Cand viata trece pe langa tine...

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

mickyyy, mai in gluma, mai in serios, voua v-ar trebui o super-nanny timp de vreo 2 saptamani (dar nu varianta autohtona, stiti voi...).

cineva care sa va ajute sa va puneti viata si programul in ordine, sa identifice unde gresiti si unde procedati corect, sa gaseasca acele "parghii" motivationale pentru fiecare in parte.


Corina - mamica printesei Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)


N-avea grija ca si aia neautohtona are aceleasi fixuri care au scandalizat forumul asta. Culmea e ca dau de fiecare data rezultate la fix, mai ales in ce priveste PARINTII!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happiness_4_us spune:

Aseara, pe National Geographic, am gasit o emisiune tare interesanta, se numea : Am familie numeroasa, si aratau 3 familii in paralel, viata lor de zi cu zi.
O familie avea 16 copii, alta 10 si inca una er din India cu 160 membri, 39 de neveste etc. :) iese din discutie.

La celelalte 2 familii, aratau efectiv cum se organizau ca sa faca fatza zi de zi, si exact cum te sfatuiau si fetele, fiecare membru avea sarcini bine stabilite, asa incat, rutina de Zi cu zi decurgea mai mult decat normal, iar mama copiilor era mai mult decat relaxata.
Am ramas uimita cu cata usurinta trata totul.
Au fost si momente unde ne- am amuzat , astea au fost cand mergea mama la cumparaturi i trebuia sa cumpere ptr 2 sapt 150 l de lapte ca atat consumau ,si faceam paralela cu viata noastra de zi cu zi cand noi suntem epuizati si abia asteptam sa culcam copiii.
Serios, cand poti, cauta emisiunea si vezi macar una ca poate prinzi ceva idei si de acolo si te ajuta cu moralul.
Vb aia, daca oamenii aia puteau,si aveau copii nu gluma si nu vreo situatie materiala de invidiat,.....

Te imbratisez!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Mickyy, ma gandeam aseara la problemele tale te inteleg foarte bine, desi am doar un copil insa aceleasi probleme legat de teme putine, refuzul de a face ceva suplimentar, pedepse, TV, calculator etc.

Spuneai intr-un subiect mai vechi ca mama ta ar fi dispusa sa se mute pe langa voi ? Asta chiar ar fi o solutie buna pentru tine, ai putea tine fetele la after (sigur isi vor face temele in timp util, ba chiar si suplimentar), iar mama ta le-ar lua de la after / gradi, te-ar mai ajuta la treburi gospodaresti, nu ar mai trebui sa platesti bona.

Mai vreau sa spun ca sant mamici la fi-miu in clasa care recompenseaza material rezultatele, eu nu am recurs la asa ceva, dar se pare ca funtioneaza. De ex, ce am auzit de la una din ele: iti faci toate temele la after, primesti la sfarsitul saptamanii 10 RON.
E controversata metoda

Ingrid si Cristi 9 ani


Ingrid si Cristi 9 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Ingrid, nu mi se pare normal sa mituiesc copilul ca sa invete ... important mi se pare sa-l fac sa inteleaga ca invata pentru el ... pentru viitorul lui, pentru a-si putea alege mai departe o meserie pe care s-o faca cu placere. Aici se da lupta la noi, fiu-meu este o victima a mersului la scoala, nu-i place profa de anul asta pentru ca are obiceiul sa tipe ca sa se faca auzita si are vocea stridenta ...
Dar ii tot explic ca mie imi place ce fac la munca si ca mi-am ales o meserie pe care o fac cu placere, si ma duc cu placere la munca, nu ma duc impinsa de la spate de nevoia de bani numai. Si i-am explicat ca pentru a putea face ce fac a trebuit sa fac si facultate (nu doar scoala primara pe care el ar vrea s-o sara) , sa dau examene, sa invat acasa, sa dovedesc ca stiu sa fac ce zic ca stiu. N-am prea avut succes, pana nu l-am luat la mine la birou si am avut norio ca i-a placut si biroul, si colegii mei care s-au pus la mintea noastra si l-au lasat la calculator sa faca diagrame ... In paralel cu asta ... nu uit sa-i amintesc ca e nevoie si de oameni necalificati care sa faca muncile pe care ceilalti le refuza, e nevoie si de gunoieri si de incarcatori de bagaje in avioane ... munci grele pe care nu stiu cu cata placere le fac si mai ales nu stiu cat de bine sunt platite ... dar depinde numai de el. Nu i-a prea placut ideea de a incarca bagaje in avion, el prefera sa zboare cu avionul, dar pentru asta ai nevoie de bani ... Si asa s-a gandit el ca merita sa investeasca niste timp in a invata, ca sa poata alege.
E greu sa explicam copiilor de succesul unei investitii de lunga durata, cum e scoala. Dar e mai corect fata de ei si mai bine pe termen lung, pentru adultul care se formeaza din maiinile noastre cu ajutorul educatiei sa inteleaga ca o face pentru el. Nu pentru mami, nu pentru bunici, nu pentru bani si nu pentru nota imediata ... ci pentru toata viata lui de adult unde alegerile vor fi limitate de pozitia din care pleaca. Si atunci, la 20 ani va marai ... mama de ce nu m-ai pus/obligat/convins sa invat ...ca acu ce fac ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

off, Ralcat, mi-am racit gura cu explicatiile despre beneficiile invataturii...cred ca vorbesc la pereti

