V a rog sa ma lamuriti (Liviu si/sau Marius)!
Buna ziua. Asa cum am promis daca mai am nelamuriri revin. Iata intrebarile:
1. Fiind insarcinata, mai precis fiind in concediul de sarcina si lahuzie, sau CIC poti fi data afara. Daca da va rog sa-mi spuneti in ce conditii legale si pe baza carei legi.
2. Este adevarat ca daca nasti anul acesta pana pe 31.12 si daca depui la servici cererea de renuntare la postanatal si intrare direct in CIC beneficiezi de indemnizatia de 85% din salariul obtinut pe ultimele 6 luni - media)?. Daca da va rog sa-mi scrieti si mie in clar articolul si legea prin care se poate face acest lucru legal.
Va multumesc inca o data pentru suportul juridic acordat.
Corina
Raspunsuri
liviu`s spune:
1. Temeiul este art.60 din Codul muncii:
ART. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. Da, dar baza de calcul poate fi diferita: 6, respectiv 10 luni. Temeiul este art 125 din Legea 19/2000:
Art. 125. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat