O radiografie a invatamantului din Romania
Raspunsuri - Pagina 18
Lali spune:
grat.ela, eu nu ma mir. Am auzit saptamanile trecute ca la corectat la olimpiada exista la unele comisii lampi puternice cu care sa se vada prin triunghiul negru scoala din care vine copilul in timpul corectarii.
Poveste povestita de un profesor oripilat de ce a vazut.
La olimpiada, da? atunci ce sa mai pretindem in rest ?
Eu zic ca singura sansa a copiilor buni si cinstiti este facultatea in strainatate. Pacat ca nu multi isi permit asta. De aceea reforma morala a celor implicati in invatamant este neaparat necesara.
sirimie spune:
Parerea mea e ca se pune prea mult accentul pe scoala/profesori si prea putin pe implicarea parintilor. Aici am scris parerea mea: Ce asteptari aveti de la scoala?.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui grati.ela despre rusine, necinste si deformare a caracterelor: olimpiada matematica sector ... |
hai, ca pan'la urma te-ai dat si tu pe brazda!
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sirimie Parerea mea e ca se pune prea mult accentul pe scoala/profesori si prea putin pe implicarea parintilor. Aici am scris parerea mea: Ce asteptari aveti de la scoala?. Va dorim sa cresteti mari si frumosi! Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009) Am blog |
Simona, marea majoritate a parintilor pe care eu ii stiu de pe DC isi sprijina copii in procesul scolar. Nu e vorba ca neaga cineva aceasta implicare sau ca nu ar vrea sa o mai aplice.
Insa exista multi copii in tara asta ai caror parintii nu stiu/nu pot sa se implice. Fie nu au pregatirea necesara ca sa explice copiilor ceea ce ei nu au priceput in clasa, fie nu au efectiv destula viziune sau timp ca sa se implice sau resusre financiare ca sa-si permita meditatii. Acei copii, daca nu au parte de un sistem bine pus la punct au mai putine sanse si asta nu e corect.
sirimie spune:
Interactiunea cu profesorii este de 4-5 ore pe zi. Timp in care un profesor se ocupa in acelasi timp de 25-30 de copii. Ii invata ce scrie prin manuale, cum pot ei mai bine. Cat de bun sa fie profesorul ca sa ii multumeasca pe toti parintii?
Eu cred ca singura sansa sa mearga mai bine e sa isi dea toti seama ca trebuie sa se implice, nu ajunge sa huleasca in bloc toata scoala si toti profesorii. Am citit un comentariu al unui parinte ca el crede ca singura sansa e abandonul scolar. Romania e pe primul lor (bineinteles) la abandon scolar si creste numarul analfabetilor, cu toate implicatiile la nivelul intregii societati.
Eu personal cred ca se discutia exclusiv despre sistem deviaza de la problemele adevarate. Ar trebui sa se discute pe responsabilitatile tuturor mai intai, sa se stabileasca ce trebuie sa faca scoala si ce trebuie sa faca parintii si abia pe urma sa se masoare daca face sau nu. Sa spui ca doar profesorii/sistemul sunt de vina e o exagerare daunatoare.
Andries spune:
Uite ...exact episoade scrise de gratiela (eu le-am trait pe pielea mea, sunt un fost olimpic national de mate, si inca unul care nu doar participa la concursuri dar avea rezolvari originale publicate in Gazeta Matematica de ce totdeauna fir-ar picam la baraj?? deci "episoadele" de acest gen pe mine m-au determinat sa limitez participarile copiilor mei la concursuri aranjate. Mai bine face sport. Si arta. Cel putin acolo, adversarului nu are cum sa-i spuna profu' cu o zi inainte cum o sa-i vina mingea. O joaca sau nu...desi tot trebuie sa fii vigilent la arbitraj da' macar e pe fata, in public si cu doi, trei parinti ca mine nu-i e moale sa-i fure pe copii.
Diferenta intre copiii aflati la acel nivel este atat de mica, incat ei trebuie sa lucreze ore lungi si foarte lungi pentru a sedimenta conceptele si a putea jongla cu ele. Efectiv trebuie sa mananci culegeri pe paine si sa le mananci intr-un anume fel. Si aberatiile apar din cauza parintilor, pentru ca parintii vor rezultate nu copiii!! Copiii s-ar juca pe tableta!! Dar parintii... oho parintii sunt vaca de mult, sursa de bani, de meditatii, sursa de recomandari viitoare ("vezi, ia-l pe cutare, scoate numai olimpici") si implicit sursa de bunastare. E un business in toata regula. Si cum in razboi si-n business totul e permis, de ce sa nu dam un telefon, poate aflam "genul de problema" daca nu problema in sine...intelegeti mai oameni buni ca noi ne facem ca dezbatem EDUCATIE dar de fapt este o afacere, asta nu se intelege.