Acu ani buni, o prietena de-a mea care avea fata in clasele mici ii dadea cate un banutz (nu mai tin minte exact cat) pentru fiecare exercitiu rezolvat corect la mate...iar daca gresea un exercitiu, trebuia copila sa plateasca un banutz... monopoly, nene

Ingrid si Cristi 9 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Ingrid, asa am si eu senzatia de multe ori ca vorbesc singura si asa ma ia cate o strecheeeeee (d-aia interna nu cumva sa ma ia externa ca sa nu stirbesc personalitatea in formare ).
Dar imi aduc aminte ce facea mama cu mine ... si nu mai face cu nepotu ca nepotu intotdeauna trebe rasfatat (pe cand copilul trebuia matrasit, dar asta e alta povete). Stii cum m-a facut sa catadicsesc sa ma urnesc dimineata din pat ca sa ma duc la scoala (deci, da, eram mai rau decat rau, nu ma dadeam jos din pat si daca o faceam ... ma ascundeam sub pat ca sa nu ma gaseasca si sa nu ma duca la scoala) ? Mi-a spus scurt, ca cine nu munceste, nu mananca. Si daca nu-mi fac singura mea activitate importanta, pentru mine, ca sunt o putoare, n-am decat sa raman asa ... dar macar sa invat si eu sa fac ceva ca sa am din ce trai cand m-oi face mare. Si mi-a pus un scaunel la chiuveta din bucatarie, mi-a pus sortul in fata, si mi-a dat sa spal la farfurii si la vase din care mancau cainele, gainile ... d-alea sanatos de imputite. Cateva zile bune la rand plangeam si spalam ca mi s-a parut o pedeapsa mai mare decat cerul ... nu cumva sa nu le si spalat ca se supara si se facea ca gheata ... asa fro cateva zile nu vorbea, se uita urat, era nasoala rau atmosfera. Si bonus .... ca sa-mi curat mainile ... dupa vase spalam si chiloti (personali, evident), maieuri, si niste prosoape. Eram in clasa a 2a, ca fiumeu acu.
Iti imaginezi ca ar face acu una din noi asa ceva ce ar iesi ?
Dar ma crezi ca a avut efect? Numai ideea sa-pi petrec asa toata ziua, spaland vase, cu degetele incretite, stropita cu detergent si'n par ... a fost un motiv suficient sa ma scol dimineata si sa ma apuc sa scriu si sa citesc ... mai bine in pom cu Jules Verne in maini decat la spalat vase. Si recunosc ca detesc cu desavarsire sa spal vase. Din tot sufletul. D-aia mi-am cumparat masina.
Acu ... cand ii zic lui Mihai ca daca isi mai scrie pe tricouri il pun sa le spele ... zice, 'da masina pentru ce o ai?' ... si in plus ... cum sa educ copilu asa coercitiv?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Ralcat, sa stii ca eu le mai pun sa-si spele lucrurile pe care le murdaresc in felul asta. Cu alte cuvinte: te rog puneti sortul de pictura sa nu te murdaresti de acuarele. Daca te murdaresti, iti speli singura bluza. Nu si-a pus sortul si s-a murdarit, are onoarea de a-si spalat bluza! Ca eu nu sunt papagal sa ma trezesc vorbind singura prin casa... Si toate deciziile noastre au consecinte!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Mickky, eu vroiam sa te incurajez.
Clasa 1 e f. grea si ptr copii si parinti, au multa nevoie de adulti pentru teme. Dar ca trece!!

Apoi, cu lucru suplimentar: eu cu copiii aveam o intelegere:
- teme de la scoala obligatorii ptr ei;
- cumparat mancare obligatoriu ptr noi, parintii.

- lucru suplimentar - optional ptr ei;
- cumparat jucarii / filme optional ptr noi.
Refuzau sa lucreze in plus, refuzam sa cumparam jucarii.

Si vroiam sa va sugerez ca exista si jocuri educationale ptr copii, eu ii las sa se joace pe calc. dar in engleza.
Dictarea e mult mai amuzanta pe calculator, exercitiile la mate la fel.

O zi buna,


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Uite ca la asta cu obligatoriu si optional pentru noi parintii nu m-am gandit inainte, e foarte buna ideea, merci .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

Haideti sa va povestesc si eu cate ceva.

Am doar o fetita (Marcia), 10 ani face in curand, e in cl.a-4a. Noi muncim amandoi, iar eu am norocul sa ii am pe ai mei parinti aici, care ne ajuta si se ocupa de copila in cursul zilei.

