Piersicute de iulie august (14)
Raspunsuri - Pagina 10
Fleurdelise spune:
Buna gagici,
O sa fac si eu ca Freedelia, va zic mai intai de Eric apoi raspund la ce s-a mai scris.
Se trezeste de 2 ori pe noapte, cu foame mare...offf. Peste zi mananca putin, probabil de asta.
Cu diversificarea inaintam cu pasi mici, am inceput sa ii dau de 2 ori pe zi: cate 2 cuburi de fructe + 1 lingura si ceva de cereale dimineata ( 1 cub = 35-40g)si 1 cub de legume, 1 cub de fructe la pranz. Azi de ex a papat dimineata combinatia lui favorita mar-caisa iar cerealele cu caisa le-a refuzat in mare, ma rog au ajuns si in stomacel ceva-ceva. M-am uitat dupa aia pe borcanelul cu caisa (am avut 2, mar-caisa, bio si caisa, simplu) si continea zahar si amidon si alte prostii - nu m-am uitat eu pe eticheta inainte.
Inaf78 spune:
Diversificare:
lista pusa de mine corespunde ghidului de diversificare recomandat de Societatea Europeana de Gastroenterologie Pediatrica si e cel care se foloseste in Europa.
ceea ce difera de ghidul american, cel recomandat de FLEUR, care se aplica in SUA si Canada, se refera strict la inceputul diversificarii: europenii recomanda inceperea cu legume, pe cand americanii cu cereale. pe locul 3 sunt fructele in ambele cazuri.
http://www.inspq.qc.ca/tinytot/sections/Tab_Foods.pdf
linkul de mai sus al Institutului National de Sanatate Publica din Quebec (Canada) pus de FLEUR.
ambele ghiduri recomanda ca varsta de incepere varsta de 6 luni, si respecta indicatiile date de OMS (organizatia mondiala a sanatatii).
in a II-a parte a ghidului de mai sus, se spune ca incepi cu 3-5 ml (5 ml are 1 lingurita) si cresti treptat pana la 15 ml (adica 1 lingura) in jurul varstei de 6 luni, iar la 7-9 luni cresti pana la 15-20 ml (1 lingura-4 lingurite). restul, pana cand se umple "sacutul" este lapte.
CARMEN: la cereale, ca si la borcanase, mi s-a recomandat sa citesc eticheta cu ingrediente si sa nu le cumpar decat pe acelea care contin ingrediente corespunzatoare varstei lui (adica varsta din lista). mi au zis ca nu e important ca producatorul scrie "cereale ptr 4 luni" sau "ptr 8 luni". cele cu gluten: peste 9 luni. cele cu zahar, cacao, miere: peste 1 an, etc (indiferent ce scrie producatorul pe cutie).
stiu ca am studiat bine piata acum 6 ani (am stat in Cora si imi notam compozitii). acasa am comparat cu lista de diversificare. la cereale nu mai stiu ce am cumparat, dar la borcanase stiu ca au corespuns cele de la HIPP.
----------------------------------------------
O mamica fericita!
M.A. (21.06.2006) si R.G. (23.07.2012)
----------------------------------------------
http://www.pediatrics.org/cgi/content/full/115/5/1360
http://www.fabresearch.org/view_item.aspx?item_id=103
http://www.omega3forchildren.co.uk/default/default.aspx
http://www.omega3forchildren.co.uk/articles/article_details.aspx?id=266
http://www.omega3forchildren.co.uk/articles/article_details.aspx?id=250
http://www.equazen.co.uk/default.aspx?pid=116
Carmen_80 spune:
Intrebam de cereale ca azi am fost sa iau. Si ma gandeam ca avand deja lp in ele, ar trebui pastrata firma de la care ii dau lp, in speta humana. La borcanele e altceva, dar merci de pont. Am luat cereale pt 4 luni cu orez si porumb, fara gluten, fara zahar.
Cum se fac cu fructe? Fleur, tu i-ai dat lui Eric, se prepara ca atare si se amesteca cu piureul de fructe?
adarev spune:
OLA, OLA domnisoarelor. Am niste nervi, de nu va pot spune.Sa raspund intai.
MURATURICA si al meu transpira la picioare. Joi, intreb profa si-ti spunca si noi ne intrebam.
INAF, tare interesanta schema. cred ca o sa ma ghidez si eu dupa ea. Chiar, interesant cu degetul in gura.
VERA , trebuie sa te adaug si eu pe FB . Sa-mi dai accept. Te caut eu pe acolo. Sper sa nu fie multe cu numele tau.Eu sunt Cercel Claudia. Nu mai dau PM, ca tot aia este. Cine ma gaseste, ma gaseste si gata.
ARUBA< trebuie sa fac si eu o vizita pe acolo pe la tine.Va mai raspund pe rand ca iar ma lasa neuronii. Si acum sa va povestesc.
Dupa cum va spuneam, m-am gandit sa merg la renumita doctorita conferentiara , de ls kinetoterapie. Mai, fetelor pana acum nu mi s-a mai intamplat asa ceva. L-a consultat si cand am ajuns la varsta , a izbucnit, ca eu ce duc o viata duala, ca de ce nu spun ca copilul are 7 Luni si spun ca are 4, ca cine sunt eu sa-i stabilesc varsta. I-am raspuns prima data frumos, cael are 7 luni dar motoriu este ca cei de 4 bluni. Nu fetelor, copilul meu are 7 luni si are retard in dezvoltare.Degeaba, i-am spus , mai femeie el a crescut 3 luni artificial, cum poti sa-mi spui ca are retard in crestere. Ok, si ca sa fie bomboana de pe coliva,imi spune. Doamna,mamica, copilul dumneavoastra nu are defect la maini sau la picioare cum am eu, nici macar nu observasem, ci are defect la cap.Ei, atunci am imbracat copilul si i-am replicat, ca-mi pare rau dar, ea are o problema si inca una grava. Al meu facea fete-fete acolo sa tac din gura. AAAA, dorea sa ma si interneze si sa fac kinetoterapie de doua ori pe zi. Am plecat val-vartej , cred ca am mai si ridicat glasu, ca se stransese lumea pe acolo. Venise si portarul pe post de bodyguard.I n fine, a iesit dupa mine, ca nu avrut sa ma jigneasca. In final, am mers la o kinetoterapeuta si o sa mergem la ea.Mi-a spus ca , al mic este dezvoltat normal ptr. 4 luni. Mai face si ergo terapie, adica maine o sa vad in ce consta. Am inteles ca e ceva cu jucarii. Maine ne ducem acolo. Oricum, chiar nu mai am cuvinte.
clayhanger spune:
Buna seara,
Scriu putin, am mai citit ziua dar nu am retinut decat revenirea ta, Inaf78, si informatiile despre diversificare, multumim!
A, si Iiuli, mersi pt lista, de ultimele 2 semne nu stiam, si acum chiar am nevoie.
Noi ne-am inceput ziua mergand la dr, Vlad este racit. Cred ca a luat de la mine, desi eu nu am avut mai nimic. E greu pt ca nu sta la desfundat nasucul, se cam lasa cu plans.
Balanta, acum si tuse? Prin cate ai trecut si treci, si eu ma plang de niste mucisori.
ARUBA spune:
Doamne Ada, cum sa iti zica de copilul tau ca are defect la cap??? Fantastica femeia asta, ar trebui sa ii zici numele ca daca o cauta cineva pe Google sa ii apara si povestea ta... ce idioata! Am ramas masca, din ce stiu eu la prematuri se zice varsta ajustata pana pe la 2 ani, pentru ca pana atunci conteaza fiecare luna, se inregistreaza evolutii de la o luna la alta, apoi se egalizeaza cu ceilalti copii. Auzi tu, are defect la cap... Ce m-am enervat!
IIuli spune:
Buna seara, fetelor,
Am avut si noi o zi greuta, bb iar nu a vrut sa manance, dar am mancat noi din tortul lui: azi am facut 4 luni! E baiat mare din toate punctele de vedere , daca ar manca ar fi chiar perfect.
Am o mare dilema pe tema asta: ambele dr care ne vad pe noi spun ca e prea putin cat mananca si sa incercam sa incepem o diversificare. Parerea lor - ca am discutat mult cu ele pe tema asta de la inceput- e ca diversicarea incepe la 6 luni, cu legume etc, asa cum as vrea si eu sa fac. Insa, daca l nu mananca, ele spun ca asta ii poate afecta dezvoltarea si ca ar fi bine sa ii livram mai multi nutrienti, mai devreme. Chiar nu stiu ce sa fac, tot citesc si ncerc sa ma documentez, dar nu gasesc raspuns punctual la problema asta. El mananca acum cam 500 ml lp si cam 200 ceai pe zi.
S-a trezit, Revin,
Fleurdelise spune:
Bun, a supt o ora jumate la un san, revin.
(Apropo dupa cereale cu fructe il apuca o foame de zile mari, stiu ca nu-i bine sa-i dai lapte cele putin jumate de ora dupa fructe... dar cum sa nu-i dau?).
