Clasa pregatitoare 2013-2014

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Pentru ca la noi nu exista inca o centralizare clara cati copii si de ce varsta sunt (pe unde arondati, cine sunt sustinatorii etc) astfel incat sa vina politia cu cei de la drepturile copiilor la usa sa dea amenzi celor care nu respecta legea si daca recidiveaza sa ia masuri mai drastice.
Fetele care traiesc in afara granitelor pot spune ca acolo copiii sunt monitorizati cu mai mare atentie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Citat:
citat din mesajul lui orchis

De anul asta este obigatorie! Anul trecut lucrurile nu au stat la fel! Tocmai asta tot incerc sa spun! Daca se spunea anul trecut ca e obligatorie se duceau la scoala si cei care au ramas in gradinite si acum se duc DIRECT in clasa I fara nicio pregatitoare (adica pentru ei nu mai e obligatoriu?!)


Orchis si Danut
('');


Eu nu prea inteleg ce te nemultumeste pe tine.
Pregatitoarea e obligatorie si inca de anul trecut.
Anul asta probabil vor face o exceptie si vor mai inscrie copii in cls I, pentru ca anul trecut au fost pariniti ca nu si-au dat copii la pregatitoare si a fost primul an de aplicare al legii.

Asta e extras din lege art 361 alin: 3
" masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul
primar intra în vigoare începând cu anul scolar 2012—2013"

si

"In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de
6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

In absenta unui sistem alternativ pt copiii cu abilitati peste medie, varianta inscrierii timpurii la scoala ramane singura optiune. Sunt insa cateva aspecte, extrem de importante, care trebuie cantarite cu grija inainte de a lua o astfel de decizie.

Sistemul de invatamant romanesc presupune integrarea copiilor in anumite sabloane de comportament, respectarea unor cerinte care nu sunt intotdeauna corelate cu varsta. Predarea si aprofundarea notiunilor se face prin metode care pun accent, intr-o pondere destul de mare, pe cantitate si forma. Din punctul meu de vedere, este o impresie falsa ca in acest fel, copilul, mai ales cel cu ablitati peste medie, are de castigat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns july_g spune:

Haideti sa nu ne ambalam.
Orchis, eu cred ca s-a facut exceptia de care vorbesti pentru ca anul trecut au fost parinti care nu au dorit sa-si inscrie copiii la pregatitoare si au apelat la diferite subtrefugii ca sa ii mai tina la gradinita, nestiind daca e bine sau rau ( pana la urma fiecare a facut ce a crezut mai bine pentru copilul sau). Daca ii obliga anul acesta sa faca pregatitoarea desi au implinit 7 ani si nimereau in clasa cu un copil ca al meu, de 5 ani, diferenta era enorma. in plus, plictiseala era si mai mare. Asa ca s-a mai dat o exceptie la exceptie pana intelege lumea despre ce e vorba.
Trebuie sa recunoastem ca pentru noi, majoritatea parintilor care nu au cu cine sa isi lase copiii dupa ora 12, scoala reprezinta o problema. nu toata lumea isi poate permite o bona sau un after. Lasandu-l inca un an la gradi, ne scutea pe noi de grija asta. Poate unii considera ca la 7 ani copilul lor e capabil sa se descurge singur acasa. Eu nu. Dar fiecare are dreptul de a hotari asupra destinului copilului sau.
Evaluarea, anul trecut, s-a dat doar pentru copiii care nu aveau 7 ani si doreau inscrierea la clasa I, sau pt. cei care nu aveau 6 ani pana la 31 dec si doreau inscrierea la pregatitoare.
Anul acesta toti copiii cu varsta de 7 ani impliniti vor intra in clasa I. Nu stiu daca se mai poate cu evaluare direct in clasa I daca nu ai 7 ani impliniti. Se presupune ca sunt deja la pregatitoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dim spune:

Orchis legea trebuie respectata.Tu ai ales pentru copilul tau sa nu mearga la pregatitoare anul trecut,cu toate ca legea este clara. Sunt de acord ca trebuie sa intre in clasa I copiii care implinesc 7 ani la data de 31.08.2013, pentru ca daca nu ar fi asa ar insemna ca la varsta de 8 ani incep clasa I si ar fi diferente foarte mari de varsta intre copii. In aceasta situatie sunt foarte putini copii. Eu am ales pentru baietelul meu sa inceapa pregatitoarea la 5 ani si 4 luni, tocmai pentru ca am vazut in lege ca din anul 2012 clasa pregatitoare este obligatorie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Orchis, eu zic ca ai riscat si ai pierdut . Stii ce-as face eu in locul tau? As incerca sa duc copilul ACUM la clasa pregatitoare, eventual la o scoala privata daca nu mi l-ar primi la stat, ar avea un semestru sa recupereze, dar la toamna ar intra in clasa I.

Eu, desi copilul meu va putea merge la scoala abia in 2014, urmaresc de anul trecut discutiile despre cls pregatitoare, tocmai ca sa nu fiu luata pe nepregatite.

Fi-mea e grupa mare acum (a mers mai devreme la gradi), 80% dintre colegii ei vor merge la scoala la pregatitoare, daca in sept ar fi avut macar 5 ani si 8 luni si eu as fi dat-o la scoala, ea e tare necajita ca trebuie sa mai stea un an la gradi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns orchis spune:

Ietati-ma, chiar nu am vrut sa fac atata tevatura! Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns!
Problema mea este ca legea e facuta (sau mai bine zis aplicata) tampit! E lege cu tocmeala, daca pot spune asa! Daca era legea asa clara de anul trecut nu existau exceptii anul asta! Pentru ca e lege, exact cum ati zis!
In opinia mea e o lege proasta! Nu socotesc ca a fost un risc si mai cu seama nu am pierdut boticelina! Eu daca l-as fi dat anul trecut la pregatitoare ar fi avut 5 ani si o luna la inceperea scolii. Multumesc pentru sfat, dar nu cred ca se poate si nici nu vreau!
Anul trecut cand s-au facut evaluarile copilul meu era foarte mic. Intr-adevar, il consideram istet insa atat. Ce a urmat (si asta s-a intamplat dupa incheierea perioadei de evaluare, in vara) mi-a depasit asteptarile: in urma unei evaluari psihosomatice psihiatra mi-a dat 'verdictul' - e supradotat! Am inceput sa caut, sa inteleg ce inseamna asta si mai ales ce trebuie sa fac. Asa am aflat ca 40% sunt asfel de copiii - cei mai multi insa se pierd datorita parintilor (care nu le acorda importanta cuvenita) dar in primul rand datorita sistemului de invatamant!
Am mai aflat si ca este o lege data pentru ca astfel de copiii sa beneficieze de o programa speciala si fireste, de scoli speciale. Numai ca nu sunt bani pentru toate astea!
Si atunci vin iar si intreb de ce nu exista o portita pentru asfel de cazuri?!
Androix nu stiu ce fel de parinte consideri ca sunt dar eu cred ca fac ce este mai bun pentru copilul meu! Ca fiecare, nu?!

Probabil il voi da la pregatitoare (ca asa scrie la carte!) chiar daca stie deja tabla inmultirii!
Are alte activitati pe care de buna seama se va concentra in continuare iar scoala va fi in planul secund...
Cineva mi-a dat o idee: dupa pregatitoare sa sara direct in clasa aIIa! Asa ma lasa legea! Tragicomedie, nu alta!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Asta e articolul le lege:

Art. 57. — (1) Statul sprijina copiii si tinerii capabili de performante inalte atat in unitati de invatamant, cat si in centre de excelenta. Centrele de excelenta sunt infiintate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
(2) Coordonarea actiunilor prevazute la alin. (1) este asigurata de Centrul National de Instruire Diferentiata, infiintat prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
(3) Resursele umane, curriculare, informationale, materiale si financiare pentru sustinerea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte se asigura de unitatile de invatamant si de inspectoratele scolare, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
(4) Pentru sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza olimpiade si concursuri, tabere de profil, simpozioane si alte activitati specifice si acorda burse si alte forme de sprijin material.
(5) Copiii si tinerii capabili de performante inalte beneficiaza, indiferent de varsta, de programe educative care le respecta particularitatile de invatare si de orientare a performantei. Aceste programe sunt de aprofundare a invatarii, de grupare pe abilitati, de imbogatire a curriculumului cu noi domenii, de mentorat si transfer de competenta, de accelerare a promovarii conform ritmului individual de invatare.


Poate de aici poti pleca si incepe sa te interesezi ce se poate face in acest caz.
Poate il poti inscrie direct in cls I.

La o cautare simpla pe google dupa Centrul National de Instruire Diferentiata
mi-a rezultat:

http://www.supradotati.ro/metodologiile-organigrama-regulamentul.php

http://administraresite.edu.ro/index.php/articles/15282

si mai e articoul asta

Art. 50. — (1) Evaluarea, asistenta psihoeducationala, orientarea scolara si orientarea profesionala a copiilor, a elevilor si a tinerilor cu cerinte educationale speciale se realizeaza de catre centrele judetene de resurse si de asistenta educationala, denumite in continuare CJRAE, respectiv de Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, denumit in continuare CMBRAE, prin serviciile de evaluare si de orientare scolara si profesionala, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, acordandu-se prioritate integrarii in invatamantul de masa. CJRAE cuprind si centrele logopedice interscolare.

Poate este un pct de pornire, sa intrebi acolo ce poti face in cazul tau.
Ei sint cei care au facut evaluarile anul trecut.
http://www.cmbrae.ro/

Si cauta legea educatiei nationale nr 1/2011 si acolo scrie clar.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Stai linistita din partea mea. Nici nu am retinut exact situatia ta, unde e copilul tau acum daca e la pregatitoare sau in gradi, si nici ce varsta are, daramite sa ma mai gandesc ce fel de mama esti tu. Eu ti-am raspuns doar la fixatia cu "legea nu a fost clara anul trecut" la care vad ca nu esti dispusa sa renunti oricat ti s-ar povesti despre ce s-a intamplat anul trecut, asa ca iti doresc succes in orice ai incerca anul asta sa faci intru binele copilului tau!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgeta72 spune:

copilul meu avea anul trecut in septembrie 5 ani si 10 luni. am considerat ca e necesar sa-l las sa mai copilareasca ( si ca o sa aibe sufucient timp pentru scoala ).
anul trecut puteam sa-l dau in clasa intai , la cerere ( el fiind nascut in noiembrie), dar am zis ca e anul " de proba cu grupa pregatitoare " si nu am vrut sa risc, plus ca nu avea cu cine sa stea cand termina orele.
am sperat ca anul asta sa poata da un test de evaluare si sa-l pot da direct in clasa intai.
acum ma intreb.... in cazul in care nu-l pot inscrie in clasa intai... cum or sa fie copiii in aceeasi clasa pregatitoare, copii de varsta diferita ( ex : copilul meu care o sa aibe in septembrie 6 ani si 10 luni cu alti copii care or sa aibe 5 ani si cateva luni ).



Mergi la inceput