Cand viata trece pe langa tine...
Raspunsuri - Pagina 29
Mickyyy spune:
Ca sa nu mai despicam firul in paisprezece , ca nu e doar un credit sunt mai multe, sunt si alte datorii, situatia nu e asa cum o vad unii dai o rata la credit pe chirie si nu faci nicio afacere.
Am 2 variante
- pastrez apartamentul, o pot face, cu lipsuri, sacrificii, numarat si calculat fiecare banut, privat de o gramada de lucruri, inca vreo 4 ani de lipsuri si stres
- vand apartamentul si ma mut in chirie. intr-un complex rezidential unde chiria e 400 eur+tva pe luna (adica 496 eur in total), sau intr-un apartament la un particular (care nu-mi surade la fel de mult) unde chiria e intre 350-400 eur cu totul (mai jos de 350 sunt chiar jafuri si nu fac nicio afacere). Imi pot permite chiria la acel apartament de la dezvoltator, mai ales ca zice el ca e negociabila.
Nu ma ajuta foarte mult o organizare mai buna a cheltuielilor in acest moment, nu cred ca daca as reusi sa fac o economie de 100 de lei pe luna situatia mea s-ar schimba radical, ci doar ca in loc sa astept 4 ani vor fi doar 3 ani si 10 luni, ipotetic vorbind, aia 4 ani sunt calculati asa, ochiometric. Ca sa nu mai zic ca am rate in euro, si orice flucuatie a cursului ma poate face sa castig sau sa pierd zeci daca nu sute de lei pe luna.
paulinio spune:
Mickyyy... am citit si discutia de aici, si cea cu pro sau contra chirie.
In ultimele zile mie mi se pare ca esti destul de hotarata ca vrei in chirie... ca vrei sa vinzi totul si sa o iei de la capat.
E si asta o idee; Am si eu multe datorii acumulate... e stresant intradevar... desi eu sunt destul de relaxata pe de alta parte; consider ca atata timp cat avem sanatate o scoatem noi la capat.
La tine... nu prea ne-ai spus ce parere are sotul...
Esti sigura sigura ca iti acoperi toate datoriile dupa ce vinzi? Eu am credit luat in perioada naspa... si daca vand eu nu=mi acopar toate datoriile. De asta si scot din calcul aceasta varianta. Daca mi-ar acoperi TOATE TOATE datoriile poate ca m-as mai gandi... asa cum faci tu.
Deci... ai valoarea reala de piata a imobilului? Ai actele in regula? (cadastru, intabulare -- presupun ca da). Ia in calcul si comisioanele de la banci pentru rambursari anticipate... ia in calcul TOT... si apoi iei o decizie.
De fapt, LUATI o decizie.
Din cealalta dicutie senzatia mea a fost ca tu incerci sa-ti convingi sotul... Asta a fost senzatia mea: tu vrei varianta asta, el nu.
Sincer, asta nu schimba faptul ca trece viata pe langa tine si ca nu reusesti sa te bucuri de lucrurile marunte. Astea sunt sarea si piperul vietii.
Radu-Mamii Andrei (4ni si o luna mare) + 23+
Mickyyy spune:
Sotul a propus el acum un an jumate o varianta de genul, sa vindem si sa ne mutam in chirie, si eu am sarit de fund in sus ca nu fac asa ceva in veci . Dar atunci el nu avea job, si nu ne puteam permite decat un apartament mic mic de 2 camere, cu o chirie de 250 eur maxim, era o solutie de forta majora, nicidecum o alegere benevola.
N-am reusit sa discut foarte mult cu el pe tema asta acum, probabil in week-end vom avea timp s-o intoarcem pe toate partile, dar ca si idee el e de acord, de fapt cred ca e tentat mai mult ca mine de varianta chiriei. Chiar vrea sa mergem sa vedem apartamentele in week-end si sa negocieze cu aia sa vada daca e posibil ca peste ani, in caz ca vrem sa-l cumparam sa se ia in clalcul o parte din chiria platita.
Tocmai pentru ca si el si eu suntem entuziasmati de idee, mi-e teama sa nu fac o prostie, pentru ca vad ca sunt foarte multi care n-ar renunta la un apartament pentru chirie.
Si tot caut sa ma asigur ca e deizia corecta.
Edit: nu stiu sigur daca inchid sau nu datoriile, noi am luat apartamentul acum 7 ani parca, cand preturile erau decente, chiar un pic mai jos decat sunt acum, am dat 55,000 eur pe el. Sigur 100% inchid creditul imobiliar si mai raman ceva bani pentru restul, acum, cati bani raman, n-am de unde stii pana nu-l dau la vanzare si vad cum merge treaba.
Am avantajul ca blocul este renovat, s-a mansardat anul asta, e foarte curat pe interior, izolat pe dinafara, apartamentul a fost amenajat cap-coada cand l-am cumparat (gresie, faianta, termopan, usa metalica, etc), am schimbat toate instalatiile, caloriferele, conductele. Putem lasa absolut totul in el daca e cazul (mobila ma refer, care a fost facuta la comanda atunci cand ne-am mutat), mai putin televizor, calculator, chestii de genul. Doar o zugraveala mai trebuie data si e ca nou, se poate muta in el imediat.
In zona la 3 camere preturile variaza intre 60-90.000 eur, asa ca e greu de spus cu cat se va vinde efectiv, n-am experienta imobiliara. Preturile sunt luate de pe net, orientativ.
