentanti si in consiliul scolii/gradinitei.
Selene_Bunny spune:
ruxandra, nucile/alunele au potential alergen si nu sunt recomandate, la noi la gradinita, chiar scria sa nu le punem la pachet asa ceva. E de la sine inteles de ce.