Recoltare sange la copil 6.5 ani
Buna,
Am nevoie de un sfat de la voi: Trebuie sa-i recoltez sange baietelului (6 ani jumate), dar nu stiu cum sa-l pregatesc, pt ca e foarte fricos. De exemplu in urma cu o luna am fost la oftalmolog si n-a vrut sa stea ca sa-i puna acele picaturi pt stabiliriea dioptriilor, pe motiv ca il ustura. Oricat am incercat sa-i explic necesitatea procedurii si faptul ca nu e chiar asa rau cum spune el, ca ustura putin si pt timp scurt, etc. n-a fost chip sa-i puna picaturi, pt ca incepuse sa planga, voia sa plece din cabinet, etc.
Acum la recoltare de sange mi-e si teama sa ma gandesc. Oricat ii explic, e de acord cu mne, promite ca va colabora, iar cand vom ajunge in laborator sigur nu va mai fi la fel de cooperant...
Nu i-am mai facut analize de sange de vreo 3-4 ani. Nu da semne de vre-o problema de sanatate, dar vreau sa-i fac ca sa fiu eu sigura ca e ok.
Cum sa procedez? Imi puteti recomanda o clinica sau un laborator unde stiu sa "pacaleasca" copiii fricosi?
Va multumesc
Raspunsuri
violetan spune:
Danutz@,
baietelul meu facea urat de tot cand mergeam la doctor, chiar daca nu e traumatizat deloc, ba din contra. Nu spun ce scandal a facut la dr de familie la vaccin, iar dr de familie e prietena mea fiind colege de banca in liceu, deci iti dai seama ca s-a purtat super. Si totusi....
Surpriza de super proportii pe care am avut-o a fost la Medlife unde asistenta nu stiu frate ce tehnica a folosit, dar a stat Laur fara sa zica absolut nimic (???) si i-a facut si exudat nazal, si exudat faringian si analize de sange. A vrut sa bazaie la final, dar i-a zis asistenta razand;"ce faci, mai, pai pana acum n-ai zis nimic si acum cand am scos acul vrei sa plangi?"
Dupa aia s-a laudat unde a nimerit cat a fost el de cool la spital. Si ma tot intreaba cand mai mergem. Iti tin pumnii sa iasa bine.
Alex@Sara spune:
Noi toate analizele le facem la Synevo.Si al meu mic barbatel e ff fricos,dar acolo a stat ca un mielusel,de ambele dati cand am fost sa ii recolteze.
la Medlife nu as merge nici sa ma plateasca ei
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Desaga Mosului,plina de surprize,va asteapta cu mare drag ...
Cristina_C spune:
Cel mai bine este sa nu se uite cand ii ia sange, si pe mine, adult, ma impresioneaza sa vad cum se umple eprubeta. Poti sta in partea cealalta jos langa el, sa-l tii de mana, sa vorbesti cu el si sa-i captezi atentia.
mihaela_s spune:
Din ce am vazut eu (am avut practica la un dispensar, au fost si copii pacienti):
-Mama sau tata sta cu copilul in brate, copilului i se explica frumos inainte ce se intampla, asistenta colaboreaza, ii da copilului sa pipaie acul, ii explica fiecare pas
-exista plasturi speciali care au o substanta anestezianta, se gasesc la farmacii (nu stiu in Ro, dar e posibil) care se aplica cu 10-15 minute inainte de intepatura si copilul nu simte intepatura (noi am folosit la un vaccin al celei mici, n-a simtit nimic, a fost foarte incantata...ii era tare frica).
-unii copii prefera sa se uite, altii nu...au fost intrebati fiecare cum doresc, un baietel a fost fascinat cum poate sangele LUI sa curga in eprubete
-sunt ace subtiri cu butterfly, roaga asistenta sa foloseasca din astea, sunt pentru copii si pentru cei care sunt greu de intepat
-vezi daca nu pot fi analizele facuute din sange capilar, luat din deget...e tot intepatura si doare, dar e altceva
Parerea mea personala: nu as intepa un copil daca nu are nimic. Dar e hotararea ta.
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Danutz@ Nu i-am mai facut analize de sange de vreo 3-4 ani. Nu da semne de vre-o problema de sanatate, dar vreau sa-i fac ca sa fiu eu sigura ca e ok. |
La ce foloseste trauma psihica? Cred ca asta e mai degraba intrebarea in acest caz.
Nu ai nici un motiv obiectiv.
eumada spune:
De ce sa-l intepi?Doamne fereste sa fie intr-adevar nevoie,dar daca nu exista absolut nici un motiv,pentru ce sa intepi copilul?
Rufus spune:
Danutza, nu-ti mai face atatea griji, veti reusi sa treceti peste asta. Eu o tin pe Ana in brate, asistenta o tine de vorba, ea protesteaza, dar...fiecare isi face treaba. Dureaza cateva zeci de secunde. Ca amanunt, eu sunt cel care o insoteste la "intepaturi" si nu sotia.
Copilul tau nu se va tine de promisiune, in sensul ca va uita orice ati vorbit pana atunci, dar asta e firesc. Nimic neobisnuit. Stiu ca iti faci griji care se vor dovedi, ulterior, nejustificate. Nu doresc sa minimalizez momentul, doresc doar sa-ti insuflu curaj pentru un lucru, in fond, banal.
Vreau totusi sa-i intreb pe Marius si Madalina: nu considerati utile (justificate) analize de rutina la copil de 6 ani jumate?
Rufus, Tora si iadele
marius spune:
Orice actiune este data de o cauzalitate. Nu fac ceva fara sa am motiv asta este fara ratiune.
Orice actiune trebuie sa aiba ratiune. Fac X pentru ca Y. De aceea suntem rationali.
Eu ma gandesc. Fac analiza X pentru ca am motivul Y sau suspiciunea Z deci trebuie sa existe o motivatie. Altfel cadem in absurd. De ce nu am face in fiecare zi o analiza? Nu am motiv doar asa ca nu am mai facut de ieri....
In plus exista acea trauma psihica pe care eu o privesc ca "un cost".
Intreb care este beneficiul? Asa sunt eu.
Mai sunt obligat sa suport costul X (trauma) pentru ca am motivul Y care este mult mai important decat X. Asa da.
Dar sa vin sa spun ma costa trauma X uite de-aia... asta este irational.
eumada spune:
Eu sunt de acord cu Marius....in principiu.
Eu nu vad rostul traumatizarii copilului(poate fi mai sensibil)fara un motiv serios...da,ok e palid,apatic,vesnic racit...sa zicem ca fac analize.Dar cata vreme nu exista semne de alarma pur si simplu..rutina mi se pare inutil.Inutil si periculos ,risca sa dea peste o nepriceputa care sa nu-i gaseasca vena sau sa i-o sparga.....
Eu nu-s asa rationala ca Marius.
Cristina_C spune:
Desi aparent totul este ok, unii parinti vor sa le faca preventiv analize copiilor. Sa vada ei negru pe alb ca nu sunt probleme pentru ca numai asa se pot linisti. Eu ii inteleg. Dar daca stresul este prea mare, mai bine nu. Si eu ii fac doar cand am motive reale de ingrijorare si nici medicii nu incurajeaza analizele de rutina la copii.
Noi, adultii, ar trebui sa ni la facem in fiecare an sau o data la 2 ani.