Ina, bine ai revenit, cu forte proaspete si ff documentata! Intr-adevar Eric s-a nascut pe 21 iunie la 11:39. Sa iti creasca mari baietii!
Despre diversificare, legat de cantitati in ghidul nostru nord-american scrie ca se adapteaza in fctie de apetitul copilului. Deci nu inseamna ca daca am ajuns la o lingura de cereale gata nu mai crestem cantitatea deloc. Putem da mai putin sau mai mult, o data sau de 2 ori pe zi. Eu ii dau 1 data pe zi cereale deocamdata.
Sunt si eu de acord ca mesele "solide" sunt completare si nu trebuie sa inlocuiasca vreo masa de lapte.
Carmen, cerealele se prepara separat apoi se amesteca in ele piureul de fructe, atentie la consistenta ca fructele lichefiaza cerealele, depinde cu ce consistenta e obisnuit bebe. Lui Eric ii place mai lichid, daca ii fac cerealele mai tari si lipicioase nu le mai mananca. Daca te ingrijoreaza marca de lp ia cereale care nu contin lp si le amesteci tu cu lp-ul lui bb sau, si mai bine, cu lm.
Eu ti-as recomanda sa ii dai mai intai cate o singura cereala si apoi combinatii gen orez-porumb.(Sunt obsedata de alergii, recunosc)
Vera, centrul de activitati cu scaunel de tipul exersaucer, de care zicea si Delia si avem si noi (vezi poze pe picasa) e super, ii dezvolta bine mobilitatea si coordonarea, perceptia spatiului etc, mult mai mult decat "paturica de joaca" cu care l-am confundat. Dar se poate pune acolo cand isi tine bine spatele si capul, drept, si se impinge cat de cat in picioruse (nu ii atarna picioarele in el, la nivelul cel mai de jos).
Ada, pai la ce te mai duci bre in club?
Are dreptate Delia, eu eram cea care mai baga cate o bere 3% si cateodata si un spritz fff slab, seara dupa ce culcam baiatul. Sper ca nu-s singura... ma rog, pe mine ma relaxeaza.
lorenaflore spune:
In legatura cu viata de cuplu, simtim ca suntem implicatii. Ne-am dorit atāt de mult acest copil incat vrem sa ne bucuram de el cāt putem de mult si de bine. Si fiecare achizi#355;ie a Onutei ne face sa ne bucuram si mai mult. Sex? Mai rarut, din mai multe motive: in primul rand de oboseala, dupa o zi de stat cu fetita seara cad alta de oboseala, iar in al doilea rand din cauza lipsei chipului, acest lucru sper ca se va remedia ca nu este bine pt relatia noastra de cuplu. Deocamdata e intelegator si ma asteapta cānd am chef sa ma duc in vizita... dar cred ca aici trebuie ceva facut.
In legatura cu ie#351;irile in cluburi niciodata prea clubisti! Iar cand iesim, pe la 1-2 o luam spre casa. Pt noi somnul era mai important. Dar consider ca e chestie de optiune si de ce iti doresti. Somnul a ramas important, insa pitica ne cam da peste cap. Si acum e bine ca se trezeste doar de 2 ori pe noapte.
Ce imi lipseste este ie#351;irile prin moll, la cumparaturi. De cand a venit Onuta, am avut cateva tentative de a lasa-o cu mama soacra, dar i-a urlat ca din gura de sarpe si stateam mai mult de 2 ore, mai mare amageala
Asa ca o luam cu noi la shopping militari, unde se plimba sotul cu ea pana mai cascam eu gura si punga ca luam ce imi pica in mana. In moll nu am bagat-o de frica microbilor.
Va pup pe toate!
ARUBA spune:
Iuli, poate ma bag aiurea , dar mi se pare prea mult ceai raportat la cat lapte mananca. Tu cum ii dai ceaiul, intre mese? Eu m-as gandi ca daca are disponibilitate sa bea 200 ml de ceai, sa ii inlocuiesc macar jumate din ei cu LP. Adica in momentul in care se pune sa bea ceai, dupa primele guri sa ii schimb biberonul cu unul cu lapte.
Eu ii mai dau ceai peste zi, dar nu mai mult de 20-30 ml, in momente critice gen o apuca sughitul sau are o criza de plans, dar nu asa, ca bautura simpla. Cateva guri si ii iau biberonul. Daca pare prea insetata o mut la san.
Si ca sa raspund si la dilema ta, as mai astepta cu diversificarea, Mihaita fiind oricum peste medie la greutate.