Sistemul de invatamant elvetian e ft diferit de cel din Romania; aici exista sistem dual: cine vrea invata si face facultate (doar cca 10%), cine nu, invata o meserie.

Nu prea inteleg de ce un copil de cl.1a are asa de multe lectii. Aici se dau lectiile astfel: cl.1a:10 min/zi, cl.a2a:20 min, cl.a3a:30 min etc. Profesoara ne-a spus ft clar la sedinta: daca se intampla ca unui copil sa-i trebuiasca mai mult de 40 min pt lectii, va rog sa scrieti in caietul de corespondenta (fiecare copil are un caiet, in care parintii pot scrie profesoarei sau invers) si atunci voi da teme mai putine.

Copiii au scoala aici si dupa-masa, asta cu exceptia zilei de miercuri, cand e liber in toata Elvetia. Programul este:8-12 si 13.45-15.25/16.15 (depinde de clasa). Chiar si la gradi au in primul an 1 zi/saptamana si dupa-masa, iar in al 2-lea an, 2 zile. Fiica-mea merge si vine de la scoala singura din cl.a-2a, e adevarat in primii 3 ani scoala era la 4 min de mers pe jos, acum e la 15 min, asa ca merge cu trotineta sau bicicleta. Dar sunt copii si la gradinita care merg singuri (distanta insa intre casa si scoala/gradi nu e asa mare ca in Bucuresti, in general scolile generale au si gradinita).

Marcia isi face lectiile singura, doar daca nu stie, incearca sa le rezolve cu mama, iar daca mama nu poate, atunci facem impreuna cand vin eu de la servici. Daca insa merge cu temele nefacute, profesoara ii da o bila neagra, la nu stiu cate bile negre, ii cheama pe parinti la scoala. Asa ca, pt a nu se face de rusine, copiii isi fac temele. In cazul in care s-a intamplat ceva si copilul nu-si poate face tema, parintii tb sa scrie in caietul de corespondenta si profesoara nu le pune bila neagra. Scoala ii motiveaza aici pe copii, e cu totul altfel de ce stiam eu din Romania. La scoala au diverse obligatii, iar daca si le indeplinesc timp de x saptamani, primesc la final un mic cadou (un pix, un maimutoi, chestii marunte). Daca insa nu si le indeplinesc, iar primesc bile negre si urmeaza discutia cu parintii.

Mai are si program extrascolar (cursurile sunt insa subventionate de primarie/scoala, asa ca noi platim mai nimic si sunt la scoala, asa ca ea merge singura): luni-pian, marti-teatru, joi-autoaparare si vineri-inot. Vinerea e alergatura pt mine, pt ca eu merg cu ea la inot. De obicei merg la cumparaturi dupa ce ies de la servici, vin acasa repede, fac dus si plecam, ne intoarcem in jur de ora 20, gatesc, mancam si cad lata dupa. Cu exceptia zilei de vineri, eu ajung acasa in jur de 18.30, fac dus, gatesc, mancam, iar apoi ne jucam diverse jocuri. Cand al meu sot vine ft tarziu sau e plecat in delegatie, avem seara fetelor: facem pop-corn si ne uitam la un film pe internet.

Marcia e ft capoasa si daca nu vrea ceva, cu greu o scoti la capat cu ea. Dar e ambitioasa in ce priveste scoala, vrea sa fie cea mai buna, vrea sa fie perfecta, face teme mai mult decat i se cere (asta ne-a spus profesoara). I-am spus clar ca nu invata pt mine, ci pt ea, ca daca nu va ajunge gunoier sau vanzatoare. Nu-i place cand aude lucrul asta, se enerveaza rau.

Aici copiii sunt mult mai relaxati, nu sunt stresati cu teme. Invata in general lucruri pe care le folosesc in viata, ft multe lucruri practice, nu teorie ca in Romania.

Fiica-mea petrece ft mult timp afara, cu copiii din jur (sunt multi copii la noi si au ca un fel de loc de joaca, pe unde nu circula masini). In weekend-uri, cand nu avem program, sta mai mult afara, vine in casa doar sa manance. Sau mai cheama colege pe la ea.

Si inca ceva: aici copiii de gradinita sunt bagati in pat la ora 19, deci cel tarziu la ora 20 dorm. Copiii din clasele mici la ora 20 sunt in pat, iar cei mai maricei la ora 21 maxim. Dar asta presupune ca fiecare sa aiba camera lui, ceea ce in cazul tau Mickyyy nu e posibil. Cred ca ti-ar fi mai usor daca ai putea sa o culci pe cea mica mai devreme, ca apoi sa ai putin timp pt cele mari. Poate un psiholog te poate ajuta in cazul celei mijlocii. Stiu, e simplu de dat din gura, dar in practica e mai greu.

Ma opresc aici, ca am scris deja prea mult. Am vrut doar sa va faceti o idee cum e in alte tari.

Numai bine draga Mickyyy!

Mihaela

Mergi la inceput