Dilema juridica derivata din Cancan
Tot citesc cum Serban Ionescu a dezmostenit-o pe Magda Catone care I-a fost sotie 20+ de ani si a lasat-o fara un sfant.
De cand e testamentul valabil in Romania? Imi ramasese in minte ca legislatia prevede modul de impartire a averii decedatului in functie de gradul de rudenie.
Nu stiu ce averi a avut de impartit si cum le-a dobandit dar nu pareau chiar asa milionari, parca stateau la bloc si mai aveau ceva casa recent construita cand erau casatoriti.
Explicati-mi si mie dilema va rog si scuze ca va bat la cap cu tampenii de astea.
Raspunsuri
valentinag spune:
Nu are cum sa faca asta, ei au facut impreuna "averea", deci si ea are dreptul la jumatate. Plus de asta, testamentul este atacabil in Romania, nu stiu ce l-au sfatuit avocatii lui cand l-a facut, dar este aproape egal cu 0!
Dar sa vedem ce spun expertii. Marius?
marius spune:
Nu am comentarii .
Principial discutand ai dreptate. Dar doar principial. Exista posibilitati multiple care pot sa excluda sotul supravietuitor. Insa astea sunt speculatii.
Precis se va afla ce si cum.
Testamentul poate fi atacat.
PS
Nu sunt expert... nici pe departe. Doar atent la detalii.
Marina spune:
eu sunt convinsa ca e multa fabulatie in povestea asta si fac abstractie ca era averea lui dinainte, mostenita etc.
Ma interesa strict puterea legislativa a testamentului presupunand ca in 20 si ceva de ani au facut ceva avere impreuna.
Adica ai casa 50% -50%, poate unul din soti sa-si lase prin testamnent 50% la amanta?
Intreb si eu retoric de curiozitate.
marius spune:
Nu. Adica de putut poate ca deh legea nu interzice sa faci asta dar va fi atacat si nu va avea sanse.
martta spune:
Sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar.
E posibil ca Serban Ionescu sa dispuna prin testament cu privire la partea lui de bunuri, dobandite fie si in timpul casatoriei, cu conditia sa nu incalce rezerva legala a Magdei Catone.
Ipotetic vorbind, ne putem imagina o situatie in care defunctul lasa prin testament, unei amante, o parte din bunuri, fara a incalca rezerva succesorala a sotului supravietuitor.
Pentru lamurirea situatiei, masa succesorala se compune din rezerva succesorala, conferita prin lege mostenitorilor rezervatari, in mod obligatoriu si cotitatea disponibila, pentru care defunctul poate sa lasa dispozitii testamentare conform vointei sale.