Ce inseamna "alegerea scolii"?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

ramiha, ce te face sa crezi ca "daca pleci", acolo unde ajungi nu va trebui tot la scoala cea mai apropiata (sau la una privata) sa iti inscrii copilul? Eu nu am experienta altor tari, dar majoritatea mamelor ce traiesc in alte tari au scris pe forum ca acolo copiii merg la scoala de stat la care sunt arondati sau la scoala privata (daca vor si isi permit). Pentru a ajunge la o scoala mai buna, se muta /cumpara din start, locuinta intr-un cartier mai bun. Deci solutia ce ti-am spus-o eu este ceea ce se practica in toate tarile civilizate. Vrei scoala buna (fara spaga, interventii, pile)? Alegi una privata sau te muti intr-un cartier ce are scoala buna.



Ofera o raza de speranta pentru ochisorii lui Andrei!


'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Da, Laura, situatia e asa in multe tari, motiv pentru care am renuntat la Franta in ultimul moment, dar nu in toate. Si oricum, diferentele intre scoli nu sunt atat de mari. In Viena, si Austria e o tara destul de civilizata dupa gustul meu, alegi ce scoala vrei, publica sau privata. Mai mult: in oct.-nov. scolile organizeaza ziua portilor deschise. Asisti la ore, vizitezi scoala, ti se dau pliante, ti se raspunde la orice intrebare. In ian. incrii copilul si esti chemat la un test de competente (in urma coruia copilul e primit in clasa 1 sau trimis la anul pregatitor). La testul asta am mers cu copilul direct din parc, imbracata in blugi si bocanci. N-am investit in haine office ca sa dau bine la directoare.
In mai copiii sunt invitati de invatatoarea care urmeaza sa-i preia in sept. la o ora a "fonfilor"; adica cei de-a 4-a ii "initiaza" pe boboci si ii distreaza in clasa in care ei au invatat 4 ani si in care urmeaza cei mici sa invete (canta, deseneaza, se joaca). Timp in care parintilor le vorbeste directorul despre regulamentul intern si li se prezinta date tehnice/organizatorice.
Ba si mai mult: cele mai multe scoli private ajung sa coste, cu tot cu masa de pranz si gustare, cu tot cu after-school, cat o gradinita particulara in Bucuresti.
Cat despre diferentele de sistem si calitate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Alegerea scolii ca si a invatoarei le faci dupa criteriile tale. Pot sa iti spun ce a fost important pentru mine, dar altii au alte pareri. Eu am pus pe lista cele 3 scoli aflate in apropierea casei. Am pus + si - la diverse criterii si am aflat care indeplineste cat mai aproape criteriile mele. Din start a fost criteriul apropierii de casa - nici nu m-am gandit la scolile mai indepartate. Am verificat rezultatele la clasa a 8-a - in ideea ca nu ma apuc sa mut copilul dupa clasa a 4-a. M-am mai uitat cam care e "fauna" din zona (suna urat dar din pacate e realitatea). Multa lume verifica daca au afterschool (nu m-a interesat) sau sala de sport mare, daca au curte si teren de joaca (am vazut o scoala in Berceni super aranjata la capitolul asta).
Nu in ultimul rand verifici toti prietenii si cunoscutii - acre pe unde sta in zona care te intereseaza. Nu uita de mamicile din parc, de colegii de gradi ai copilului... De ce? Pentru ca este singura regula cunoscuta si clara la inscriere. Sunt obligati sa ia copilul daca apartine de scoala. Restul criteriilor sunt discutabile si pasibile de "spaga".
Dupa ce te asiguri ca intri in scoala respectiva, treci la cautarea invatatoarei. Deocamdata, la multe scoli, inca nu se stie daca cele care termina clasa a4-a iau pregatitoare sau clasa 1. Dupa ce se clarifica aspectul asta, mergi in curtea scolii si intra in vorba cu bunicile care asteapta copiii - vei afla lucruri interesante. Sau poate gasesti o secretara/bibliotegara draguta sa te puna in tema. Eu nu m-am lamurit ce invatatoare ar fi mai ok pt copilul meu (la cel mare) motiv pentru care a fost repartizat unde s-a nimerit. Ma gandeam ca daca nu imi place il voi muta (dau spaga o singura data) dar nu a fost cazul.
Dupa aventura inscrierii a doi copii in scoala pot trage linie: m-a costat 4 lei mutatia, o ciocolata colegei la care m-am mutat si un buchet de flori invatatoarei "alese" (la al 2-lea copil). Evident, in plus, multa alergatura, emotii, stres...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lillo spune:

Eu nu inteleg cu ce te ajuta sa cunosti invatatoarea. Ii dai test pe culoarul scolii sa vezi cat de bine pregatita e? Sau ce metode didactice are? Veronica Bereanda era una din cele mai bine cotate invatatoare si s-au vazut metodele de predare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Prin a cunoaste intelege fiecare ce vrea. Eu am intrebat despre volumul de teme, daca e maniaca cu concursurile extrascolare, daca face tabere/excursii si copiii o iubesc, daca ridica tonul la copii (batutul iesea din discutie ). Toate astea le poti afla de la copiii din generatia anterioara (sau de la parintii lor) daca pui intrebarle potrivite.
Invatatoarea baiatului mai mare la prima impresie m-a facut sa ma indoiesc de ideea mea de a lasa "la nimereala". In prima zi de scoala am vazut-o. Este (cred, ca nu am intrebat-o) cu tenul inchis la culoare si gingiile vinete...dau idei rasiste pe aici. La prima cuvantare in fata clasei de pitici si parinti nu ne-a scos din aaaaaaaaaa.... Am zis sa vad cateva zile... Acum terminam clasa a 4-a si desi la capitolul sala de clasa a fost defavorizata (ultima venita...) ea s-a comportat admirabil. A luptat pentru ei, a lucrat cu toti, nu a tinut niciodata seama de cine da si cine e mai amarat, a lucrat suplimentar in scoala cu cei care nu tineau pasul (gratis) si intr-un cuvant ii iubeste foarte mult. Pentru mine a contat mai mult decat ca i-a fost frica sa-si asume raspunderea lor in tabara (excursii au facut) sau ca ar fi putut cere mai mult de la copiii f buni.
Ganditi-va ce anume este important pentru voi, pentru firea copilului vostru si nu va luati doar dupa renume inainte sa discutati cu cei direct implicati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

