O saptamana de lipsa poate dauna copilului ?
Buna,
Caz concret :
- copil de 1 an si 6 luni, obisnuit cu co-sleeping cu mama ;
- mama trebuie sa plece intr-un training in afara pentru 5 zile.
Ce consecinte poate avea aceasta plecare asupra copilului ? Pot aparea ceva traume / daune ireversibile ?
Multumesc !
Raspunsuri
Laura25 spune:
Copilul este alaptat?
eu cred ca mama poate pleca linistita, copilul va fi ok. cu cine ramane acasa? Cu tata/ cu o bunica pe care o vede destul de des? Posibil ca trauma sa fie mai mare de partea mamei decat a puiului. 'Trainareala' placuta!!
ch_dana spune:
Mda, mai e alaptat..ma rog, mai mult "suzeteaza" noaptea, ca lapte cam greu
Cu tata si bunica cu care oricum sta permanent in casa.
Merci Laura !
Rufus spune:
Ana avea un an si trei luni cand am plecat in concediu fara ea.
Doua saptamani am lipsit, nu eram nici macar in tara. A avut un "staf" numeros, medicul de familie era pregatit sa intervina, nimic nu s-a intamplat.
Laura are dreptate, mama a fost cea mai afectata.
Rufus, Tora si iadele
ddana spune:
Singura posibila trauma pe care o vad eu este cea a tatalui (daca nu e tipul de schimbat scutece). Copilul e maricel. Trebuie sa invete si putina independenta.
Ramonika spune:
depinde si de copil.
eu am lipsit cand avea copilul 2 ani si un pic si a fost mai bine decat ma asteptam. mai stresata am fost eu decat ea. n-a intrebat de mine aproape deloc, ca de-acum eram geloasa.
in schimb s-a schimbat situatia cand s-a apropiat de varsta de 3 ani, e mult mai apropiata de mine si uneori plange si cand ma duc dimineata la servici.
maria_alexia spune:
vad ca pana acum au fost doar opinii favorabile; intervin ca sa spun ca experienta noastra n-a fost chiar asa.
puiul avea 1 an si jumatate, era profund atasat de mine (lucram part-time) cand am plecat in delegatie fix 5 zile, el a ramas acasa cu tata si bunicii cu care locuiam. din a doua noapte a inceput marele cosmar, a plans ingrozitor noptile.
n-am reusit sa gasesc bilet de avion mai devreme si oricum cred ca era cam imposibil sa plec, dar n-a fost usor pentru nimeni.
si acum, la 7 ani, isi aminteste perfect faza si-mi pune sa-i promit ca nu mai fac asa ceva.
nici urmatoare noastra escapada dupa vreo 2 ani, 2 zile la munte, nu si-o aminteste cu placere.
cred ca nu intelesese deloc cum vine treaba cu vietile noastre temporar separate de a lui...
Nu spun ca a fost asa mare trauma si sa nu cumva sa pleci, dar trebuie cantarita atent situatia - daca mama a fost permanent langa pui si dintr-o data serviciul devine prioritar... e mai complicat, trebuie pregatit bine copilul.
daca-mi amintesc bine, noi minimizasem evenimentul, credeam ca n-o sa realizeze cum trec zilele si n-o sa-mi simta lipsa chiar atat. a fost o mare eroare.
pentru ocazia urmatoare, cand am stat in maternitate o saptamana cu cea mica, era pregatit, stia ca o sa lipsesc o saptamana si apoi ma intorc cu bebe acasa, am vorbit in fiecare zi la telefon (avea 2.3 ani), i-a fost greu dar a trecut mult mai bine peste.
Intre timp evident ca ne-am mai despartit si acum suntem ok, chiar se bucura de libertatea pe care o are stand la bunici .
ch_dana spune:
Maria, multumesc, e si asta un aspect de luat in seama.
In cazul de fata "pregatit bine copilul" = invatat independenta in timpul noptii, respectiv dormit fara san si daca se poate in patutul ei. Si asta cu ceva timp inainte de plecare. Nu ?
maria_alexia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana Maria, multumesc, e si asta un aspect de luat in seama. In cazul de fata "pregatit bine copilul" = invatat independenta in timpul noptii, respectiv dormit fara san si daca se poate in patutul ei. Si asta cu ceva timp inainte de plecare. Nu ? Dana & Amelia (21.06.2011) |
clar va va fi mult mai bine daca reusiti asta. mult succes!
din pacate experienta reusita nu am, am povestit doar ce jalnic am esuat noi...
reiau: acum cred ca ar fi fost mult mai bine daca i-am fi spus clar ca urmeaza sa plec cateva zile si o sa ma intorc, ca ramane cu tata si bunica. nu sunt prea mici ca sa inteleaga.
Ramonika spune:
mai zic ceva.
am lipsit atunci 4 zile, fiica-mea avea 2,4 ani. cand am venit prima oara m-a intrebat ce i-am adus, apoi mi-a cerut sa-i dau sa suga.