Cum se calesc copiii?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Mie parca mi-e si frica sa zic ce sanatate beton a avut fiica-mea pana la imediat 4 ani, dintr-un fel de superstitie tampita...
Sigur ca poate fi un cumul de factori pentru ca un copil sa aiba un sistem imunitar excelent, probabil si "mostenire genetica", bune conditii de trai, tratament adecvat in cazul bolilor usoare (fara exces de medicamente, fara antibiotice fara motiv) etc etc.
A mea pana la 2 ani jumatate cand a mers la gradinitza a avut 3 raceli usoare, niste muci si putina febra de fiecare data. Apoi...cam tot asa:)) A fost singurul copil din grupa baby care a mers primele 2 luni la gradinita fara intrerupere, fara sa raceasca, se minuna tot personalul. Ca era inca alaptata habar nu avea nimeni:)) Apoi a avut mici raceli peste iarna si in primavara care necesitau maximum maximorum 5 zile de stat acasa (pentru linistea mea, ca in 3 zile ii cam treceau simptomele, ramanea cel mult cu niste muci si tuse reziduala pe care, dupa cateva vizite la pediatra noastra relaxata, am invatat sa nu le mai bag in seama:)). In 4 ani n-a avut niciodata nevoie de antibiotic, n-a avut niciodata otite, amigdalite, nimic in afara de raceli usoare. Acum e in a doua saptamana de varicela, o forma ataat de usoara incat nici macar n-au mancat-o bubele, n-a trebuit s-o dau nici cu mixtura menntolata
Ce cred ca a ajutat:
- alaptarea (alaptez si acum, sper ca se va intarca natural in urmatorul an, treptat);
- faptul ca am lasat-o cum i-a cerut organismul ( a inceput sa doarma invelita dupa 2 ani jumate, pana atunci nu a suportat absolut nimic pe ea la somn, in sensul de patura cat de subtire, sac de dormit etc);
- daca si-a scos sosetele asta e, stie ea mai bine, ce daca e gresie, e rece etc, nu-i pot bate shosetutzele in cuie, nu?
- imbracata adecvat afara si fara insistente daca refuza caciula, gluga etc
- la raceli: repaus in casa, principalul "medicament" alaptarea, antitermic la nevoie, ceapa taiata la pat, ser fiziologic in nas, fara "batista bebelusului", aerosoli si alte inventii care personal mi-au parut inutile;
- fara restrictii gen e prea frig pentru inghetata daca musai si-a dorit, daca a vrut iaurt din frigider-ok (desi eu am fost crescuta mult "cocoloshita" si nici in ziua de azi nu suport sa stau fara sosete in casa, sa dorm fara plapuma sau macar un cearsaf chiar de e mega-canicula:)), sufar rau la frig, nu-mi place sa mananc/ beau chestii de la frigider);
- nu am "calit-o" la temperaturi scazute afara tocmai fiindca eu nu suport frigul, abia scoteam si cainele pe ger, nu era sa trimit copilul singur;))
Altele nu-mi vin in cap pe moment, multumesc cerului ca am un copil sanatos si sper sa ramana asa mereu
Editez sa spun ca nu i-am dat niciodata imunostimulatoare, nu am incredere deloc in ele si nici pediatra noastra nu le recomanda, deci niciodata copilul meu nu a luat "colostru cu probiotice", echinacei, ursuleti cu vitamine, bronhonustiucum, siropuri noni etc etc. Nu i-am facut nici vaccinuri optionale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns larasarit spune:

Intrebare intrebatoare
De ce-s aerosolii inutili? N-am dar am citit ca-s de folos..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Fiecare copil este unic, la fel ca si sistemul sau imunitar. Daca unui copil ii merge bine cu ceva, nu este obligatoriu sa fie la fel pt toti copiii omenirii. Unii sunt mai sensibili, altii mai rezistenti.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui larasarit

Intrebare intrebatoare
De ce-s aerosolii inutili? N-am dar am citit ca-s de folos..


Eu am zis ca MIE mi s-au parut inutile inventii ca batista bebelusului, aparat pentru aerosoli etc, fiindca am dus-o bine-merci si fara ele. Nu contest ca altora le-au fost de folos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Colostru cu probiotice, echinaceea sau lapte matern pot fi aproape acelasi lucru. Stimuleaza productia de anticorpi sau ii ofera pe tava ca sa zic asa. Dar odata si odata tot trebuie lasat copilul sa-si fabrice anticorpii si sa lupte singur cu boala. Ai mei au inceput bolile mai serioase dupa 5 ani. Pana atunci, la gradi fiind maxim 10 copii prezenti in grupa nu prea aveau de unde sa ia raceli peste raceli. Abia dupa aia, au cules pneumococi si streptococi.Fiecare ndivid reactioneaza diferit la virusi, la unii vegetatiile adenoide (polipii) se inflameaza mai tare si mai usor (determinat genetic evident). De aici, in comnbinatie cu diverse bacterii sau alti factori favorizanti (deviatia de sept de ex) e usor sa faca otite/pneumonii. Baiatului meu, dupa ce a facut meningita la 6 ani (virala si o forma f usoara), i-am facut pneumo23, si fetitei la fel (avand si pneumococii in nas). In fine, sunt ata de multe variabile incat cand vad parinti atat de siguri pe ei si pe ce va fi nu pot decat sa surad amar si poate sa-i invidiez, pentru ca cu cat stii mai multe cu atat iti faci probleme mai mari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coraly spune:

