Cati KW?
Raspunsuri - Pagina 5
capcaunul spune:
In vest mai ieftine utilitatile ca in Romania?????? Asta-i gluma secolului? Hai sa nu ne mai luam dupa povesti:
Romania are printre cele mai mici preturi la electricitate si gaz in UE. La gaz avem chiar de departe cel mai ieftin tarif la consumatorul casnic. Pe tot continentul doar in Rusia e mai ieftin.
giulia81 spune:
nu stiu daca e topicul potrivit pentru intrebarea mea (daca nu e, rog moderatorii sa il mute): stam intr-un apartament care are centrala. este adevarat ca economisesti oprind caloriferele din anumite camere? adica peste zi oprim caloriferul din dormitor si merge cel din living, iar noaptea invers. ne-a venit factura de regularizare la gaz si curent si era sa picam pe spate cand am vazut suma.
nu avem termostat nici nu ne pricepem la centrale (stam in chirie) si am setat centrala asa cum am crezut noi e ca e ok .
"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi un om bun. (Arthur Schopenhauer)
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul In vest mai ieftine utilitatile ca in Romania?????? Asta-i gluma secolului? Hai sa nu ne mai luam dupa povesti: Romania are printre cele mai mici preturi la electricitate si gaz in UE. La gaz avem chiar de departe cel mai ieftin tarif la consumatorul casnic. Pe tot continentul doar in Rusia e mai ieftin. |
Or fi mai scumpe utilitatile, insa platesti pe ceea ce consumi si atat. In Romania pot sa dea bine cifrele primare pe foaie si listele, daca toate pierderile, cheltuielile de intretinere, regularizarile burtoase si agatarile sumelor in sistem sunt trecute pe factura consumatorului, pe care nu stie nime' in veci sa-l lamureasca de ce a platit o anume suma. Daca atata scrie pe factura, inseamna ca atata e, ca asa zice computerul.
Per total si tragand o linie, este foarte posibil ca in occident sa platesti mai putin cheltuielile de intretinere decat in tara, da. Sa ma convinga cineva de contrariu, ca am si eu experienta proprie, si ici, si colo.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia81 este adevarat ca economisesti oprind caloriferele din anumite camere? |
Asta-i intrebare de trimis la Radio Erevan. Raspunsul va veni prompt:
Da, cu conditia sa nu pornesti resourile in acele camere.
Acum serios. Evident ca oprind unele calorifere se va consuma mai putin. Dar pe de alta parte va fi mai frig in casa.
In principiu, pentru o temperatura optima de 18-20 de grade (stiu, multi veti dardai gandindu-va la gradele astea) consumul este mai mult decat rezonabil, si daca izolatia casei sau apartamentului este buna sunt suficiente doar 1-2 calorifere pornite daca afara nu e ger de crapa pietrele.
Dar depinde si de calorifer. Un singur calorifer de 120 cm consuma si incalzeste tot atat cat doua calorifere de 60 cm, presupunand ca ambele au acelasi profil.
giulia81 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Asta-i intrebare de trimis la Radio Erevan. Raspunsul va veni prompt: Da, cu conditia sa nu pornesti resourile in acele camere. Acum serios. Evident ca oprind unele calorifere se va consuma mai putin. Dar pe de alta parte va fi mai frig in casa. In principiu, pentru o temperatura optima de 18-20 de grade (stiu, multi veti dardai gandindu-va la gradele astea) consumul este mai mult decat rezonabil, si daca izolatia casei sau apartamentului este buna sunt suficiente doar 1-2 calorifere pornite daca afara nu e ger de crapa pietrele. Dar depinde si de calorifer. Un singur calorifer de 120 cm consuma si incalzeste tot atat cat doua calorifere de 60 cm, presupunand ca ambele au acelasi profil. |
acum serios: multi au zis ca nu e ok, ca acea camera se raceste si in mom in care pornesti caloriferul centrala va consuma mai mult ca sa incalzeasca incaperea...intr-o luna si o sapt am consumat 500 mc de gaz? e mult? e putin?
nu stiu cate grade au fost in casa, dar nu era de genul sa stai in tricou de ex. mereu in trening si cu o vesta, sosete...
acum am oprit centrala si o pornim doar noaptea, ziua e soare si cald. sper sa recuperam acum si sa balansam factura urmatoare de regularizare, pe 6 luni am platit undeva la 1300 euro gaz+curent.
"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi un om bun. (Arthur Schopenhauer)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui JuliaSM Sa ma convinga cineva de contrariu, ca am si eu experienta proprie, si ici, si colo. |
Experientele personale sunt subiective.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia81 multi au zis ca nu e ok, ca acea camera se raceste si in mom in care pornesti caloriferul centrala va consuma mai mult ca sa incalzeasca incaperea. |
Multi si ... simpatici. Multe decenii dupa introducerea iluminatului electric oamenii au trait cu impresia ca cel mai mult se consuma energie electrica in momentul ... aprinderii becului, de aceea preferau sa lase lumina aprinsa intr-una la baie sau pe hol, decat sa o aprinda doar la nevoie. Explicatii "savante" de genul pulsului de curent initial bla bla bla. Pe vremea aceea electricitatea era o necunoscuta pentru popor, iar acesta nu avea cum sa verifice adevarul sau neadevarul folclorului pseudostiintific.
Cu energia lucrurile sunt cat se poate de simple. Conform legii universale a conservarii acesteia, cata caldura castigati in casa atata energie consumati de la furnizorul de curent sau de gaz. Iar in cazul termoficarii, diferenta dintre caldura venita pe tur si cea plecata pe retur e caldura cedata casei. In factura celor care stau in blocuri mai intra la plata si partile comune, dar ele sunt o fractiune masurabila si convenita de toti locatarii.
Daca o parte din caldura cedata casei se pierde apoi prea repede prin peretii slab izolati, geamurile neetanse sau lasate deschise, asta nu mai este treaba furnizorului.
Furnizorul include in tariful la consumator pierderile din reteaua de distributie, dar acestea nu reprezinta in general decat procente din pretul total. Doar in cazul termoficarii lucrurile stau altfel, dovada discrepantele mari intre tarife de la oras la oras.
ela_04 spune:
Citat: |
pe 6 luni am platit undeva la 1300 euro gaz+curent |
E mult Giulia. Pune un termostat. E bun. Si incearca sa dai indexul la consum in fiecare luna. Scrie pe factura in ce zile se poate face, in felul asta eviti la regularizare sumele astronomice.
Un nene mi-a spus si mie ca centrala merge in functie de cat de rece e in camera unde se afla pozitionata, cand nu ai termostat. La noi e in buc si aici e cam racoare ca vine de pe hol. De cand am pus termostatul in dormitor facturile s-au redus. Nu extraordinar dar se simte.
La 4 calorifere in iarna asta cel mai mult am platit 440 lei. Bine si cu apa calda...centrala e pe gaz. In luna respectiva am avut in casa 27 C
Factura de luna asta a venit de 320 lei, la gaz. Enel 81 lei. Apa 210.
Regularizarea de curent a venit luna trecuta 263 lei.
Suntem 4 persoane. 2 adulti si 2 copii mici.
Singura economie care o mai fac sunt vasele care le spal cu centrala data la minim...la 38 e min la a mea.
Anul trecut cand nu era izolata casa si nu aveam nici termostat ne-au rupt facturile. Si nici 27C nu am avut...tot asa mai inchideam si eu caloriferele ziua dar am facut igrasie in baie de la treaba asta.
andacos spune:
Giulia vorbeste de Belgia si nu de Romania!
Nu stiu suprafatza apartamentului,insa este mult 1300 de euro la regularizre,tzinind cont ca ai platit si lunar.
Eu dau caloriferele la 1(0 inseamna inchis deci nu degaja caldura,urmatoarea treapta e 1)cind nu sunt acasa,trec la 2(dar noi nu suntem frigurosi repet)cind ajungem in casa.
In felul asta nu se raceste complet in casa,deci nu e nevoie d eun consum mare sa ajunga la temperatura dorita.
O chestie ar mai fi si felul cum e reglata centrala,insa eu aici nu prea ma pricep,poate itzi spune altcineva cum e cu reglarea ei.
edit.Sa zici mersi ca va vine regularizarea la jumatate de an,daca va venea la 1 an cum e la noi...era jale mare.Insa,fara s-o iei personal,asa e primul an in occident,dupa...invetzi sa economisesti!
Dana
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia81 nu stiu daca e topicul potrivit pentru intrebarea mea (daca nu e, rog moderatorii sa il mute): stam intr-un apartament care are centrala. este adevarat ca economisesti oprind caloriferele din anumite camere? adica peste zi oprim caloriferul din dormitor si merge cel din living, iar noaptea invers. ne-a venit factura de regularizare la gaz si curent si era sa picam pe spate cand am vazut suma. nu avem termostat nici nu ne pricepem la centrale (stam in chirie) si am setat centrala asa cum am crezut noi e ca e ok . "Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice." Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi un om bun. (Arthur Schopenhauer) |
e cam tardiv sa va recomand achizitionarea unui termostat, cel mai ieftin de pe piata. acesta este ingredientul secret care va poate ajuta sa economisiti la consumul de gaze.
centrala fara termostat functioneaza pe principul de a incalzi apa din instalatie/calorifere la temperatura setata de voi la panoul de control.
asa ca la cea mai mica racire a apei din instalatie, centrala porneste. asa am patit noi cand s-au terminat bateriile termostatului, mergea centrala ca nebuna, in regimul ei propriu, ajunsesem sa am 28 de grade in dormitor intr-o noapte, am crezut ca murim de caldura si transpiratie.
degeaba opriti caloriferele intr-o camera sau alta in timpul zilei sau noptii, cand dati drumul la acel calorifer, centrala va "munci" mai mult sa incalzeasca acea incapere, decat daca ati tine caloriferul deschis partial/total, tot timpul.