surprinzatorul Muzeu Antipa :)
Un week-end cu vreme mohorata si cu nimic programat dinainte pentru petrecerea timpului.
O idee de atelier, despre care stiam, dar habar nu am de ce nu l-am incercat pana acum.
Cu atat mai mult cu cat, campania umanitara de Craciun de pe DC a beneficiat de sprijin prin vouchere aici.
Am decis cumva "last minute", poate si atrasa de tema: Pinguinii (ca uite asa am eu o slabiciune pt ei) sa mergem la www.antipa.ro/categories/25/pages/214" target="_blank">Atelierele de creatie Holy Molly, desfasurate la Muzeul Antipa.
Mi-a placut conceptul. Din materiale reciclabile, copiii realizeaza ceva specific locului sau adaptat perioadei din an. Apoi merg sa vada pasarile, animalutele despre care mai si afla diferite lucruri si curiozitati.
Pensule, foarfeci, lipici, vopsea, farfurii de carton, suluri de hartie igienica si ceva hartie colorata... Liber la imaginatie, fiecare isi construieste propria creatie. Intr-un context "favorabil"de imprejurari, as spune cumva ..."la inghesuiala", am beneficiat si eu de joaca de-a pinguinii.
M-am amuzat copios, desi nu eram psihic pregatita sa ma mazgalesc cu ei pana la coate, am intrat in jocul de-a pinguineala.
Dupa ce am decupat, colorat si lipit toate accesoriile necesare, ne-am admirat fiecare animalutzul si am purces in pas de pinguin, in sir indian catre locatia din muzeu unde se afla pinguinii, sa-i vedem in "pene si oase" si ce mai au ei pe acolo inauntru... din motive de impaiere.
Copiii au fost incantati de experienta, si acasa mi-au cerut sa le arat filmuletze cu ce fac animalutele astea fascinante in viata lor de zi cu zi :)
Am aflat ca:
- au doua straturi de pene scurte si indesate si un strat de grasime sub piele care le tine de cald. Au aripi scurte si nu zboara, dar sunt foarte buni inotatori. Isi folosesc aripile rigide si inguste pe post de inotatoare. Si, mai mult de atat, pinguinii sunt foarte buni scufundatori si pot ramane sub apa pana la 18 minute.
- se inmultesc prin oua. Masculii se ocupa de clocirea oului atunci cand femelele parasesc cuibul, pentru a merge sa se hraneasca.
- aproape toate speciile de pinguinii se imperecheaza pe viata si nu-si schimba niciodata partenerul. La intalnirea anuala, care se petrece mereu in acelasi loc, perechile se recunosc reciproc dupa sunetele pe care le scot.
- inainte de a debuta sezonul de imperechere, pinguinii isi schimba penajul vechi cu unul nou si curat.
- Atunci cand mamele pinguin pierd un pui incearca sa fure un altul iar celelalte femele sar in ajutorul celei atacate.
**Ca si curiozitate.. inca un lucru despre care mai citisem, nu stiu daca e adevarat, (am folosit cenzura insa pt copii de teama unor intrebari suplimentare)... unele femele, desi aleg un partener pe care il considera un bun tata pentru clocirea oului, se imperecheaza cu un mascul cu gene mai bune.
oare semanam cat de cat!?
(aaaaaaaa ma refer desigur la pinguini - creatiile noastre versus cei reali)
La finalul atelierului, Andu a tinut sa-i spuna direct Elenei ("un fel Mother Goose a locului" :) ) ca noi mai venim si altadata.
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (4 ani) si Teo voinik (6 ani)
Caravana desprecopii...
...................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
Raspunsuri
aschiutza spune:
Muzeul Antipa e unul dintre muzeele mele favorite. Mai ales salile cu "pietre" si pestera . Copil fiind tare mai eram fascinata, pe vremea aia in afara de Teleenciclopedia si emisiunile lui Cousteau nici nu prea aveai unde sa te informezi.
Ma bucur ca si pt copii din noile generatii e inca un loc care sa le placa!
carmencat spune:
Am fost si noi de curand. Muzeul a fost renovat si reamenajat. Foarte, foarte placut loc de mers cu copiii.
Si asa, pentru noi parintii e o cafenea (cam scumputa) dar daca prinzi pana in 12 cand au happy hour... mmmm buna cafeaua...
dicirstea spune:
Multumesc de info, Alinuk. Admir muzeul si mai ales modul in care imbina stiinta cu joaca.
Am cateva lamuriri .. ma intereseaza mai mult sa ad daca poate rezista si Theodor...
Atelierele astea sunt permanente in muzeu?
Difera tematicile, se anunta undeva?
Carui interval de varsta li se adreseaza?
Cam cat dureaza toata distractia?
Cat e biletul?
carmencat spune:
Noi am fost cu copil de 3 ani si aproape jumate si am vizitat. I-a placut foarte mult. Din pacate nu am prins nici un atelier, nici nu am stiut ca sunt.
O sa fiu mai atenta. Oricum fi-mea mai vrea sa mearga.
Poate ne gasim pe acolo la o cafea.
Si ciocolata calda e foarte buna.
alinuk spune:
Dana am pus link mai sus
uite din nou
http://www.antipa.ro/categories/25/pages/214
sambata sunt
in principiu cred ca se adreseaza copiilor de gradi
3-6 ani
dureaza o ora jumatate
mai multe direct la sursa din link
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (4 ani) si Teo voinik (6 ani)
Caravana desprecopii...
...................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
dicirstea spune:
Senchiu Alinuk!
Vaaai ce rau imi pare ca am ratat atelierele din ianuarie! Erau supermeseriase!
danielac spune:
si Diana a fost cu clasa in excursie la inceputul clasei a V-a...din pacate turul a fost rapid din cauza ca organizatorii au vrut sa tinga cat mai multe obiective, dar fata mea a venit incantata de muzeul Antipa!
dicirstea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielac si Diana a fost cu clasa in excursie la inceputul clasei a V-a...din pacate turul a fost rapid din cauza ca organizatorii au vrut sa tinga cat mai multe obiective, dar fata mea a venit incantata de muzeul Antipa! |
Ce ma enerveaza pe mine alergatura prin muzeu...mai ales pentru un copil.
Pai abia apucca sa vada cate ceva din care nu retine mai nimic, iar la finalul zilei e obosit praf.
Din ciclul: "L-am bifat si p-asta" sau, cum imi plac mie exprimarile alea ..."am facut Moldova/manastiri. etc" ... daa..le-am ctitorit, eu si cu Stefan...