Ba eu cred ca alaptarea conteaza. Ai mei au fost ambii alaptati pana la 2,6 ani. Cel mare a racit prima data serios la 3,9 ani, la intrarea in comunitate, pana atunci vreo 2 raceli minore si a mai facut o forma de afte cu febra. La gradi a racit in primul an de cateva ori, cu febre destul de mari, dar nu a facut complicatii si niciodata otita. Cel mai mic, care are aproape 4 a racit in primii doi ani de la fratele lui, tot cu febre mari, dar fara bronsiolite, bronsite, otite. Din toamna merge la gradi si a luat veo 2-3 viroze, dar tot asa, necomplicate, febra mica sau fara. Eu am avut o regula in timpul gradinitei, daca copilul era racit, chiar usor, nu il duceam la gradi pana nu-si revenea, ca sa las organismul sa rezolve viroza si sa nu ia altceva peste.
Anul trecut au facut amandoi ceva forma mai ciudata, poate sa fi fost gripa. Au facut amandoi febra marisoara exact 5,5 zile. Nu le-am dat antibiotic. Ceol mare era in avans cu 2 zile, asa ma asteptam sa fie acelasi patern si la cel mic.
Foarte mult conteaza insa si alimentatia. Sa fie bogata in vitamine, legume, fructe si zahar putin, pentru ca zaharul scade imunitatea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Nici eu nu cred ca alaptarea e tot una cu echinaceea (care cica nu se recomanda sub 6 ani) sau cu probioticele...cu sau fara colostru (destul de discutate si aici acestea).
Oricum baiatul meu, cel care raceste o data pe an dar bine, a fost alaptat f putin. Fata mea de 5 luni care este alaptata in momentul de fatza insa nu a luat raceala asta.

edit. baiatului i-am oprit tot pomelnicul de medicamente din ziua aia. Mai are ceva muci si tuse... iese afara in fiecare zi, nu a mai facut febra si nici picioarele nu-l mai dor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulia_b

Colostru cu probiotice, echinaceea sau lapte matern pot fi aproape acelasi lucru.


Auch! Asta e din gama "no comment"
Oricum eu nu am vazut pe aici vreun parinte "sigur pe el" si pe "metode infailibile de calire a organismului" si care sa zambeasca superior in coltzul gurii crezand ca al sau copil va fi vesnic aparat de boli datorita alaptarii sau umblatului descult sau colostrului cu probiotice sau fructelor si legumelor etc. Fiecare a zis ce crede ca e benefic pentru intarirea imunitatii, ce a facut el, ce crede ca slabeste imunitatea samd. Nu cred ca e nimeni atat de rupt de realitate incat sa-si creada copilul Superman

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Nu vreti sa intelegeti si pace ca anumiti copii sunt mai predispusi la otite din cauza unor particularitati anatomice, din cauza reactivitatii mai mari a vegetatiilor adenoide (pentru ca asa sunt ei "echipati" de la natura), din cauza alergiilor (rinite)care sensibilizeaza si mai mult mucoasa nazala si toata sfera ORL, din cauza ca au avut ghinionul sa culeaga niste pneumococi mai agresivi (ca si aici sunt diferite tipuri) etc. Daca copilul a racit si n-a facut otita nu-i neaparat ca-i superman iar cei care fac sunt infundati cu pastile, nealaptati etc, ci din simplul motiv ca nu indeplineste criteriile de mai sus. Sunt copii alaptati care au tuburi in urechi din cauza problemelor sus amintite. Sunt copii de romi care umbla descult si mananca te miri ce si probabil ca nu toti au facut otita.
Insa nu toti copiii sunt deosebiti, mai sunt si copii nedeosebiti care poarta niste tare (fiziologice, imunitare, boli cronice , adoptati deci nealaptati, cu malabsorbtie etc) care trebuie ajutati intr-un fel sau altul. E usor sa judeci cand nu esti in papucii celuilalt.
E adevarat ca se exagereaza si de partea cealalta cu caciulile si fularul la 10 grade sau cu vitaminele (pline de E-uri).
Alaptatul l-am adus in discutie pentru a sublinia faptul ca daca ofera anticorpi copilului acesta nu lupta singur cu boala ci ajutat, tot o imunizare, cred ca se intelege ce vreau sa zic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Doamne iarta-ma, eu tot nu inteleg cine pe cine judeca, cine "nu vrea sa priceapa si pace" ca bolile depind de multi factori etc. Este un topic in care se cer metode de calire, de crestere a rezistentei organismului, de imunizare. Sau sa se fi raspuns in primul post:"NU EXISTA asa ceva, totul depinde de "particularitatile anatomice" ale copilului, in rest nu conteaza nimic, nici alaptarea, nici fructele, nici practicarea sporturilor- daca e sa se imbolnaveasca, se va imbolnavi, daca nu-nu!"
Personal mi se pare o abordare fatalista, adica de noi, ca parinti, chiar nu depinde nimic, totul e "predestinat"

Mergi la inceput