Si totusi, cum sa interpretam?

Si totusi, cum sa interpretam? | Autor: Soleil

Link direct la acest mesaj

Am citit si ras-citit legile, ordonantele si para-ordonantele referitoare la CIC dupa 1.1.2004. Stiu ca prin meseria mea ar trebui sa ma pricep sa citesc o lege, dar totusi exista loc de mai bine de fiecare data. Asa ca apelez la voi, cu toate ca subiectul a mai fost discutat, dar stiti cum e omul, daca e de rau, parca nu-i vine sa creada .
Concret: bebelusul meu se va naste in martie 2004, sunt angajata la firma asta din februarie 2002, deci de atunci tot contribui la asigurarile sociale. (ce a fost inainte nu mai pun la socoteala, pentru ca oricum am fost 8 luni in concediu fara plata, deci nu am contribuit). Iar povestea asta cu 85% din salariul mediu brut pe economie imi taie serios din venituri .

Si acuma am citit si eu acea Ordonanta 23/2003. Citez:"
Art. I.
Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in M.Of. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
...
5. Articolul 125 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 125.
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."
...
Art. II.
O.U.G. 9/2003 pentru modificarea si completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in M.Of. 167 din 17 martie 2003, se modifica dupa cum urmeaza:
...
2. Articolul III va avea urmatorul cuprins:
"Art. III
...
(4) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(5) Pentru persoanele care anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se face avandu-se in vedere stagiul de cotizare realizat pana la data nasterii copilului, astfel cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante de urgenta.
(6) Pentru situatiile prevazute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85% din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare corespunzatoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea 19/2000, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta."

Acuma, drepturile mele pentru CIC se stabilesc dupa 31 dec 2003, deci cf art. I, pct 5 din Ord 23, indemnizatia bruta va fi de 85% din salariul mediu brut pe economie.
Dar pe de alta parte, eu sunt asigurata dinainte de data intrarii in vigoare a ordonantei, deci cf art. II pct 2 - (5) si (6) din Ord 23, stagiul de cotizare si indemnizatia bruta pentru CIC se calculeaza asa cum a fost reglementat pana la data prezentei ordonante.

Deci, unde ma incadrez? Eu si atatea alte mamici...
Aceeasi confuzie reiese din Nota de fundamentare a acestei Ordonante 23/2003:

"Nota de fundamentare - O.U.G. nr. 23/10-04-2003
...
Astfel, pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau până la împlinirea vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contributia de asigurări sociale din ultimele 6 luni anterioare datei nasterii copilului.
Pentru persoanele care devin asigurate în sistemul public de pensii după data de 17 martie 2003, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contributia de asigurări sociale din ultimele 10 luni anterioare datei nasterii copilului.
Se prevede, de asemenea, ca începând cu data de 1 ianuarie 2004 cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului să fie de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. "

Cum vedeti voi rezolvate aceste contradictii? Sau or fi contradictii numai in mintea mea, dar daca e asa, lamuriti-ma si pe mine .

Va multumesc pentru opinii!

Flaviana si "pisicuta" din burtica de 22 sapt

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Indiscutabil, deoarece vei naste dupa data de 31 decembrie 2003, cuantumul indemnizatei aferenta concediului pt cresterea copilului va fi 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat (care, se pare, va fi de 7.682.000 lei).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vasiliu spune:


Si eu am aceeasi dilema.Bebelusul meu trebuie sa se nasca la inceputul lunii februarie 2004,sunt asigurata din februarie 1999 si ma dezavantajeaza total calculul indemnizatiei CIC ca 85% din salariul mediu brut pe economie.
M-am bucurat cand am citit OG 23/10.04.2003 care modifica OG 9/27.02.03-art III cu referire la stabilirea indemnizatiei pt persoanele asigurate inaintea intrarii in vigoare a OG.
Dupa parerea mea Legea 19/2000 se modifica, respectiv pt drepturile care se stabilesc dupa data de 31.12.2003 indemnizatia este de 85% din salariul mediu brut pe economie dar in acelasi timp OG 23/2003 care modifica OG 9/2003 precizeaza ca drepturile se calculeaza diferit in functie de momentul asigurarii.
Singura confirmare in acest sens a fost articolul din ziarul Capital/13.12.2003.In rest vad ca nimeni nu se mai cramponeaza de acest art III/OG 23/2003-dupa mine esential in interpretarea legii.
Sper ca aplicarea legii sa se faca in cel mai corect mod posibil.


Andreea si bebe 30 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amelie spune:

Buna dimineata tuturor...
Soleil aceeasi discutie am avut-o si eu saptaminile trecute pe forum si aceeasi interpretare am avut si eu insa nimeni nu mi-a sustinut punctul de vedere.Am vazut si la TV o interpretare oficiala cica,in care s-a spus clar ca cele care depun cerere de concediu pt crestere copil dupa 1 ian.2004 iau acea teapa de bani (85% din cei 7mil si nu stiu cit-salariul mediu brut pe economie)indiferent cu ce ai cotizat tu la fondul asigurarilor sociale.Si eu nasc tot in martie si sint in aceeasi situatie ca si tine.
Poate sintem noi prea subiective si interpretam in favoarea noastra?...Eu tot cred ca nu ...si exista loc de alte interpretari ca intodeauna in legislatia noastra faimoasa
Pupici...
Multa sanatate
Crina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

Singura confirmare in acest sens a fost articolul din ziarul Capital/13.12.2003.In rest vad ca nimeni nu se mai cramponeaza de acest art III/OG 23/2003-dupa mine esential in interpretarea legii.
Vasiliu din ce data e ziarul?
ili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vasiliu spune:

Data gresita la primul mesaj.Capitalul este din 13.11.2003.Articolul suna asa:
"Baza de calcul al indemnizatiei pt concediul de crestere a copilului pana la varsta de doi ani se determina diferit:
- pentru persoanele care anterior datei de 17.03.03 au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii,baza de calcul se stabileste ca medie a veniturilor pe ultimele 6 luni
- pentru persoanele care au sau vor avea calitatea de asigurat dupa data de 17.03.03,baza de calcul a indemnizatiei este reprezentata de salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.Pentru aceleasi persoane,stagiul de cotizare se prelungeste de la sase luni la zece luni"

O zi buna!

Andreea si Bb

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Si daca stam sa luam matematic data de 17.03.2003 ca si data de referinta adica moment "0" si adunam 10 luni minim prevazute de lege intram in anul 2004 in care baza de calcul este cea scrisa inclusiv de ziar...deci ceea ce se numeste 85% din venitul mediu brut...etc etc. Care este problema defapt?

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefan spune:

Cum se numeste articolul din CAPITAL ?
Vreau sa-l citesc pe INTERNET.
Stefan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

articolul se poate cit aici:
http://www.capital.ro/index.jsp?page=archive&magazine_id=255&article_id=11562

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amelie spune:

deja m-am plictisit de discutia asta...va spun eu ...fiecare interpreteaza cum vrea ca oricum statul aplica ce e mai convenabil pt el.Asta e regula generala in legislatia noastra draga.
O zi buna
Amelia

Mergi la inceput