cum se face sapunul?

cum se face sapunul? | Autor: michelle-usa

Link direct la acest mesaj

m-ar interesa cum se face sapunul solid si/sau lichid...dar sa fie cat mai natural

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Din cate stiu, unul dintre componente este soda caustica. Toate ingredientele se fierb.



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

michelle, vezi ca sunt fete pe forum care fac sapunuri naturale. sanziana27 este una dintre ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

really?! unde e, cum dau de ea?

eu de cand mi-am luat catzelul ma spal de mii de ori pe maini, s-au facut miinile mele ca hirtia, nu stiu ce sa-mi mai dau...si am citit ca sapunurile astea deja sunt pline de chimicale mai ales daca scrie pe ele DMDM...la ingrediente...
asa ca m-am gindit ca-mi trebuie ceva natural.

soda caustica nu e nociva?


sanziana...unde esti? help!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Am gasit o reteta pt sapun :

"Cum puteti face sapun acasa:

Aveti nevoie de: 4 kg grasimi, 350 g lesie (NaOH), 750 ml apa, 500 ml suc de lamaie, 7.5 ml aromatizanti (mirodenii, ierburi uscate) – optional.

Uleiul de nuca de cocos produce un sapun fin care face spuma repede. Uleiul de masline produce un sapun fin, moale.

Optional: puteti adauga uleiuri, ierburi uscate sau mirodenii pentru un miros special. Precautii pentru a evita incidentele neplacute: folositi manusi; lingura de lemn; vase care nu sunt facute din metal; depozitati sapunul intr-o zona aerisita.

Taiati grasimea in bucati si puneti-o intr-un vas mare, incalzind-o la foc mic pana se topeste. Continuati sa incalziti pana la punctul de fierbere al apei. Adaugati apa egala cu volumul grasimii si fierbeti amestecul. Acoperiti si stingeti focul. Lasati-l in vas o noapte. Scoateti grasimea din vas. Masurati 2,75 kg. Taiati in formele dorite, apoi puneti-le intr-un vas mare. Asezati vasul intr-o zona aerisita. Dupa uscare, aveti sapun din productie proprie."

Sau :

"Obtinerea sapunului

Sapunul se obtine prin amestecarea de grasimi purificate cu soda caustica. Prin incalzirea amestecului are loc reactia de saponificare, in urma careia rezulta o masa de sapun lichid, care se ingroasa treptat. Spre finalul reactiei se pot adauga coloranti si odorizanti apoi, dupa omogenizare, amestecul se toarna in forme speciale pentru a se solidifica. Dupa solidificare, amestecul se taie in calupuri cu ajutorul unui cutit-grila si se pune la uscat pe rafturi."



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Sau :

" Sapunul natural Jovis este realizat prin procedeul traditional "la rece", ceea ce inseamna ca sapunul nu este fiert (asa cum probabil stiti ca faceau bunicile noastre), ba mai mult decat atat, temperatura la care lucram cu uleiurile de baza nu depaseste 40-50 de grade, ceea ce le permite sa isi pastreze proprietatile.

Pornim de la ingredientele de baza.
Pe de-o parte avem unturi si uleiuri vegetale (masline, cocos, cacao, samburi de struguri, ricin) alese atent si in proportii bine stabilite astfel incat sa creeze un sapun hidratant, spumos, cremos si rezistent. Aceste uleiuri au cea mai mare pondere intr-un sapun.

Pentru a le saponifica (ulei saponificat=sapun), avem nevoie de o solutie alcalina, pe care o obtinem amestecand hidroxid de sodiu (NaOH/soda) cu apa (sau ceai, suc de fructe, lapte etc). Cantitatea de soda este stabilita cu foarte mare precizie, in functie de tipul si cantitatea de uleiuri folosite. Fiecare ulei/unt are un anumit indice de saponificare care determina cantitatea exacta de soda necesara pentru saponificarea completa a acestuia.

La amestecul sodei cu apa are loc o reactie exoterma astfel incat solutia se incalzeste foarte tare.
Intre timp, punem la topit pe baie de abur unturile vegetale. Temperatura lor de topire nu este mai mare de 40 de grade.

Pentru urmatorul pas este nevoie de un grad mare de sincronizare. Trebuie sa asteptam ca solutia de NaOH sa se raceasca pana pe la 35-40 grade, iar in acelasi timp uleiurile sa se incalzeasca pana la aceasta temperatura. In momentul in care cele doua lichide au aceeasi temperatura (35-40 grade), turnam usor solutia de soda peste uleiuri si incepem sa mixam, pana cand compozitia capata textura unei budinci. In acest timp are loc reactia de saponificare a uleiurilor, iar soda din amestec este neutralizata prin reactia cu acizii grasi care compun uleiurile, uleiurile transformandu-se astfel in sapun. Deoarece cantitatea de soda este stabilita cu mare precizie, in fuctie de indicii de saponificare de care va ziceam mai devreme, nu trebuie sa va faceti griji ca va ramane soda nereactioanata sau sa va speriati de mitul "sapun cu soda"...aceasta este neutralizata in totalitate. Soda caustica (NaOH) este esentiala pentru prepararea sapunului, fara acest ingredient cheie nemaiputand avea loc reactia de saponificare, asa ca fara soda nu avem nici sapun.

