Mancarica la borcanel sau facuta de mamica

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alinutza1979

va multumesc mult mamici pentru sfaturi si incurajari!

Baby1320 - e tare greu cu diversificarea!
Ieri de exemplu am fiert jumatate de zi la carnea de vita! Parca din ce o ferbeam mai mult ea se intarea mai tare! I-am adaugat-o in piureul de legume - nu a vrut; am zis ca inebunesc de nervi!
Am condimentat piureul cu ceapa, un strop de ulei de masline, putina zeama de lamaie, bineinteles si cu laptele lui! Nimic! Il scuipa si pace!
Am gustat din borcanel si am impresia ca fix gust de piper are!Nu e iute insa are iz-ul ala de piper! Oare as putea sa-i pun un strop de piper macinat de mine in casa?! Ce piper o fi mai "soft"? Sper sa nu-i fac rau cu piperul la nici 7 luni ale lui! Soacramea bineanteles zice ca nuuuuuuuuuuuu, si sustine ca are gust de monoglutanat ...cu toate ca nu scrie pe ambalaj ca ar contine asa ceva!

Simonna - foarte frumoasa ideea de autodiversificare, am citit din link-ul pus de tine; insa eu nu am "curaj" sa-l las sa manance de capul lui! In primul rand mi-e frica ca se ineaca, mi-e extrem de frica de lucrul asta fiindca nu stiu ce sa-i fac daca pateste asta!
Un alt motiv ar fi cantitatea, nu-s convinsa ca manaca si cat mananca! Si al treilea motiv , recunosc ca mi-e frica de murdaria care ar rezulta! Se murdareste rau si va trebui sa-l spal la pielea goala si pe frigul asta nu cred ca e indicat sa-l imbaiez de 2 ori pe zi!


:) Alinuta, in principiu nici nu ma asteptam sa schimbi metoda clasica pe BLW, speram doar sa incerci, ca sa-ti dai seama cit e de usor.

De dragul discutiei, sa-ti spun ca si mie mi-a fost frica, teribil, ca se ineaca. Asa ca de-aia am inceput cu banana, pe care o zdobeste in pumnisor si o linge si o gusta de o mie de ori...

Chestia cu cantitatea nu se aplica la BLW, cel putin nu la inceput. Pentru ca metoda nu e menita sa inlocuiasca o masa de sin, ci sa obisnuiasca copilul cu mincatul. Adica tu alaptezi normal si, de cite ori iti vine tie, incerci sa ii dai ceva solid de mincare. O data pe zi la inceput si mai pe urma de mai multe ori. Nu inlocuiesti o masa decit dupa ce te-ai convins ca copilul maninca destul. Sau daca refuza sinul dupa ce a minca.

Iar cu murdaria... nu se face asa ca Alex al lui Inaclick din prima... Eu aveam pt Addie niste babelete cu mineci, de la Ikea... Si, pina le-am descoperit pe alea, foloseam o bluza de trening data cu fata in spate.

Pe mine, din toata teoria BLW, ce m-a convins clar a fost acolo unde autoarea spune ceva de genul: imagineaza-ti ca cineva iti indeasa in gura o lingurita cu pireu... tie nu ti-e foame, nu stii ce-i aia, poate vrei sa te joci nu sa maninci, da' cineva insista cu lingura si-ti tot indeasa pireu in gura! Ti-ar place?
Raspunsul meu a fost NU!!!! No way, cum sa-mi indese cineva mincare in gura, vreau sau nu, imi place sau nu? Asa ca am incercat alternativa si bine am facut :)

No, gata, e bun asa :) Cum spuneam, nu stiu cum as fi reactionat la BLW la primul copil, da' daca aveam bani de borcanele i le dadeam, prea multa zdroaba pentru citeva luni de mincare... Asta ca sa fiu si eu on topic :)

PS: Si spune-i, cu frumosul, soacrei tale, ca copilul e al tau si, daca nu scrie monuglutamat pe eticheta inseamna ca n-are!!!!

Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns softurela spune:

Citat:
citat din mesajul lui Baby1320
Legat de ceapa si de alte mirodenii cu gust puternic. Copiii mici nu agreaza aromele / gusturile tari. Din ce o sa ii adaugi tot felul, din aia nu o sa iti accepte. Ei apreciaza gusturile simple, fara complicatii.

Legat de sare. Nu sunt de acord cu "sa ii dea gust". Copilul nu cunoaste gustul sarii, deci nu are puterea comparatiei. La noi, adultii, noi stim ce e sarea, si cunoscand gustul ei, normal ca ni se pare ca atunci cand nu este sare, nu are gust. Gustul copilului il formezi tu si asa cum il cresti, asa il ai. Eu de exemplu, nu i-am dat pic de sare copilului meu pana la 1 an si 2 luni. Eu nu mananc sarat. Mancam cand eram mica, totul potroaca de sarat. La un moment dat, pe la 20 si ceva de ani, am locuit intr-o tara araba. Am incetat sa mananc sare de atunci pentru ca era foarte cald. Asa ca nici pe mine nu ma deranjeaza lipsa sarii. Mancam amandoi acum cu foarte putina sare. Ca sa iti dai seama, din mancarea mea, nu poate manca nimeni daca nu pune o tona de sare :). Ce vreau sa spun cu asta este ca un copil NU cunoaste sarea daca nu i-o "prezinti" . Asa ca nu asta e solutia ....

Incearca combinatii diferite de legume. :)



Se vede ca ai un singur copil si din acest motiv iti permiti generalizarile. Dar uite, ca nu toti copii sunt asa. Si daca primul meu copil a raspuns foarte bine la regula de mai sus si daca eu ma tot incapatanam la cel de-al doilea sa raspunda la fel...nu a functionat. Nu intelegeam de ce Diana a reusit sa manance atat de bine fara condimente si Bianca nu vrea in nici un fel sa se supuna regulilor.
Hei bine, ulterior am descoperit ca Biancai ii plac mancarurile cu gust, am descoperit ca mananca ceapa cruda fara nici o problema...e iute, se stramba dar mananca mai departe, am descoperit ca ii place usturoiul crud...am descoperit ca ii plac grasimile si ar manca unt cu lingura fara sa-i pice greu....am descoperit cat de diferita e de surioara mai mare in ceea ce priveste preferintele culinare.

Si o las sa manace ce vrea si cat vrea, singura mea grija e sa ma asigur ca produsele sunt de calitate, adica alea animale de la rude care cresc animalele cat mai bio iar legumele si fructele de la taicamiu si alte rude care la fel, nu folosesc chimicale.

Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)

Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Sofurela, ai mare dreptate. Nici un copil nu e la fel cu altul si nu le poti aplica acelasi standard. Trebuie descoperit ce ii place fiecaruia. Si eu am doi si sunt diferiti. Unul vrea chiftele, celalalt peste. Unul vrea compot de piersici, celalalt nu pune gura pe asa ceva - el vrea de visine. Unul manaca doar inghetata de ciocolata celalalt vrea doar de fistic...aste acum, ca sunt mai mari . Dar se intampla la fel si cand erau bb-i. Unul a fost fun borcanele cu mango celalalt borcanele cu afine. Unul manca cu placere cerealele, celalalt le scuipa. Unul a fost fun titi celalalt a scuipat sanul la 3 luni jumate... Total diferiti.
Alinutza, sfatul meu e sa o iei treptat si sa vezi ce-i place. Poti combina mancatul traditional (piute cu lingurita) cu bucatele date in mana (da-i bucati de mar, castravete, colt de paine). Nu se ineaca. Cu murdaritul...nu prea ai ce face. Sacrifici cateva jucarii pe care i le dai cand mananca (si le va murdari rau) ca sa fie preocupat de ceva si sa-i ocupe mainile (ca sa nu-ti dea peste lingurita). La un moment dat, la unul din copii am cedat nervos si l-am proptit la reclame. Se uita cateva minute fascinat si reuseam sa-i balotez cateva lingurite. Alta data ma mai ajuta cineva din familie si ii vorbea/dansa/canta ca sa-l fac asa stea "neatent" la faptul ca-i bagam in gura...Asta la inceput, cam pana pe la un an...un an jumate.
Am cateva poze in care arata ca purceii. Tin minte ca e o poza in care e alien verde - mancase spanac .
Am uitat sa-ti zic. Nu numai gustul conteaza ci si textura. La mine unul din copii a preferat cerealele date gros, la lingurita iar celalalt le manca mai fluide, cu lapte - eventual la biberon. Chiar si laptele a trebuit sa-l schimb la unul dintre ei.
Nu zici prea multe de fructe. Mananca? Daca da, inseamna ca agreaza gustul mai dulce si incearca sa-i combini legume mai dulci si chiar cu fructe (una din nepoate manca totul cu mar, inclusiv ficatel cu mar ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns softurela spune:

