D-na invatatoare.
Raspunsuri - Pagina 5
tiusca spune:
Fara sa o cautam,am nimerit o invatatoare buna.De fapt,am inteles ca ea ne-a ales de pe lista de inscrieri.In clasa 1 am cautat sa-l urmaresc pe M.cum interactioneaza cu invatatoarea lui la serbari,si am vazut ca se duce si vorbeste cu ea fara sa fie timorat,fara sa-i fie rusine...deci se ducea la ea cu placere,se vedea pe el ca interactioneaza bine cu ea.Dna nu aplica metode de pedeapsa,asa mi-a spus M.dar stie sa se faca ascultata,asta am intrebat eu ptr.ca nu am inteles si inca nu inteleg cum a reusit sa-i faca sa stea cuminti in clasa in timpul pauzelor,fara sa se bata,fara sa alerge..Nu-i incarca cu lectii,nu depaseste materia si acum cand a fost scandalul cu inv.V.B. si el a auzit la stiri inregistrarea cu ea,l-am intrebat daca dna lui le vorbeste asa si a fost f.indignat,a zis"nu,in niciun caz"!
oanaib spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackgirl0 Eu am exemplul meu personal si al surorii mele. Cu meditatii la matematica din clasa a V-a ca sa pice admiterea la liceul teoretic dorit. A intrat in sesiunea din toamna cu extrem de multe meditatii la un liceu de mana a doua, industrial, insa la clasa de real (ce bucurie pe ai mei). In liceu, loaza mare, pierdere de vreme, chiul, desconsidera total scoala. Tot cu meditatii, pedepse, disciplina si mana de fier a mamei a fost printre cele 15 persoane dintr-un liceu de 200 de absolventi care a luat bac-ul si una din cele 2 persoane care au intrat din prima la facultate de stat, cu bursa. Eu, din contra, datorita desteptei de profesoare de matematica, care vezi doamne isi dorea relatie de prietenie cu noi in loc sa ne faca sa mancam matematica pe maine, am picat bac la matematica. Degeaba eram la liceul cel mai bun din oras, pur si simplu nu am facut fata cerintelor de la examen, caci nu stiam ce anume sa invat. Asa ca eu imi doresc de la dascalul copilului meu sa-l indrume sa invete ce trebuie, sa-mi comunice daca este de lucrat in plus, nu sa asteptam sa treaca timpul, noi linistiti ca baiatul invata la scoala, cand de fapt este pierdere de timp. Mie mi-e groaza cand am de-a face cu absolventi pe banda rulanta cu facultatea facuta pe banii parintilor si care habar nu au de meserie. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! |
Pai din cate vad eu nici una dintre voi nu a avut parte de profesori buni. Bineinteles ca cel mai important rol il are mama, dar nu e normal asa. Ar trebui ca la scoala profesorii sa-si dea interesul sa lucreze cu copii la clasa nu sa-si dea interesul sa-i cheme la meditatii. Copiii trebuie sa invete de mici ce inseamna respectul (nu frica)pentru scoala, iar respectul se castiga nu se impune cu pumnul. Copiii trebuie sa se simta confortabil la scoala nu sa le fie frica sa deschida gura pt ca ar putea da raspunsul gresit. Greselile copiilor trebuie corectate nu penalizate pt ca ei sa capete incredere ca nu li se intampla nimic rau daca gresesc. Si de aici se poate construi un sistem de invatamant viabil.
Dar lucrul asta e rupt parca dintr-o poveste, nu e cazul in scolile noastre.
oanaib spune:
Hai sa intreb asa: cati dintre voi s-au gasit in situatia de a lucra cu copilul acasa lucruri pe care nu le-a inteles la scoala? Cati dintre voi ati constatat ca, copilul vostru are niste lacune la care nu v-ati fi asteptat? Cati dintre voi mai ales cei cu copii mai mari va dati copiii la meditatii?
ana_a spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui marius
Deci am intuit corect. Decizia a fost si ramane a voastra in calitate de parinti. Eu insa nu subscriu acestei tipologii. Consider ca trebuie sa-mi pese de scoala pe care o urmeaza fetele mele, de nivelul lor de pregatire si de calitatea invatarii, am pretentii atat la nivel de scoala/proces educational/sistem de invatamant/metodologie/predare cat si de la copiii mei care au obligatia de a dispune de toate diligentele necesare si posibile in a-si asigura nivelul optim de instruire si formare. |
Asa si? Vrei sa spui ca esti un om pretentios. Foarte bine.
M-am razgandit. Nu mai vreau sa particip la aceasta discutie. Nu acum.
