Plantele comestibile
S nu radeti dar am o problema: mi-am cumparat maimulte ghivece cu ierburi comestibile:
-Thimian
-Salvie
-Busuioc
-Menta
-ardei iute
Cum anume trebuie sa rup frunzulitele? Se tupe strict frunza in sine si se lasa piciorusul ei pe tulpina/ramura, sau se rupe tot piciorusul direct de pe tulpina/ramura?
Stiu ca era ceva cu cresterea, daca nu rupi corect nu mai cresc alte frunze in locul ala dar nu mai tin minte cum era.
A doua problema este pozitionarea lor: am 2 geamuri mari de tot si un pervaz interior de vreo 25 cm latime.Acolo am pus plantele, dar caloriferele sunt evident imediat sub pervaz. Este o distanta de vreo 5 cm intre marginea pervazului si planta, dar caldura ma gandesc ca tot ajunge la ele. Alt oc luminos nu am, ca in general stau cu draperiile trase....pot sa le las acolo sau trebuie sa le mut?
Multumesc!
Raspunsuri
JuliaSM spune:
Nu le tine pe pervaz direct, lasa-le pe blat la bucatarie, unde sa aiba lumina, nu e musai soare direct.
Eu evit sa rup frunzulitele din varf, ca nu mai creste lujer apoi, si iau doar frunzele mature.
XIO spune:
Nu am loc pe blat, doar pe pervaz sau in alte locuri care nu sunt atat de luminoase...daca rupi mai dinspre radacina mai cresc sau nu?
Si doar frunsa in sine sau si codita ei de pe lujer?
crista-s spune:
Menta o tund efectiv cu foarfeca, tai bucata cu tulpina si frunze . Ii place sa fie tunsa. E o planta destul de puternica, creste si cind o tai de la nivelul solului, eu o tai iarna caci o las in balcaon si primavara se trezeste la viata si creste frumos. Tinde sa creasca inalta daca nu ii scurtezi elanul deci depinde cum e planta ta.
La busuioc trebuie sa ii rupi virful caci altfel infloreste si cind face floare nu mai cresc frunzele caci toata planta se concentreaza in directia aia. Deci ii rupi mereu virful cu mina, unghia si nu cu foarfeca sau cutit, busuiocul nu se taie cu cutitul nici macar ca sa il pui in sos, oxideaza in contact cu metalul . In acelasi timp se rup si frunzele mai mari asa cum ai spus tu . Deci e bine cind rupi frunza sa lasi bucata de piciorus pe tulpina.
Salvia se jumuleste de frunze, in special cele de la baza mai mari si le lasi pe cele din virf sa sa creasca.
Nu o uda mult, nu iubeste apa, risti sa i se mucegaiasca radacinile si sa moara. Acum depinde cit de umed este la tine in bucatarie, in general trebuie udata cam 1 data pe saptamina, pamintul in ghiveci sa fie usor nisipos. Sa nu ramina apa in farfuria de sub ghiveci dar nici sa nu se usuce pamintul. Ii place sa stea in soare,lumina, deci e bine sa stea pe pervaz unde e lumina sper insa ca nu prea cald de la caloriferul de dedesubt dar sa aiba si parte de lumina artificiala dupa amiaza cind afara nu mai e soare .
Thimian .. nici lui nu-i place apa, pamintul sa fie mai bolovanos, pune niste pietricele sa dreneze apa , sa nu zaca apa in farfuriuta ( il uzi si ce se scurge in farfurie arunci). Sa il tii in loc luminos ca si pe salvie si busuioc. Il tunzi cu foarfeca tai usor lateral /olic nu drept.
Despre ardeiul iute nu stiu ce sa spun ca nu am in balcon .
andacos spune:
Crista ,ce de sfaturi minunate!
Doar ca ...Xio...la mine nu tzin ghivecile astea.
Cumpar,folosesc citeva zile si gata...deja se ofilesc.
Dar poate ai tu noroc mai mare cu ele.
Dana
XIO spune:
Multumescs de sfaturi, astea chiar au fost pe intelesul meu de profan
Andacos, eu le am de ceva timp, singurele care au rezistat au fost ghivecele cu marar (care oricum pleostit si cand l-am luat) si cel cu patrunjel.
Fingers crossed pt celelalte :D
crista-s spune:
Depinde mult de lumina si mai ales de cit de des le udati in functie de fiecare planta.
Dana eu zic sa le mai dai o sansa.
Xio cred ca ardeiul iute sta bine mersi pe pervaz, imi amintesc ca in Romania il aveau multi cunoscuti, il tineau printre celelalte flori pe pervaz. Nu cred ca erau doar ornamentali.
Am gasit multe sfaturi pe forumuri de specialitate (de ex egradini.ro si mai sunt si altele) dupa ce mi-a disparut efectiv salvia din ghicevi, s-a topit vazind cu ochii. Puneam apa toata ziua .
roxanaz spune:
unele plante aromatice trebuie udate des - de exemplu eu Busuiocul il ud in fiecare zi, Rozmarinul cam la 2-3 zile - e si planta ce rezista bine secetei.
dar la mine in casa e si cald si uscat, deci vorba Cristei, trebuie tinut seama is de asta.
intotdeauna rupte frunzulitele de sus.
XIO spune:
Ceva amuzant: am plantat noi 2 ghivece cu ardei iute si unul cu marar. A crescut un ardei si celelalte 2 ghivece au ramas ac la inceput. A capitulat prietenul meu si le-a pus pe calorifer ca sa se usuce pamantul. Si a inceput sa creasca dintr-un ghiveci o plantuta ca apucata :))) nu stim ce e, ca nu mai stim care e mararul si care ardeiul, dar sta pe calorifer si creste. :>))
A, si a descoperit prietenul meu pe net ca plantele noastre au paduchi pufosi. Mie mi se pare ca suna dragalas
roxanaz spune:
ich, suna dragalas dar is pacatosi rau :(
si vezi ca se intind de la o planta la alta imediat.
ca sa nu le mai incurci, eticheteaza ghivecele, eu asa fac tot timpul. sau lasa in pamant plicul semintelor.
ardei iute nu am plantat niciodata, tot timpul am cumparat deja tufa, sau macar lastari.
crista-s spune:
Xio intra pe forumuri de specialitate ( astea cu gradinaritul) ca acolo gasesti toate sfaturile pentru paduchi sau alte minuni.
Bine ca s-a uscat apa punind ghiveciul pe calorifer dar nu este o solutie buna, poate sa fie traumatizant pentru radacinile plantelor mai ales cind sunt inca la inceput, firave.
Atceva poate stii dar poate nu ... cind plantezi seminte nu trebuie sa le scufunzi in pamint ci sa le acoperi cu pamint egal ca si grosime a stratului cu dimensiunea semintei. Deci marar, ardei sau alte seminte finute se pun pe pamint si doar presari putin pamint pe deasupra. Atfel ies la anu' cind or sa aiba puterea sa penetreze tot pamintul care le acopera.