Si eu tot cred ca daca am fi platit competitiv dascalii, nu s-ar fi umplut sistemul de "specimene", asa orice profesor mai de doamne ajuta isi gaseste usor un post pe 4 mii lei in multinationale (vorbesc de Bucuresti) si nu are nevoie sa stea la catedra pe o mie si ceva maruntis.
Si acum dupa ani si ani...nu-mi pare rau ca n-am urcat pe podium "la vremea mea" poate-a fost mai bine pentru mine. Dar imi pare rau de orele in care-am tocit biroul invatand de rupeam ...cu un efort doar un pic peste medie tot aici ajungeam si eram un copil mai dezinhibat si mai fericit. Pe mine m-a fulgerat "realitatea" abia pe la 25 de ani.
eumada spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sirimie Interactiunea cu profesorii este de 4-5 ore pe zi. Timp in care un profesor se ocupa in acelasi timp de 25-30 de copii. Ii invata ce scrie prin manuale, cum pot ei mai bine. Cat de bun sa fie profesorul ca sa ii multumeasca pe toti parintii? Eu cred ca singura sansa sa mearga mai bine e sa isi dea toti seama ca trebuie sa se implice, nu ajunge sa huleasca in bloc toata scoala si toti profesorii. Am citit un comentariu al unui parinte ca el crede ca singura sansa e abandonul scolar. Romania e pe primul lor (bineinteles) la abandon scolar si creste numarul analfabetilor, cu toate implicatiile la nivelul intregii societati. Eu personal cred ca se discutia exclusiv despre sistem deviaza de la problemele adevarate. Ar trebui sa se discute pe responsabilitatile tuturor mai intai, sa se stabileasca ce trebuie sa faca scoala si ce trebuie sa faca parintii si abia pe urma sa se masoare daca face sau nu. Sa spui ca doar profesorii/sistemul sunt de vina e o exagerare daunatoare. Va dorim sa cresteti mari si frumosi! Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009) Am blog |
Si in felul asta se taie accesul copiilor inteligenti,dar din parinti simpli,needucati ,la cunoastere...
Uite-asa ca intai parintele trebuie sa priceapa si apoi sa explice el copilului...ce chestie,pai atunci scoala de ce mai e obligatorie?Pentru cine e obligatorie,pentru profesori?
Lali spune:
Simona, eu nu am spus ca sunt numai profesorii de vina, insa tu pur si simplu ignori situatiile in care parintele efectiv nu poate sa se implice de exemplu datorita faptului ca e un om cu putina scoala si care nu stie sau nu intelege ca trebuie sa se implice. Sau lucreaza undeva ore multe cu salariu mic si nu mai are timp si energie si pentru lectii.
Acel copil trebuie sa priceapa tot de la scoala iar acasa numai sa exerseze.
Cine crezi tu ca va umple eventualele goluri ale acelui copil ?
Intreb extrem de sincer, tu crezi ca ar trebui sa-l educam pe acel parinte, sa-i explicam ca, daca are un copil in clasa a IV-a trebuie sa invete manualele pana acolo si sa-i explice ce nu intelege ? Sau ar trebui sa cerem o programa aerisita si niste profesori preocupati de gradul de intelegere si de corectatul temelor, in loc sa fie preocupati de concursurile scolare sau de meditatii?
Mai spun odata, am mai scris-o de multe ori exista si profesori minunati care-si fac treaba, dar, din pacate nu sunt o majoritate.
sirimie spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada Si in felul asta se taie accesul copiilor inteligenti,dar din parinti simpli,needucati ,la cunoastere... Uite-asa ca intai parintele trebuie sa priceapa si apoi sa explice el copilului...ce chestie,pai atunci scoala de ce mai e obligatorie?Pentru cine e obligatorie,pentru profesori? Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
Nu trebuie sa fie inginer ca sa poata sa verifice ca si-a facut temele si sa ii spuna copilului ca e important sa ii placa scoala. Si nici sa il puna sa citeasca si sa scrie acasa, din manual, nu numai la scoala. La scoala citeste sau nu lectia aia intr-o ora cand invatatoarea se ocupa de toti copiii.
Procentul celor care nu au reusit sa ia bacul e mai mare decat procentul celor foarte saraci, nu e o problema a saraciei.