Va doresc toate cele bune!
proud
"Distinctia intre trecut, prezent si viitor este numai o iluzie ce persista cu incapatanare" Albert Einstein
criadi spune:
Parerea mea e ca invatatoarele isi schimba comportamentul si sub presiunea concurentei dintre invatatoarele de pe acelasi nivel de clasa si sub presiunea parintilor care isi doresc copii olimpici din clasa I. Fetita mea are o invatatoare care in clasa I a fost foarte calma si calda - era proaspat intrata in invatamant-, copii au asimilat in marea majoritate cunostiintele corespunzatoare la nivel de manual, teme relativ putine, mergeau de placere la scoala, totul a fost OK. In clasa a doua au inceput concursurile si copii care erau cotati foarte bine in clasa abia au obtinut 85-90 puncte la concursuri gen Nastasescu in conditiile in care copii de la celelalte clase cu invatatoare "care stiu sa scoata oamneni din copii" au reusit multi sa ia 95-100 puncte. Acest lucru a cotat-o intre celelalte invatatoare ca fiind "mai putin performanta" iar pe de alta parte au venit parintii nemultumiti ca nu lucreaza sufucient de mult cu copii si sa treaca la materie de concurs, sa nu mai stea atat de mult la nivel de manual. Astfel incat cantitatea de teme a crescut exponential, copii au devenit extenuati, relatia parinti-copii tensionata ca urmare a impunerii acestui standard dar intr-adevar au crescut cu cateva puncte la concursuri astfel incat sa-i ajunga pe ceilalti din urma. Problema e ca numai o parte din copii au reusit sa tina pasul, unii nu au mai reusit sa aprofundeze nici macar la nivel de manual iar pe de alta parte efortul depus de niste copii de 8 ani mi s-a parut prea mare doar pentru a obtine o medalie la un concurs. Nimeni nu garanteaza ca un copil care are niste rezultate exceptionale in primara va avea o cariera de succes, in schimb copilaria nu se mai intoarce niciodata. Insa parintii sunt fericiti de rezultate iar invatatoarea din ce in ce mai dispusa sa explice materia din anul urmator in anul curent pe principiul ca la concursuri materia este cu mult depasita ca programa.
blackgirl0 spune:
Criadi, eu nu vb de concursuri "la moda" si oricum aranjate de dinainte (tot pe aici au fost informatii in aces sens), eu vb de examenele importante din scoala: admiterea la liceu, bacalaureat, admiterea la facultate. Pe vremea mea olimpiade erau doar din clasa a IV-a, la limba romana si la matematica. Si da, tb sa recunosc ca si datorita invatatoarei am reusit sa ma descurc mai departe in scoala, sa devin ceea ce sunt acum.
Intrebare: cum ii pregatiti pe copii pt concurenta, pt exigenta, pt concursurile viitoare? Eu stiu ca realitatea este oribila (aranjamente de culise), insa la varsta lor sper si cred ca nu se fac astfel de manevre, ca rezultatele copiilor sunt pe bune, pe munca lor.
oanaib spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackgirl0 Intrebare: cum ii pregatiti pe copii pt concurenta, pt exigenta, pt concursurile viitoare? Eu stiu ca realitatea este oribila (aranjamente de culise), insa la varsta lor sper si cred ca nu se fac astfel de manevre, ca rezultatele copiilor sunt pe bune, pe munca lor. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! |
Bird in lumea asta mare este loc pt toata lumea. Cred ca noi toti vedem in jurul nostru de la oameni exceptionali la unii de care te intrebi cum de au ajuns sa aiba un asemena loc de munca sau pozitie sociala.
Eu cred ca daca tratezi viata ca pe o competitie continua ratezi multe lucruri importante. Eu imi educ fata ca atunci cand face ceva sa incerce sa faca cat poate ea de bine lucrul ala, nu conteaza daca l-a facut mai bine sau mai putin bine decat cel de langa ea, important este sa trateze lucrurile cu responsabilitate si sa nu faca lucru de mantuiala.
anuscha2009 spune:
Referitor la concursuri, eu cred ca doamnele invatatoare ar trebui sa faca consultatii speciale pentru copiii care vor sa participe la astfel de concursuri, nu sa traga la clasa de toti, dar de fapt sa le dea tone intregi de fise cu care sa lucreze parintii acasa. Daca s-ar tine cont de potentialul fiecarui copil in parte, doamnele invatatoare invatatoare ar putea face grupuri de copii bazate pe nivelul lor, ar fi mult mai eficient si mai linistitor pentru parinti, dar mai extenuant pentru invatator, pentru ca ar trebui sa munceasca mult mai mult si de ce sa munceasca ele cand copiii au parinti acasa?
Eu mentalitatea aasta am intalnit-o la cele doua doamne pe care le-a avut copila mea.
marius spune:
Invatatoarele trebuie sa respecte o programa scolara, nu pot sa mearga dupa capul lor. Insa uneori si eu am senzatia ca programa scolara este prea incarcata.
anuscha2009 spune:
Eu de exemplu as fi fericita daca fetei mele i s ar da o perioada numai exercitii cu un grad mai scazut de dificultate, dar care ea la momentul aceka sa fie capabila sa le faca singura si pe parcurs sa i se creasca nivelul de dificultate,nici nu m ar deranja daca notarea ar incepe de la un punctaj mai mic, dar sunt convinsa ca acest lucru ar motiva o pe ea mai mult si progresul s ar vedea mai clar.