Si sarea nu e o problema, ci excesul si calitatea sarii. Unii specilisti in nutritie chiar recomanda putina sare la bebelusi:

With few exceptions, all traditional cultures use some salt. Isolated primitive peoples living far from the sea or other salt sources burn sodium-rich marsh grasses and add the ash to their food. Salt provides not only sodium but also chloride, needed for the manufacture of hydrochloric acid, proper functioning of the brain and nervous system and for many other processes. The chloride component of salt also activates amylases, needed for the digestion of carbohydrate foods.

Babies have fragile kidneys and should not consume too much. But according to Nina Planck of Real Food For Mother & Baby, a little is okay. “Your baby’s body contains about fourteen grams of this vital food. He uses it for metabolism, detoxification, shuttling nutrients around, and optimal hormone, immune and nervous function. Chloride is necessary to form glial cells in the brain,” she writes.[80] But how much is okay? “Like the Clara Davis babies, your baby can eat unrefined sea salt to taste,” says Planck. “Julian [her son] ate meat, fish, eggs, and vegetables with real salt from the start. If his food was already salty, such as Romano cheese or salmon roe, I don’t add more. Now and then I let him put his finger in the salt or give him a coarse lump to suck on. As with any food, if he doesn’t want it, he doesn’t eat it. Choosing salt (or not) is just another part of learning about flavor, appetite, and thirst.” Of course, she is NOT talking about refined table salt, which is stripped of the 80+ naturally occurring minerals that work in harmony to power virtually every biological process we know of.

Fallon, Sally (1999-10-01). Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats (p. 48). National Book Network - A. Kindle Edition.


Iar daca vrei sare de calitate, eu le dau fetelor ...
Sare iodata; de condimentat cu 15% ierburi si legume
Produs Bio
Ingrediente:
Sare de mare, morcovi, telina, praz, patrunjel, frunze de telina;, cimbru, busuioc, leu#351;tean, marar, alge (0,40%), cimbru de munte.
Descriere:
Adaosul de alge macinate fin confera iod legat natural în cantitate dozata corespunzator. Fara amplificatori de gust adaugati (conform legii) si fara ajutor de curgere.




Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)

Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Eu nu sunt de scord cu distrasul atentie copilului ca sa manance, nici cu jucariile. DAca vrea o lingurita, ii dai o lingurita si cu asta basta, daca nu vrea si nu vrea, pai renunt, nu o sa moara de foame.


Vicky si Printzesone


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

eu vad multe prea multe probleme pentru 7 luni. e normal sa fie reticent la gusturi diferite, e inca la inceputul inceputurilor.
deci ia-o incet incet incet. nu vrea legume? incearca una singura. copiii mei, amandoi, au acceptat dovlecel si pastarnac, ca sunt dulci. apoi pe ele am inceput sa adaug altele. carnea acum... las-o. nu o accepta, mai incearca peste o saptamana.
legat de mirodenii - da, sunt excelente. fata mea cea mica a acceptat intotdeauna piureul cu un strop de smantana si marar tocat. are alta aroma si cu totul alt gust, fata de cel simplu.
sarea e intr-adevar controversata, multi o interzic pana la 1 an, altii o permit in cantitati infime. ar fi ok daca poti sa o excluzi - bazeaza-te pe celelalte condimente.
si cel mai important lucru este sa ai rabdare.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

In primul rand iti trebuie rabdare, ptr ca anxietatea ta legata de masa lui o sa-i creeze un stres legat de luatul mesei si n-o sa manance niciodata cu placere.
Nu te stresa, e inca mic, nu mananca ce i-ai gatit da-i lapte, altceva ce vrea si gata. Invata ce-i place si ce nu.
Eu ii gateam mult, dar i-am dat si borcanele. De obicei, cand ma saturam de bucatarit degeaba! Si, doamne!, cum devora borcanelele alea! imi venea sa mor! Dupa o vreme, pur-si-simplu, nu le-a mai vrut, nu-i mai placeau.
Am citit undeva, ca copii sunt mai dispusi sa incerce gusturi/tezturi noi daca sunt satui. Incearca si asa, dupa ce mananca da-i o lingurita din ceva, sa vezi daca ii place. Da-i cate o lingurita din toate, sa se obisnuiasca cu gusturi diferite.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bluel spune:

Of, imi aduc aminte de perioada aia, iti trebuie multa multa rabdare si nu uita ca fiecare copil e unic, ghideaza-te doar dupa copilul tau si atat!

Noi am inceput mai intai cu supe de legume, apoi, treptat am introdus si legumele pasate in ea si apoi carnea, etc. Dar a fost greu cu mestecatul, a trebuit sa pasez totul pana la 2 ani, se ineca mereu si eu faceam infarct ...Vestea buna e ca pana la 4 ani o sa fie in stare sa manance cum trebuie! nu si ce trebuie daca are fitze cum avem noi...

Cat despre borcanele, eu i-am dat in week-end-uri si in concedii ( cate 2 saptamani)si manca de rupea, dar nu le suporta pe cele din fructe, vomita de la prima lingurita...

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

tot din categoria tot patitu-i priceput, daca voi avea un al doilea copil (ceea ce imi doresc), nu ma voi mai agita deloc.
adio cantar, adio facut carare de la casa mea la cabinetul pediatrului la orice partz, adio stat cu ochii in grafice, adio bocit cu castronelul refuzat in mana.
privind retrospectiv, regret ca m-am agitat degeaba si m-am consumat pentru ceva ce se regleaza de la sine daca nu e fortat.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

primul baiat a fost alaptat exclusiv pana la 6 luni fara 2 zile cand am inceput diversifiarea;
intre 6 si 7 luni i-am dat DOAR borcanele pe care scria de la 4 luni (hipp, alanatura, etc)
intre 7 si 8.5 luni i-am dat DOAR borcanele pe care scria de la 6 luni (hipp, alanatura, etc)
de la 8.5 luni i-am dat cand facut in casa cand borcanele pe care scria de la 8 luni
am continuat cu borcanele (si mancare in casa) pana la un an jumate cand deja manca de la mine (evident fara prajeli, chestii grase etc)

borcanele sunt super bune dc pleci in vizita, concediu, nu ai timp etc
alaptat a fost pana la un an jumate

o sg data a facut greva foamei vreo sapt pe la 9 luni
m-am stresat pana pediatra mi a zis ca de foame nu moare

a mai avut un episoad de refuz pe la un an si ceva dar nu m-am mai stresat

de mancat a mancat doar in bucatarie, fara TV, maxim o jucarie la scaun (scaun de la IKEA)
au fost perioade cand in piureul facut de mine ii punem iaurt altfel nu vroia

i-am dat mereu cu lingurita

eu sunt fan borcanele si la fel o sa fac si acum cu al doilea (mai am o luna de asteptat pana la marea diversificare)

Mergi la inceput