Apoi adaugam ingredientele secundare: uleiurile esentiale, uleiul in exces (care asigura hidratarea pielii), plante, argile, cafea etc. si turnam sapunul in forme. Acesta trebuie sa fie bine izolat si sa stea la caldura cca 24 de ore, motiv pentru care acoperim fiecare forma cu un capac din lemn si apoi cu o cutie izolatoare. A doua zi scoatem sapunul din forme, il taiam si il lasam la maturat 4-5 saptamani...in acest timp el se intareste (prin evaporarea unei cantitati de apa) si ii scade pH-ul devenind mai bland cu pielea. In general, cu cat un sapun este mai vechi, cu atat este mai delicat cu pielea."



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Uite ce explicatii am gasit pt folosirea sodei caustice la sapun :

"Ei bine, de fapt NU ne spalam cu ceva ce contine soda!

Soda caustica reac#355;ioneaza chimic cu grasimile (celalalt ingredient de baza al sapunului), formand sapunul. Dupa ce reactia de saponificare a luat sfarsit, toate moleculele de soda caustica au fost saponificate, iar in sapunul final nu mai exista niciun miligram de soda caustica!

Si pentru a fi si mai siguri, in general retetele de sapun contin un asa-numit surplus de grasimi, adica o cantitate suplimentara de ulei/grasime fa#355;a de cea necesara pentru a neutraliza complet soda caustica. Surplusul de grasimi reprezinta un factor de siguran#355;a.

Asadar, soda caustica este doar o substanta folosita pentru obtinerea sapunului, ea negasindu-se absolut deloc in produsul final – in sapun.

In concluzie (stiu ca ma repet, dar vreau sa fie cat se poate de clar), raspunsul la intrebarea ”Sapunul contine soda caustica?” este ”NU, sapunul natural nu contine deloc soda caustica”! Se face cu soda caustica, dar nu contine soda."



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GoldenBrown spune:

Cauta aici, are multe informatii
http://www.thefamilyhomestead.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Sincera sa fiu, eu nu am incredere in sapunuri hand-made, facute artizanal de oricine si oricum, vandute apoi ca produs de igiena-cosmetic. Pentru ca nu cumpar sapun ca sa spal masina, ci sa ma spal pe corp, si, pe langa apa, nu pun chiar orice pe piele, cu toate promisiunile de fara parabeni si bio-bio, facut de mine-acasa.
Daca nenea sau tanti care imi vinde sapunul nu are cel putin TREI lucruri, pe langa sapunuri, nu ma are de client in veci : termen de garantie, acte in regula, ca vinde sapunul legal( nu mi-e de impozit, ca nu stau cu factura-n protap, ci de suportarea legala a raspunderii, daca sapunul lui imi decimeaza mie pielea) si cunostinte de baza, cosmetice si medicale( un minimul de dermatologie, ph, treburi de-astea, ca pielea mea nu e cauciuc, sa mearga acolo apa fierbinte si soda caustica en gross, sa dai jos ultimul strat de ulei).
Si, ca sa nu spuna cineva ca vorbesc de pe garduri, am luat si-am probat. Sapun hand-made ( nu zic de unde si cum, ca sa nu-mi sara la gat cumva), care sta broboane-bobonele in baie, dupa prima utilizare. Nu-s broboane de apa, cred ca ies ceva uleiuri din el sau...mai stiu eu ce!? Ciudat, ciudatel.
In concluzie, apa-i sfanta. Ce vine pe langa, nu chiar.

Acum sa nu se supere pe mine fetele care fac asta din pasiune si cu cunostinte solide in domeniu, cum ziceam, sunt deschisa sa cumpar, daca stiu de la cine si cum, dar am mari dubii cu privire la 99% din cei care vand asemenea produse.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caress spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

eu de cand mi-am luat catzelul ma spal de mii de ori pe maini, s-au facut miinile mele ca hirtia, nu stiu ce sa-mi mai dau...


Poate ca ar trebui sa te relaxezi un pic si sa nu te mai speli atat de mult pe maini din cauza catelului.De ce anume te temi?
Ca produs natural pentru ingrijirea mainilor incearca sa gasesti glicerina lichida.Este absolut miraculoasa.Sapunul de casa, cel putin cel din reteta de mai sus are un efect sinistru asupra mainilor,nici nu te gandi sa il folosesti...

...in a world filled with distrust,we must still dare to believe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

ma batea gandul acum ceva timp. Nu-i asa simplu, m-am interesat, fetele astea care fac sapunuri stiu o groaza de lucruri, asta cu pH-ul e floare la ureche, exista niste indici de saponificare pentru fiecare ulei, o reteta dupa care se adauga soda in functie de acel indice, niste temperaturi optime pentru fiecare ulei esential folosit.


Mergi la inceput