ramiha, eu n-am vazut raspunsuri in gluma aici. Din pacate, chiar asta-i situatia si o afla fiecare cand intra in sistem. Nu mai insist.
Insa vreau sa va sfatuiesc sa uitati de mutatie falsa (la alta adresa, pentru inscriere) pentru ca de curand am inteles ca legea s-a schimbat si va paste puscaria. Nu de la scoli se trage asta...ci de la sute de oameni la aceeasi adresa pentru vize, de exemplu. Insa legea nu precizeaza cazuri diferite...tot fals se cheama.
Poate va mai ganditi daca merita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

In cativa ani (din ce in ce mai putini) voi fi si eu in situatia ta si ma ingrozeste perspectiva...

Solutia: o scoala primara unde sa se puna o baza (poate chiar privata, eu am ochit una relativ OK, chiar daca nu e aproape de casa) si dintr-a V-a o sa incercam (sper sa si reusim) la Vianu.

Alte posibilitati nu vad...deocamdata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

In cativa ani (din ce in ce mai putini) voi fi si eu in situatia ta si ma ingrozeste perspectiva...

Solutia: o scoala primara unde sa se puna o baza (poate chiar privata, eu am ochit una relativ OK, chiar daca nu e aproape de casa) si dintr-a V-a o sa incercam (sper sa si reusim) la Vianu.

Alte posibilitati nu vad...deocamdata.

Dana & Amelia (21.06.2011)


Nu stiu ce stii tu despre Vianu, dar renumele de "scoala buna" il are datorita parintilor dispusi sa investeasca mult in meditatiile copilului. Se lucreaza zeci de culegeri acasa si se preda la fel de prost sau de bine ca in orice alta scoala! Rezultatele bune la examene sunt date de parinti si de copiii care mai fac inca pe atatea ore de meditatii acasa dupa 5-6 ore de scoala. Stiu multi copii acolo si ce fac profesorii este revoltator. Nu lucreaza in clasa, dar ii jignesc pe cei care nu fac meditatii, pe cei care nu tin pasul cu sutele de probleme facute de profesorii de acasa... Asta e acum, ce va fi in viitor nu se stie...

Ca sa raspund si la intrebarea pusa de Raluca, eu am ales scoala dupa criteriile urmatoare:
-aproape de casa si serviciu
-invatatoare care sa nu dea teme multe si sa-si faca programa
-putini copii de etnie rroma

Cum am intrat in ea? Nu se batea lumea la poarta si am depus pur si simplu dosarul (ce-i drept asta era acum doi ani), sunt 24 in clasa. As fi dat spaga ca sa evit o scoala cu un mediu prost pentru copil? da, cu siguranta. Nu inseamna ca scoala pe care am ales-o e mai buna cu ceva, dar educatia majoritatii copiilor e una buna si mediul e unul ok. Am de compensat lacunele invatatoarei, dar asta e simplu, mi-ar fi fost mult mai greu sa stau cu teama ca vine batut, furat sau umilit. Daca iese zambind din scoala, inseamna ca am ales bine!

Cum sa faci sa dai spaga? Te duci la director si ceri audienta. Ii spui ce lucruri minunate ai auzit despre scoala, despre cat de bun manager si gospodar e el/ea. Ii spui ce copil bun si educat ai si cum ar fi un castig si pentru scoala sa fie acolo. Zambesti mult, vorbesti sigura pe tine, nu cu capul plecat, nu incet si umil. Dupa ce reusesti sa faci asta, restul vine de la sine, nu trebuie sa fie neaparat un plic de dat, poate fi un cadou, te orientezi sau te orienteaza secretara (la scoala 10 din Bucuresti, dupa ce ti-ai facut intrarea ti se spune ca directoarea nu primeste bani :), doar auri si electricasnice!). E corect? Nu. Castigi mare lucru? Nu, doar un loc mai sigur, invatatoarele sunt la fel, dar absolut la fel peste tot! Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Pai pe ce criterii unii copii ar merita ceva mai bun si altii ceva mai prost? Singura clasificare valabila este acum in functie de domiciliu.
Vrei ceva mai bun? Te muti in alta parte, sau sunt scoli particulare.

In UK se muta oamenii cu catel, purcel, doar sa fie arondati la o scoala buna. Iar in RO sa iti alegi dupa bunul tau plac, fara nicio justificare? Sigur, tara lui Papura Voda...toata lumea are doar pretentii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

M-a distrat putin ce zice Natasha:"Ii spui ce copil bun si educat ai si cum ar fi un castig si pentru scoala sa fie acolo."
Anul trecut i-am zis ceva de genul asta directorului scolii la care ne-am inscris si replica lui a fost : Toti sunt buni si chiar daca nu ar fi ce se intampla doamna , nu-i mai dam la scoala?

Mergi la inceput