Clasa pregatitoare la scoala sau la gradinita

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adita spune:

Din punctul meu de vedere e bine cu pregatitoarea la scoala,dar ma deranjeaza limitarile absurde pe care le-au facut in ceea ce priveste varsta copilului. Eu n-am avut voie sa-l dau anul trecut la clasa 0,si in clasa 1 o sa aibe aproape 8 ani, ceea ce mi se pare mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

cele care preferati pregatitoarea la scoala, ce faceti cu copilul la ora 12 fara un sfert, cand termina orele (sau vinerea la 11)? toate scolile au after-school? ma indoiesc...
macar la gradinita mai stateau sa manance si sa doarma acolo, conteaza mult un an. la scoala daca nu au after-school e o reala problema ce faci cu copilul la 12.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Citat:
citat din mesajul lui adita

Din punctul meu de vedere e bine cu pregatitoarea la scoala,dar ma deranjeaza limitarile absurde pe care le-au facut in ceea ce priveste varsta copilului. Eu n-am avut voie sa-l dau anul trecut la clasa 0,si in clasa 1 o sa aibe aproape 8 ani, ceea ce mi se pare mult.

De ce nu ai avut voie sa il dai anul trecut la pregatitoare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Ramonika, pe principiul asta ar trebui sa ii tinem la gradinita pana spre gimnaziu, cam atunci sunt pregatiti copiii si mai ales parintii sa le puna cheia de gat. Nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika

cele care preferati pregatitoarea la scoala, ce faceti cu copilul la ora 12 fara un sfert, cand termina orele (sau vinerea la 11)? toate scolile au after-school? ma indoiesc...
macar la gradinita mai stateau sa manance si sa doarma acolo, conteaza mult un an. la scoala daca nu au after-school e o reala problema ce faci cu copilul la 12.

La anul ce faci cu copilul la 12 ?
Sau in clasa I crezi ca e suficient de matur sa vina singur acasa si sa stea singur ( stiu, suntem o generatie ce am crescut fix asa, la 6 ani cu cheia de gat insa acum suntem mult mai protectivi).

Nu, nu toate scolile au after dar exista variante particulare, exista bone, vecine, unele gradinite de langa scoli au programe speciale facute pentru micuti ( modice ca si cost).
Scolile au asociatii de parinti, acestea pot propune solutii pentru infiintarea de after, multe scoli au facut asta daca parintii si-au dorit, in loc sa ne punem problema daca la 6 sau la 7 ani ar trebui sa ne punem problema obligarii statului sa sustina si sa gaseasca solutii pentru infiintarea de after school la preturi si conditii onorabile.

Toate aceste probleme vin la pachet odata intrat copilul la scoala, indiferent ca o face la 6 ani sau la 7 ani.
Idem problema toaletelor din scoala, toata lumea se plange "vai sunt murdare, ce facem cu copilul de 6 ani ?! " de parca copilul de 7 ani nu foloseste aceiasi toaleta in loc sa se puna problema ca nu este admisibil sa fie toaletele murdare indiferent daca vorbim de copii de 7 ani sau de 14 ani...

Mergi la inceput

Androix - NU.
am si spus ca un an conteaza. pt. mine conteaza inca un an unde pot s-o las sa doarma.
spre exemplu fiica-mea e nascuta in noiembrie si as fi vrut s-o dau la scoala in clasa I la 6 ani si 10 luni. insa acum daca o dau la clasa 0 la 5 ani si 10 luni va fi prea devreme pt. ea sa intre la scoala, iar la 7 ani si 10 luni va fi cam tarziu s-o dau in clasa I...
plus ca daca se fac aceleasi activitati in clasa 0 ca la grupa pregatitoare, ce mai conteaza ca e in scoala sau in gradinita? aici a fost un interes de a pastra cat mai multe posturi de invatatori, care se imputinau de la an la an, decizia nu are treaba cu interesul copiilor.

Mergi la inceput

uite ca pt. mine conteaza un an. asa, pe principiul asta, hai sa-l dam la scoala de la 3 ani pt. ca "oricum candva o sa trebuiasca dat la scoala"
la 5 ani si 10 luni mi se pare prea devreme sa las copilul la poarta scolii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

De unde si pana unde se imputinau posturile de invatatori de la an la an? Numarul de copii nu ramane constant? de la gradinita pana la scoala se imputineaza?
Intre somn si supraveheat pana la 18 si inceputul scolii la 5 ani si 10 luni ai facut o alegere constienta. Nu ai stiut inca de anul trecut ca anul asta nu se mai formeaza clasa I? Nu te-ai intrebat cum vei inscrie tu copilul in clasa I intr-un colectiv deja format, cu un an in plus la scoala fata de al tau? Acum de ce te nemultumeste alegerea facuta? Ca lucrurile nu au suferit modificari din punctul asta de vedere. Oricum tu stai bine sunt copii care anul viitor vor implini 7 ani si ei sunt acum la grupa mare la gradinita, asa ca...
EDIT: acum vad ca acum are 5 ani si 10 luni si nu anul trecut. Well, asta e, legea e clara, e in vigoare de 2 ani, de anul trecut e functionala clasa pregatitoare, ori o dai acum si incepe clasa I la 6 ani si 10 luni ori la anul si incepe clasa I mai tarziu. Nu inteleg de ce atata frasuneala. Adica, in mintea mea este ca treaba asta, aprecierea asta subiectiva a parintilor ca e sau nu devreme pentru scoala care sa rezulte in diferente de cate doi ani intre copii din aceeasi clasa, trebuie sa ia sfarsit. Si numai o lege poate sa puna capat acestei situatii.

Lala, iti dau perfecta dreptate, e mai usor sa gandim asa decat sa apucam carari putin umblate. Prietena mea mi-a zis ca e de acord cu mine dar ea e comoda sau nu are timp de luptat, daca ma duc eu sa ma lupt cu morile de vand ea imi face o donatie ca sa ma sustina. Doar nu ne apucam noi sa schimbam sistemul!
Cam asa e cu parintii, fiecare cauta cea mai usoara cale, solutia care il ajuta pe moment, nu conteaza ca peste un an nu mai e valabila, ne descurcam noi atunci. Si ajunsi "atunci" gasesc alta solutie de moment. Nu gandeste nimeni in perspectiva, cred ca asta e si suferinta politicienilor, sunt ocupati cu acum, nu ii intereseaza ce va fi peste un an.

Mergi la inceput

Androix - nu ai inteles bine.
fiica-mea are 3 ani. eu gandeam in perspectiva.
teoretic eu n-am avut decat de castigat dupa faptul ca din sept. 2012 s-a facut clasa 0. au fost mai multe locuri la gradi la grupa mica, unde a intrat fiica-mea asta toamna.
eu continui sa cred ca fac schimbarea asta de dragul schimbarii. fiecare ministru ce se perinda pe la putere trebuie sa vina cu cate o noutate, ca sa dea peste cap viata copiilor/profesorilor/parintilor.
parerea mea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika

eu continui sa cred ca fac schimbarea asta de dragul schimbarii.

Eu sincer chiar nu cred asta.
Cred ca este o masura ce trebuie luata si ca, in principiu, chiar este benefica pentru copil.
Am trecut prin varianta de parinte ce a avut in colectivul copilului sau, in clasa I, doi copilasi ce nu pusesera piciorul prin gradinita si iti pot spune cu toata sinceritatea ca a fost greu pentru ceilalti copii, aproape un an, pana respectivii au invatat cateva reguli clare ale socializarii. Orele erau disturbate constant, se plimbau prin clasa, plangeau dupa bunica, vorbeau/tipau cand preda invatatoarea ...a fost greu. Si nu, nu aveau 6 ani, aveau aproape 8 dar lipsa gradinitei a fost cruciala.

Asa incat un an macar de socializare obligatorie chiar imi pare necesara inainte de clasa I.

Socializarea in cadrul scolii ii ajuta sa se invete cu locatia, cu programul, sa se imprieteneasca intre ei, sa se formeze o unitate de reguli, sa stie ca vor avea profesori diferiti pentru anumite materii, faptul ce e facuta fara note, fara teme dar in mod constant si in cadrul locatiei unde vor face apoi "treaba" serioasa e un avantaj.

Ma deranjeaza, evident, ca statul NU este in stare sa decida insa o modalitate clara si stabila, valabila multi ani de acum incolo, indiferent care ar fi ea ( 6 sau 7 ani) dar sa fie batuta in cuie si sa nu ametim si sa ne invartim in cerc in fiecare an, cu reguli schimbate dupa cum viseaza alesii nostri noaptea.

In momentul de fata copilasii de 6 ani sunt mult mai avansati cognitiv decat era generatia noastra, sunt mult mai expusi informatiilor astfel incat intratul la scoala la 6 ani este un pas normal in dezvoltarea lor daca sunt asigurate si niste conditii logistice decente. Majoritatea scriu/citesc/socotesc, cunosc o limba straina la aceasta varsta, lucruri pe care le faceam noi abia in clasa I.

Da, sunt de acord ca : nu exista suficiente after school-uri, toaletele lasa de dorit, exista violenta in scoala, baza materiala poate sa lipseasca INSA trebuie sa militam ca aceste probleme sa fie rezolvate deoarece statul trebuie sa le asigure conditii decente, siguranta SI in SCOLI nu numai in gradinite.

Pentru asta ar trebui sa facem petitii nu pentru intoarcerea in gradinita deoarece trebuie sa fim constienti ca la 7 ani tot in acele scoli ajung, tot de problemele astea ne lovim si chiar daca sunt mai mari cu un an sunt tot copiii nostri si trebuie sa aiba conditii decente si sa fie protejati si la scoala asa cum sunt ( sau nu ) in gradinita.

Mergi la inceput