Viata in Germania si Elvetia - cap. 85

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns raluca_irina spune:

Citat:
"M-am gandit ce meserie mi-ar placea sa invat si m-am hotarat la educatoare. Asa ca mi-am cautat singura prin internet informatiile ( stiam foarte putina germana, il puneam pesot sa-mi traduca ceea ce credeam ca m-ar putea interesa) si am descoperit ca pot face o Fachschule für Sozialpädagogik sau un studiu. "


Angiuta, spune-mi te rog daca aceleasi cursuri sunt necesare si pentru cine are deja calificarea de educatoare/invatatoare din Ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Acum suntem in Timisoara
Nu am rezolvat cu asigurarea aia nimic. Am sunat-o pe femeia neprietenoasa de la auslaenderbehoerde, i-am spus ca vrem sa ne casatorim in 2 mai, si ca el avand card european de asigurari e inca asigurat, ea imi tot spune ca nu e asigurat si ca pe ea nu o intereseaza, trebuie sa aiba asigurare facuta pe aprilie. Am vrut sa fac una privata dar pe siteul consilierjuridic romangerman mi-au scris ca decat sa fac o asig. privata sa platesc amenda pe o luna si gata.
Colegul meu polonez de la lucru, care e de vreo 13 ani in Germania mi-a spus ca el nu intelege de ce ma agit atat si de ce o tot sun pe proasta aia, ca oricum nu ne poate face nimic.
Si a spus sa ii spun la tl data viitoare ca a opate pupa in fund
I-am spus prietenului meu ca o sun pe tanti si ii pun ca mi-a zis colegul ceva, nu am inteles exact ce inseamna, dar a spus ca ea poate sa leck ceva Ma rog, glumesc evident.


Ideea este ca isi va face cardul european, nu facem nici o asigurare o luna (am sunat si la TK si u merge), si in mai ne casatorim si gata.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

raluca nu stiu exact cum e in cazul tau. Anul trecut am facut o practica la o scoala germano-italiana ( ca educatoare poti lucra si la scoli - grundschule) si erau educatoare italience care aveau probleme cu recunoasterea. Cea cu care m-am imprietenit si pastrez legatura avea un studiu terminat in italia pe care i l-au recunoscut ca studiu dar nu ca si meserie. Abia anul asta scolar dupa ce a tras directoarea multe sfori a reusit sa o angajeze. Pana atunci fusese angajata de parinti ca minijob ( peste 2 ani).
Trebuie sa te interesezi la o scoala daca e posibil sa ti se scurteze perioada de scolarizare daca ai deja calificarea in Ro sau si mai bine la institutia care se ocupa cu recunoasterea diplomelor din landul in care locuiesti daca este posibil sa fie recunoscuta diploma ca meserie. Situatia poate fi foarte diferita de la un land la altul.
Te avertizez insa ca educatoarele sunt platite prost, in Berlin salariile incep de la 1950 € brutto. Si muncesti 8 ore zilnic, unde mai pui si stresul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

Mi se par scumpe cursurile de germana la voi. Eu am platit aici (in 2005) pt B1 cam 300 fr (si am facut doar un semestru). Examenul l-am platit separat (parca 100 fr). Cursurile B2 si "Deutsch für den Beruf" au fost si ele in jur de 300 fr.

Re.la plata, am intrebat un Kundenberater si banca poate anula direct plata.

La noi a inceput sa ninga cand vine primavara, ca m-am saturat de iarna ?

O saptamana faina.

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miriluta spune:

Tocmai am primit o invitatie pe mail, la un workshop - urmat de un "Cock-tale Party"

Ma doare burta de ras - inca nu m-am decis daca e cazul sa ii scri madamei sa isi corecteze invitatia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

Raluca_irina, aici pe site era o fata, Irina, din Hamburg, care avea calificarea de educatoare si si-a gasit de lucru. Nu stiu insa daca a trebuit sa mai faca ceva cursuri.
Eu cred ca mai intai e important sa te concentrezi pe limba germana, apoi cand vii aici sa incerci sa te interesezi CONCRET(banuiesc ca nu vii singura si te poate ajuta cineva care stie limba?) ce poti face, data fiind situatia ta.

