Bilant 2012 - atentie contabili

Bilant 2012 - atentie contabili | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 44 din 21.01.2013 a fost publicatOMFP nr. 40/2013 – text integral – privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, prin care au fost aduse o serie de precizari referitoare la intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale incheiate la 31 decembrie 2012 si a raportarilor anuale la 31 decembrie 2012.
Astfel, potrivit ordinului mentionat mai sus, situatiile financiare anuale vor fi insotite de:
-raportul administratorilor,
- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz,
- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
De asemenea, situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a administratorului, a ordonatorului de credite sau a altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
Situatiile financiare anuale simplificate vor fi insotite de raportul administratorilor.
Situatiile financiare anuale intocmite de entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic si al situatiilor financiare anuale simplificate intocmite de entitatile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate se intocmesc cu ajutorul programului de asistenta elaborat de MFP care contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta.
Important! Formatul electronic al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale simplificate, generat prin programele de asistenta, consta intr-un fisier .pdf având atasat un fisier .xml si un fisier cu extensia .zip. Fisierul cu extensia .zip va contine documentele cerute de lege scanate alb-negru – lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 10MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul .zip.
Fisierul cu extensia zip va contine documentele cerute de lege, de exemplu:
- note explicative la situatiile financiare anuale;
- situatia modificărilor capitalului propriu si situatia fluxurilor de numerar, după caz;
- raportul administratorilor;

-raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz;
-propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile;
-declaratia scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din legea contabilitătii, prin care isi asumă răspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale)
- raport expert contabil (dupa caz).