Selene_Bunny spune:
Mickyyy, eu sunt de cealalta parte a baricadei: stam in chirie, cu tot cu copil, din octombrie 2009.
Asta ne permitem acum, asta se integreaza in planul nostru financiar, asta facem. Chiria noastra este mai mica decat rata la ORICE banca. Apartamentul nu este stralucit, am reparat de mai multe ori instalatiile sanitare, o sa mai avem de reparat, dar incercam sa navigam si asa.
Daca am fi contractat creditul bancar cu care ne batea soacra-mea la cap in 2007, in 2010-2011 am fi ajuns ori sa ni-l plateasca ea, ori sa ne ia Banca locuinta.
carmencat spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui coracora
Wow! Nu stiam... e enorm de-a dreptul. Nu e posibil sa inchiriezi un apartament printr-o agentie imobiliara iar acel apartament sa fie chiar al agentiei? Exista asa ceva? Ma gandesc ca asta ar da mai multa siguranta, n-ar mai fi nici o nepoata din provincie din cauza careia sa fii dat afara de pe-o zi pe alta. Merita intrebat la agentiile imobiliare mari. |
Nu prea exista asa ceva.
Mickyyy spune:
Ba da, exista, am vazut apartamente de inchiriat care par a fi ale agentiilor, doar ca preturile sunt aproape la fel de mari ca la dezvoltatori. Diferenta e ca sunt complet si modern mobilate, dar pe mine nu ma aranjeaza, ca eu am nevoie de camere pentru copii, nu de birou sau living ultramodern.
sanziana27 spune:
Incercati si varianta: dati un avans dezvoltatorului si apoi ratele sa fie de fapt rate pt plata apartamanetului)
In Cluj niste cunostinte au platit 5 % din apartamanet, apoi au negociat o rata/luna pt cumparare......daca nu reusesc timp de 6 luni sa plateasca rata, pierd posibilitatea de a cumpara apartamentul si raman doar chiriasi timp de 10 ani. Daca sunt buni platnici isi renegociaza termenul....Cu un avocat sau notar ar trebui sa vorbiti si cu dezvoltatorul.
lavi02 spune:
Mickyyy daca va mutati in chirie intr-un apartament nemobilat si nu va puteti lua mobila de unde stati acum trebuie sa-l mobilezi si asta costa. Veti fi luati de valul amenajarilor si mi-e frica sa nu insemne alte datorii. Dca va mutati intr-un apartament mobilat dar mai urat/ vechi decat cel de acum ( care e zis ca e amenajat " la dunga" va veti simti cu totii aiurea, e foarte frustrant sa te muti de la bine la rau.
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mickyyy Ca sa nu mai despicam firul in paisprezece , ca nu e doar un credit sunt mai multe, sunt si alte datorii, situatia nu e asa cum o vad unii dai o rata la credit pe chirie si nu faci nicio afacere. Am 2 variante - pastrez apartamentul, o pot face, cu lipsuri, sacrificii, numarat si calculat fiecare banut, privat de o gramada de lucruri, inca vreo 4 ani de lipsuri si stres - vand apartamentul si ma mut in chirie. intr-un complex rezidential unde chiria e 400 eur+tva pe luna (adica 496 eur in total), sau intr-un apartament la un particular (care nu-mi surade la fel de mult) unde chiria e intre 350-400 eur cu totul (mai jos de 350 sunt chiar jafuri si nu fac nicio afacere). Imi pot permite chiria la acel apartament de la dezvoltator, mai ales ca zice el ca e negociabila. Nu ma ajuta foarte mult o organizare mai buna a cheltuielilor in acest moment, nu cred ca daca as reusi sa fac o economie de 100 de lei pe luna situatia mea s-ar schimba radical, ci doar ca in loc sa astept 4 ani vor fi doar 3 ani si 10 luni, ipotetic vorbind, aia 4 ani sunt calculati asa, ochiometric. Ca sa nu mai zic ca am rate in euro, si orice flucuatie a cursului ma poate face sa castig sau sa pierd zeci daca nu sute de lei pe luna. |
Pai daca-i vorba doar de 4ani/5ani, astia trec si o sa aveti casa voastra. Strangeti din dinti si mergeti inainte.
Eu una nu m-as muta veci in chirie, daca pot plati o rata.
Alexandra Maria
14.12.2007
lavi02 spune:
Eu mai am ceva sa zic, probabil ca n-o sa-ti placa.
E perfect normal sa vrei o extravaganta, cum a fost anul asta de Craciun. E chiar benefic. Dar intelept e sa planifici extravaganta asta din timp. Adica nu pe metoda: o luna cheltui si dupa aia vad eu cum fac, stang din dinti 3 luni. Mai bine invers: strang din dinti 3 luni, pun bani de-o parte pentru extravaganta respectiva. E mai motivant sa strangi din dinti inainte decat dupa, pentru ca ai in fata mirajul extravagantei, il vizualizezi. Iti zici: nu-mi cumpar acum o cafea ca sa merg in vacanta de Craciun. Apoi pe parcursul celor, sa zicem 3 luni, am ocazia sa reevaluez daca intr-adevar merita sacrificiul pentru placerea ce va urma. Daca merita, barem in momentul extravagantei ai constiinta linistita: sunt bani stransi, nu cheltuiti in avans si ii cheltui acum pentru ca merit, m-am chinuit destil 3 luni.