Dupa cum vezi treburile difera de la Land la land.
Cat despre salarii, nu vreau sa te contrazic, Angiuta, insa citisem un articol intr-un ziar despre recalificari in domeniul respectiv si erau date salariile educatorilor (de gradinite!) in primii 2 ani, dupa 2 ani, dupa 3 ani, etc. Mi-a picat fata! Adica dupa 3 ani experienta erau peste 3000 euro (bruto, fireste). Daca ala nu e salariu bun, inseamna ca nu sunt eu realista...
Daca mai gasesc articolul, il pun aici pe site.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

Pun aici doua linkuri gasite pe fuga. Din pacate raluca_irina nu va intelege mare lucru, dar e totusi de interes.
E vorba de salariile de educator in domeniul public. Sunt niste tabele acolo, se poate face un calcul, in fctie de clasa de impozitare, treapta de incadrare (S18, etc...)

http://oeffentlicher-dienst.info/tvoed/sue/

De pe linkul urmatorul a scris o tipa asta:
http://www.studis-online.de/Fragen-Brett/read.php?11,260856,page=48

"Mit den Gehalt ist das so eine Sache, es kommt darauf an wo du dich bewirbst ( Kirche, freier Träger, Betriebskita, Kommune),- je nach dem gibt es entweder Gehaltstufen oder be freien trägern und Betriebsbskitas muss du deine Gehaltsvorstellung angeben und verhandeln. Ich arbeite in einer Betriebskita und habe mit der Firma Gehaltsverhandlungen geführt. Schau dir am besten mal die Gehaltstabellen des Öffentlichen Dienstes an, das ist eine gute Orientierung. In Bewerbungsgesprächen solltest du die Tatsache das du 2 Kinder groß gezogen hast auf jedenfall erwähnen.
Aktuell werden viele Erzieherinnen gesucht, so dass man gute Chancen hat eine Stelle zu finden. Ein weiterer Tip ist es sich für Fortbildungen anzumelden, die kannst du auch besuchen wenn du derzeit nicht als Erzieherin arbeitest. Hier sind das SPFZ oder Netzwerk starke Kinder eine gute Adresse."

...poate ajuta cuiva.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Panseluta eu am specificat ca salariu asta e in Berlin...am o grila de salarizare si eu, primita de la scoala. Freier Träger ofera de obicei cu 100-200 mai mult dar pentru asta multi nu mai maresc sarariu dupa vechime cum se intampla in offentliche Dienst.
Mentora mea de la ultima practica (Grundschule) lua in mana aproape 2000. Nu stiu exact clasa de impozitare, era vaduva si peste 50 de ani.
Si o profa de-a mea ne zicea in gluma ca sa nu ne asteptam sa putem conduce un Mercedes din salariul de educator.
Si in Bayern stiu ca sunt mici raportat la nivelul costurilor de acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

raluca-irina, la noi e jale cu educatoarele, s-au deschis crese ca asa e legea si nu au personal. Daca tragi tare cu germana si te misti repede, e posibil sa prinzi valul asta. Am citit un articol cum ca cei de la Caritas au scolit niste educatoare din Grecia si le-au adus aici. Le-au invatat germana, au mai facut si niste cursuri si apoi le-au angajat in circuitul lor.
Eu zic ca ai sanse, multa bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

seara buna

cred ca vine iarna inapoi. ca nu se mai termina zapada asta. si suntem in saptamana mare a pastelui. se pare ca vine Craciunul...

raluca, subscriu la ce au spus fetele. f f important este limba. apoi daca gasesti ceva sa lucrezi e foarte bine. e o ocazie buna sa exersezi germana. germana nu se invata numai la scoala, important e sa ai unde o vorbi. sau poti merge intr-o biserica nemteasca, sau altundeva unde sa ai contact cu nemtii.
legat de studiile facute in Ro, sunt domenii in care diplomele se pot recunoaste aici, dar dupa examene serioase de limba. si sunt domenii in care e mai bine sa studiezi ca sa ai o calificare aici.
salariile sunt la inceput mici peste tot, daca cresc depinde de firma si de contract.


Mergi la inceput