Cum sa ceri o marire de salariu?!

Cum sa ceri o marire de salariu?! | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

Stiu ca mai am doar cateva luni si o sa intru in concediu de maternitate, chit ca n-o sa stau o vesnicie acasa, dar ma framanta totusi problema, si nu numai pe mine, ci si pe alti colegi.
Suntem o firma mica, cu un sef zgarcit. Daca n-ar fi problema majorarilor salariale, care sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire, totul ar fi super aici!
Cand si-a inceput firma activitatea, eram doar noi 2, eu si cu el, asa ca a ramas ca pe masura ce firma va creste, vor creste corspunzator si salariile. La inceput mi s-a parut totul ok, numai ca a trecut un an de zile, am ajuns sa avem cifra de afaceri de zeci de miliarde, si totusi salariile au ramas pe loc.
Numai ca lumea incepe sa isi manifeste nemultumirea, si ma gandesc cum sa fac sa pun problema salariilor! Pe de o parte fiind gravida mi se pare ca intind coarda, pe de alta mi se pare ca suntem cativa in firma care chiar meritam salarii mai mari.
Asa ca vreau si eu sfaturi cum poate fi facuta o asemenea "cerere", ca io una's mai timida de felul meu......

Mickyyy 23 saptamani

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Hehe..greu cu sefii stransi la punga. Ma gandeam ca poate ar fi bine sa faceti un memo ca venind din partea tuturor celor care doresc marirea de salariu si sa alegeti un reprezentant mai bun de gura care sa va expuna problema. Nu cred ca e cazul sa mergi chiar tu, insarcinata fiind, emotiva si timida. Trebuie sa fie un sefulet, un om de legatura intre voi si sefu' al mare...zic si io..

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Pai tocmai asta-i problema, "omuletul" ala de legatura intre noi si sef sunt chiar eu.....sau ma rog, tinand cont ca firma am pus-o impreuna pe picioare, el cu banii si eu cu munca.....ca angajarile initiale le-am facut impreuna.......normal ar fi ca tot eu sa fac asta. Poate ca in situatii normale as fi facut asta, dar acum ma simt cam cu musca pe caciula.....si nu prea imi vine. Mai ales ca eu am cel mai mare salariu din firma momentan, chiar daca n-a mai fost el majorat de o gramada de vreme.....
Fiind o firma mica, nici chestia cu memourile nu prea tine, mai ales ca in general cand e o problema preferam sa o discutam direct, poate eventual trimis un email.....

Mickyyy 23 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

e un moment cam... delicat, intr-adevar... Poate sa-i spui ca ai auzit discutii ale angajatilor cum ca la alte firme salariile ar fi mai mari, ca si tie ti-ar trebui acuma mai multi banuti ca vine bebe... ca oricum nu stai mult acasa ca banii de la stat sunt putini...

Cristina, mamica cu burtoaie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Parerea mea Mickyyy este sa vorbesti cu el direct si sincer: reaminteste-i (dar nu sub forma de repros) ca el ti-a dat de inteles ca salariile se vor mari in timp pe masura ce fima va evolua, ca ti se pare normal ca odata ce firma a atins un anumit nivel de performanta asta sa se oglindeasca si in salariile voastre. Orice patron ar trebui sa stie ca cel mai rau pentru o firma este sa aiba angajati nemultumiti. Asta va face oamenii sa se concentreze asupra altor aspecte decat munca in sine.
Chiar daca tu esti insarcinata, dupa cum ai explicat cred ca tu esti cea mai in masura sa te duci sa vorbesti cu el. Un memo semnat de toata lumea cred ca l-ar pune pe le intr-o situatie mai neplacuta si poate ar simti ca i se forteaza mana printr-o manevra "oficiala" si e posibil sa aiba ca efect inversunarea lui impotriva ideii de marire de salariu, mai ales daca spui ca e si cam zgarcit. Spune-i ca cu totii munciti serios in acea firma si crezi ca este omeneste sa vi se recunoasca drepturile. Banuiesc ca tu nu esti oficial sefa celorlati oameni din firma si ca urmare poate nu ar fi bine sa te duci acolo ca un fel de reprezentant al lor. Sefu' ar putea crede ca itI arogi mai multe drepturi decat ai in firma. Incearca sa sduci discutia mai mult prieteneste si omeneste decat formal si oficial. In general in firmele mici domneste mai degraba o atmosfera mai familiala, discutiile mai informale, iar mai putin cele formale si comunicarea gen memo.
Daca nu obti nimic-nimic de la el, incearca sa-i spui ca o marire de salariu, chiar si cu o suma mica, va insemna mult pentru cei din firma. In felul asta nici el nu face eforturi financiare mari si atenueaza si nemultumirea angajatilor.

