costuri intretinere ansamblu rezidential
buna
rog moderatorii sa mute postarea in cazul in care nu am nimerit locul potrivit, as avea rugamintea daca locuieste cineva intr-un ansamblu rezidntial sa imi spuna ce costuri sint, ce servicii se ofera, se plateste tva la aceste servicii?cum este normal sa se desfasoare activitata de administrare?eventual un forum, o sursa de informare mi-ar fi foarte utila, multumesc, apreciez suportul vostru
M.
Raspunsuri
bebec07 spune:
Buna dimineata,
Eu locuiesc de aproape 5 ani intr-un complex rezidential - Terra Residence in Voluntari.
Aici nu mai exista firma ce administra complexul dar s-au format asociatii de proprietari si avem administrator.
Intretinerea ( afisata ieri )aferenta lunii septembrie este de 160 lei pentru un apartament de 3 camere ( 80mp utili ) si include salariu femeii de serviciu, ingrijitorului, administratorului, costul firmei de paza si fondul de reparatii.
Energia electrica ne costa in jur de 150-170 lei/luna si include consumul casnic, consumul de apa ( avem puturi de mare adancime si platim energia electrica folosita de pompe)si iluminatul spatiilor comune - interior si exterior.
Mai platim suplimentar firma ce se ocupa de intretinerea gazonului ( primavara ) si dezapezirea complexului. Sumele nu cred ca sunt foarte mari pt ca nu simtim o crestere mare a intretinerii.
Eu mai citesc forumul softpedia.Acolo gasesti subiecte interesante.
Sper ca ti-am fost de folos!
O zi buna!
melina34 spune:
multumesc frumos,
intr-adevar utila postarea ta si imi confirma temerile:acolo unde administrarea o face o firma de management, se umfla nota de plata!!
eu nu locuiesc inca in apartamentul despre care vorbesc si totusi pt luna sept am de plata 180 ron,nu inteleg insa de ce la toate cheltuielile lunare am de platit tva??!!!
am cerut ieri explicatii firmei de management,din nefericire pe scara respectiva sint doar 4 proprietari persoane fizice si restul sint apartamentelor apartin dezvoltatorului, sint ingrozita ce suma as avea de plata daca as adauga apa calda, curentul, gazele!!!!
melina34 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bebec07 Buna dimineata, Eu locuiesc de aproape 5 ani intr-un complex rezidential - Terra Residence in Voluntari. Aici nu mai exista firma ce administra complexul dar s-au format asociatii de proprietari si avem administrator. Intretinerea ( afisata ieri )aferenta lunii septembrie este de 160 lei pentru un apartament de 3 camere ( 80mp utili ) si include salariu femeii de serviciu, ingrijitorului, administratorului, costul firmei de paza si fondul de reparatii. Energia electrica ne costa in jur de 150-170 lei/luna si include consumul casnic, consumul de apa ( avem puturi de mare adancime si platim energia electrica folosita de pompe)si iluminatul spatiilor comune - interior si exterior. Mai platim suplimentar firma ce se ocupa de intretinerea gazonului ( primavara ) si dezapezirea complexului. Sumele nu cred ca sunt foarte mari pt ca nu simtim o crestere mare a intretinerii. Eu mai citesc forumul softpedia.Acolo gasesti subiecte interesante. Sper ca ti-am fost de folos! O zi buna! Don't go the way life takes you.Take the life the way you go. Oana si Marutza-Gargaritza(04.08.2005) |
o s aimi permit inca o intrebare- cu ce firma de paza lucrati?daca imi poti da detalii in privat iti multumesc;
(firma care asigura paza la noi nu isi asuma riscul spargerii apartamentelor, deci practic pazesc blocul sa nu il fure cineva
iar eu platesc si asigurare impotriva furtului deci platesc de 2 ori....
anda141 spune:
170-180 de lei pe luna ptr un apartament cu 3 camere , bineinteles, doar intretinere, far utilitati. Acestea vin separat.
Includ ce a scris si bebec07,insa nici paza noastra nu face mai nimic. Ridica bariera si o lasa la loc, cam atat.Si ptr asta platim o gramada de bani.
portocalia spune:
citat din mesajul lui melina34 [,nu inteleg insa de ce la toate cheltuielile lunare am de platit tva??!!! |
pai, toti consumatorii finali platesc tva. e normal. (si firmele platesc, de altfel, dar deduc diferenta intre tva platit si tva incasat).
mianna spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
pai, toti consumatorii finali platesc tva. e normal. (si firmele platesc, de altfel, dar deduc diferenta intre tva platit si tva incasat). |
pai la salarii (femeie de serviciu, administrator, firma de paza - daca astea intra la cheltuilelile lunare pomenite mai sus, si presupun ca intra) se adauga vreun tva?
portocalia spune:
mianna, depinde in ce regim presteaza femeia de serviciu, agentul de paza, administratorul. daca toti acestia sunt angajati la alte firme de prestari servicii (cum cred ca e este cazul), atunci, da, se plateste tva. firmele de prestari servicii factureaza serviciile respective, iar pe factura apare si tva-ul.
daca cei de mai sus sunt angajatii directi ai complexului, presupun ca nu se plateste tva, li se platesc direct salarii, dar nu vad cum ar putea fi angajatii complexului, pentru ca, pentru asta, complexul ar trebui sa fie agent economic / firma.
bebec07 spune:
In cazul nostru, in complexul in care locuiesc, femeia de serviciu si ingrijitorul sunt angajatii de catre asociatiile de proprietari.Toate serviciile prestate de catre orice alta firma - persoana juridica sunt purtatoare de TVA.
citat din mesajul lui portocalia mianna, depinde in ce regim presteaza femeia de serviciu, agentul de paza, administratorul. daca toti acestia sunt angajati la alte firme de prestari servicii (cum cred ca e este cazul), atunci, da, se plateste tva. firmele de prestari servicii factureaza serviciile respective, iar pe factura apare si tva-ul. daca cei de mai sus sunt angajatii directi ai complexului, presupun ca nu se plateste tva, li se platesc direct salarii, dar nu vad cum ar putea fi angajatii complexului, pentru ca, pentru asta, complexul ar trebui sa fie agent economic / firma. |