Reguli si limite

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

drept sa spun se cunoaste...a facut ceva muschiuleti la umeri...ii prinde bine.
de fapt pt el care poate sa faca si 100 de flotari...nu e o pedeapsa prea grea...doar ca poate nu are chef atunci.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

de fapt asta am vazut si la cursurile de karate, daca vorbesc intre ei cand explica profesorul sau nu fac ce le spune, se considera lipsa de respect si ii pune sa faca 10 flotari pe loc.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Oh ! Al meu ar trilui la flotari, ar face 20 numai din placerea de a le face.

Noi avem o gramada de regului si asta mi se datoreaza intr-un procent de 80% . Eu sunt prin structura un om extrem de organizat, in plus ma pricep si imi face placere sa ii organizez si pe altii ... Mai mult, ma simt extraordinar de inconfortabil cand traiesc de pe o zi pe alta, fara un program sau un plan bine stabilit.

Prin urmare, la mine in familie se traieste in general dupa tot felul de reguli, pe care fireste le calcam pe rand, inclusiv eu ... La cele mai grave bube, la mine inca mai functioneaza regula cu plusuri si minusuri. La 10 plusuri mergem la magazinul de jucarii si premiantul isi alege o jucarie pana in max $25. La 10 minusuri, eu confisc o jucarie a lor, una pe care o aleg eu.
Daca vor ceva mai scump, isi pot salva premiul pentru a-l cumula ( nu s-a intamplat niciodata pana acum sa vrea sa cumuleze ).

In general dau plusuri pentru testele de 100% de la scoala, pentru surprize pe care mi le fac ei ( de ex fica-mea intr-un weekend, de la ea putere, s-a spalat, imbracat, facut patul si a pus breakfast la toata familia), le dau cand dovedesc intelepciune intr-un conflict si ... Ii mai santajez cu plusuri la mancare.

Le dau minusuri cand mint, cand se bat, cand isi fac rautati cu buna intentie ( de ex fiu-meu i-a rupt fica-mii un desen la care lucrase o dupa amiaza, asa, aiurea, fara nici un motiv) , cand fac criza de isterie, cand intra in cate o transa din aia de nu ii mai poti stapani ...etc.

La lectii, daca fac greseli de neatentie, pentru fiecare greseala, le dau 5 exercitii de lucrat in plus ... Aoleu, decat sa faca in plus, mai bine casca ochii, ca nu le dau chestii usoare .

Chestii din astea cu sport nu reprezinta pedepse ... Copiii mei fac foarte mult sport, oricand ar renunta la ceva ca sa faca o activitate fizica.

Mergi la inceput

Reguli care se respecta in proportie de 80% sunt:
- ora de culcare este 9:30 pm
- nu mancam in sufragerie sau cu TV-ul deschis
- cand intra in casa, se descalta, isi pun pantofii la loc si se spala pe maini
- primul lucru verificam/fixam temele, apoi se duc la baie, fac dus, se imbraca in pijama si abea dupa aia avem dinner
- dupa dinner, fiecare citeste cam 30 min, apoi se uita la TV
- o zi pe sapt comandam pizza si o alta mancare chinezeasca
- dimineata fica-mea alege programul de TV, seara fiu-meu alege
- o zi unul face baie primul, a doua zi, celalat ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

[quote]citat din mesajul lui sorana

Intre timp, pentru ca a crecut, avem alt fel de "intelegeri". Centura si-o pune singura, nu mai e nevoie de regula de mai sus.
De exemplu daca pleaca singura, fara noi, oriunde, trebuie sa aiba mobil la ea. Si trebuie sa stim pe unde umbla, asta inca nu e in discutie, e prea mica. Dar, mama lui de mobil, il tot uita pe acasa si trebuie sa sun pe altcineva care e cu ea daca vreau sa dau de ea . Am tot amenintat ca i-l leg de gat sau ca nu ii mai incarc cartela daca si asa nu il are la ea cand e nevoie ... evident, am ramas la stadiul de amenintari, ea il ia 2-3 zile si iar il uita .....

parca l-ai descris pe fiul meu....nascut tot in 2002 sept

"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."

Mergi la inceput

Aici centura e obligatorie prin lege, nici nu se pune problema sa stea nelegati. Asta chiar nu e o problema ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Reguli ? Avem cu zecile, sa ne spalam si pe cap cu ele i-am explicat ca cu cat creste mai mare creste si numarul de reguli, ca oamenii mari ca sa functioneze in grup/ societate au carti intregi de reguli in fiecare domeniu si daca nu le respecta sunt pedepsiti ( asta ca sa inteleaga ca pentru a fi adaptat in societate trebuie sa inveti sa respecti regulile ).
1. Si una din regulile la care tin cel mai mult : sa nu minta, nici atunci cand greseste, este mereu inteles, ajutat, iertat dar daca minte este pedepsit.
2. Sa fie respectuos, cu noi si cu toata lumea de la salut , la lipsa de agresivitate, la un ton frumos de a vb, noi nu strigam ca regula in casa si nu avem deci pb.
3. Sa invete sa aiba drag de stiinta si citit, nu i-am cerut sa aiba mereu FB cum e in Ro la scoala dar i-am cerut sa se straduiasca sa fie cat mai atent si sa vada fiecare fi ca o ocazie in care merge sa invete ceva nou. Sa respecte religia si regulile ( merge la o scoala privata catolica si noi suntem cam afoni in casa cu religia, nu prea am gasit calea potrivita de a-i explica ) asa ca la scoala i-am cerut sa fie atent si respectuos si sa nu ia in deradere ce i se vb de religie. Nu trece saptamana fara cate un Nu asa de bine la scoala , sau cate o mustrare mica ca a facut galagie sau ceva deci nu suntem perfecti, nici nu mi-as dori dar imi e drag sa il vad ca se straduieste.
4. Sa nu rada de cei mai slabi si sa nu profite ca e mai mare si mai puternic, nu are voie sa fie agresiv si stie ca sunt copii si oameni de toate categoriile in lume dar toti au un loc si rost al lor si trebuie sa ii respectam si pe nenea care cere bani la coltul strazii.
5. Sa respecte valoarea muncii si a banului, are pusculita lui in care aduna banuti sa cumpere jocuri, nu primeste bani decat daca ne ajuta cu cumparaturile, cu ordinea in casa etc ....pentru ca banii nu vin pe nemunca la noi in casa, nici nu vin pe fluviu sa ii adunam cu galeata si nici nu ii aruncam cu lopata din casa aici tati ma saboteaza si il cam rasfata cu prea multe jucarii.
6. Fiecare are un buget al lui de care isi cumpara ce vrea, are dreptul lunar la o jucarie doua, la un joc pe consola, la desene dar are un buget care daca il depaseste nu mai cumpara nimic si asteapta luna urmatoare.
7. La cumparaturi e atent sa isi cumpere el gustarile si dulciurile lui, sa stie ce rechizite ii lipsesc, participa activ si e mandru ca e implicat in asta.
8. Facem lectiile cu seriozitate si stie ca e important sa respecte programul de scoala
9. Sa faca sport pentru ca e important pt sanatate :a ales el tenis si innot si astea le practica la club, stie ca trebuie sa fie serios si merge cu placere pentru ca e ceea ce ii place
10. Nu mananca dulciuri seara, nu mananca dulciuri neadaptate la varstei lui gen caramele si bomboane gumante pt ca fac " rau la dinti" nici nu le cere pentru ca i-am oferit zeci de alte variante de la toata gama Kinder la madlene si prajiturele de toate mamele. Se spala mereu pe dinti dupa mese si dupa dulciuri, daca e acasa pentru ca avezut o serie de desene animate despre sanatate.
11.Sa isi faca curat in camera, aranjat de jucarii si carti in biblioteca, sa isi aranjeze hainele ( i-am explicat cadulapul e casuta lor si asa cul lui ii place in casa lui si ele se simt bine in dulap si nu pe jos, a functionat de minune ) , sa ne ajute cu treaba in casa adaptata varstei lui .
Nu vb de reguli de securitate, circulatie, igiena ca astea sunt de la sine intelese si nu am avut pb .
Ce primeste in schimb : l-am invatat ca viata trebuie si poate sa fie amuzanta, ne distram cat de des putem, ne jucam impreuna de la jocuri pe consola la circuite de masini, machete, scenarii de bucatar, citim in fiecare seara ce poveste vrea el. Mi-am dorit din totdeauna sa respect asta si o fac : prefer sa fiu o mama care e langa el si ne amuzam impreuna decat sa fiu mereu ocupata, coplesita de griji si treaba in casa ... chiar daca o fac tarziu noaptea. Nu ii impun ce sa manance pt ca avem probleme cu asta, a fost mereu mofturos si am acceptat ca gusturile se dezvolta in timp, isi alege mereu ce vrea el sa manance si ii fac desi pare absurd, daca stiu ca nu mamnanca ce am pregatit are meniu lui. Stie de la tv ca trebuie sa mamance 5 fructe si legume pe zi si isi alege el ce vrea, vrea o multime dar nu neaparat mereu ca am eu in plan si ii respect asta . Dincolo de faptul ca stie ca mancam la masa, cu tacamuri adaptate il las sa faca picnic pe covor cateodata, cu fata de masa si tot tacamul, ne distram de minune si se simte minunat. Il las la desene seara dupa ce a terminat temele , nu are canale agresive dar il las sa aleaga el ce , cat si cum vrea sa petreaca timpul liber, o data se joaca, o data se uita la televizor, diversifica el. L-am lasat si sa fie "el seful" cum a cerut dar atunci a trebuit sa gasesca el ce sa mancam seara, sa faca curatenie , sa aiba o multieme de trebuie si atunci a dat inapoi ca e prea greu dar a invatat ca "seful" are avantaje si multe indatoriri.
Am un singur copil si tot ce imi doresc e ca orice mama sa fie sanatos si cat de fericit si implinit se poate, dar vreau sa stie ca trebuei sa isi gaseasca un rost si rol pe lumea asta si ca sa faca asta trebuie sa invete sa respecte reguli. Inainte eram chiar mai relaxata dar intamplari din jurul meu m-au facut sa vad copilasi de varsta lui ramasi singuri pe lume asa ca mi-am dat seama ca trebuie sa fie pregatit, adaptata, sa invete de mic sa se formeze un om integru cu drag de carte si respect pentru oameni ca suntem responsabili si sa iiinvatam la o adica sa se descurce singuri pe lume, daca o fi vreodata cazul.

PS frumoase reguli am citit la voi o sursa de inspiratie, frumos subiect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

"un miliard de reguli" , ar zice Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Buli ai dreptate, cred ca avem cu totii miliarde de reguli daca am stat sa le nominalizam si numaram simpatic raspunsul

Mergi la inceput