Referitor la pozitia ta, oricum venitul tau in concediul de maternitate nu iti este platit de firma, deci ar trebui sa nu-l afecteze prea mult pe el, numai sa nu ramana cu impresia ca e o manevra de-a ta ca sa-ti maresti venitul in perioada cat stai acasa (asta daca s-a revenit la plata procentuala din salariu pe perioada celor 2 ani de ingrijire a copilului, nu mai stiu cum stau treburile in Ro). Trebuie sa eviti sa-i dai impresia asta.
Acuma tu va trebui sa te adaptezi in functie de temperamentul lui, marseaza mai tare sau mai cu delicatete in functie de mentalitatile lui, atat cat ai putut tu sa-ti dai seama de ele pana acum, mai ales daca zici ca ati lucrat cot la cot un timp de... De regula oamenii se atatseaza de cei cu care isi incep afacerea. Nu stiu cum e la tine.

Si iata-ma dandu-ti sfaturi cum sa ceri marire de salariu cand eu nu-s capabila sa ma duc la sefu' sa-mi mareasca salariul ca n-a mai facut-o de un an.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Merci de sfat, try, intr-adevar, cam asta ma gandeam si eu sa fac. O discutie cat de cat amicala. Atmosfera este intr-adevar familiala, intentia lui a fost sa aiba o echipa unita, si in general nu prea exista ideea de "sef" si "subordonat". Ceilalti anagjati fie sunt prea noi, fie au destul de mult bun simt in ei si tot asteapta poate poate se intampla o minune, dar eu sunt suficient de veche sa stiu ca minuni nu se intampla fara sa apara o problema.
Pe de alta parte, chiar daca atmosfera aici e faina, firma are perspective, jobul imi place, ma gandesc ca totusi urmeaza sa am un bebe. Eu n-am de gand sa plec de aici dupa ce o sa nasc, dar pe de alta parte vreau sa stiu totusi pana unde se intinde "zgarcenia". Nu-i pot reprosa lipsa de omenie, din contra, ori de cate ori am avut nevoie de ajutor financiar "anticipat", mi l-a oferit chiar fara sa cer, dar niciodata n-au fost alti bani decat cei cuveniti, si niciodata n-a uitat ca la sfarsit de luna sa se faca "compensarile"!
Dupa cum spuneam, cateva luni pana o sa nasc, nu-i problema (chiar daca ceva bani in plusn sigur n-o sa-mi strice), si nici perioada cat voi sta cu bebe (pentru ca n-am de gand sa stau decat cateva luni dupa)....numai ca timpul trece si trece in defavoarea tuturor. Si chiar daca's nu's eu tocmai diplomata, imi dau seama ca eu sunt cea care-l cunosc cel mai bine si dintre toti am cele mai mari sanse sa schimb ceva. Si as prefera sa fac eu asta acum, inate sa intru in concediu, decat sa astept aproape un an....

Mickyyy 23 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Sugereaza-i sefului ca ar fi o surpriza frumoasa sa va mareasca salariile de Craciun.
Bafta!

"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Spune "Doamne ajuta !", intra hotarata la el - hotarata, dar nu tupeista, spune care sunt asteptarile (suna nasol nemultumirile), si sugereza-i ca momentul Sarbatorilor este un prilej bun pentru o marire, cum zicea si papadie... DAR NU UITA SA-I SPUI SI VALOAREA MARIRII !

Succes si sarcina usoara !
DARAEL

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput