Reguli si limite
Raspunsuri - Pagina 2
Selene_Bunny spune:
Pentru noi, existenta regulilor si respectatul lor de catre copil este inca o problema. Oricat de de bun-simt ar fi o regula, cere mereu explicatii de ce avem nevoie de reguli, care este rostul lor, cum se descurca oamenii cu reguli, cum se descurca fara reguli... Stie ca regulile sunt valabile pentru toata lumea, ca exista consecinte daca nu sunt respectate aceste reguli, dar asta nu inseamna ca nu incearca, din cand in cand, sa le incalce.
Cu toate astea, este mult mai bine decat cum era acum 3-4 luni.
Este sanctionata cu interzicerea desenelor animate si confiscarea jucariilor preferate pentru un numar de X zile.
Selene_Bunny spune:
Mickyyy, o regula a noastra este:
Nu trecem niciodata pe rosu (sunt destui pietoni care o fac), obligatoriu ma tii de mana cand trecem (sunt destule treceri unde verdele pietonilor se suprapune peste verdele masinilor, e o tampenie), nu sari de pe trotuar pe carosabil.
Nu fac rabat de la chestia asta.
O alta regula este nu aruncam cu pamant/nisip/pietricele in sus cand in jur sunt alti copii. Nu bagam pietrele/pamantul/nisipul in gura. Le-a incalcat, am luat-o de-o aripa si am dus-o acasa, putin mi-a pasat ca urla si da sa se smulga din mana mea. Numai rahat de caine n-am chef sa vad in gura ei, si asa arata oribil cu pamant negru in gura si cu un fir de par atarnand din el.
Din joaca le incalca, din provocare, ia sa vad ce se intampla daca fac pe dos.
michelle-usa spune:
Regulile noastre in familie si societate sunt cele 10 porunci:
1.increde-te in Dumenzeu, as se roage Lui si sa marturiseasca ce are pe suflet
2.sa nu ai idoli falsi adica sa nu venerezi banii, bunurile materiale
3.nu folosi numele Domnului in desert, nu injura, nu vb urit
4.respecta ziua de Sabath,adica Duminica, fara teme, curatenie (decat in cazuri speciale)
5.respecta parintii,prietenii, societatea (regulile societatii) si pe tine insuti(curatenie corporala, sanatatea)...cat si bunurile din casa, scoala ...comunitate.
6.sa nu ucizi, urasti, lovesti. el sa fie primul care iarta, nu conteaza a cui e vina.(sa stie sa isi ceara iertare...in cazul in care e de vina).
7. sa fii credincios sotului/sotiei, (nu se aplica) dar noi aici ii spunem sa fie credincios prietenilor apropiati, sa-i ajute...
8.nu fura
9.nu mintii
10 fii multumit cu ce ai.
sa nu se inteleaga ca totul functioneaza ca pe roate si toate aceste reguli sunt adoptate si aplicate, dar macar asta este tzelul nostru, astea sunt regulile noastre.
michelle
viviana spune:
Mickyyy, e greu sa dai un raspuns punctual.
Raspunsul e foarte vast si cuprinde toata gama de situatii in care se aplica reguli ori limite.
Iar reactia noastra la incalcarea lor depinde foarte mult de starea fizica/psihica in care ne aflam in momentul respectiv, de personalitatea noastra, de bagajul de invatatura/experienta pe care il avem si de ceea ce am dori sa transmitem intr-o anumita situatie.
In ceea ce ma priveste la modul general:
- regulile de conduita, de bunacuviinta, de siguranta sunt nenogociabile. La incalcarea lor nu se aplica sanctiuni. Sunt discutii si se explica de ce nu a fost bine.
- regulile ce conduc la armonia familiala si la alte situatii ce decurg de aici sunt negociabile.
- limitele nu sunt fixe (uneori negociabile) si depind foarte mult de increderea pe care o am in copil, in anturaj si de disponibilitatea mea de a raspunde negativ sau pozitiv la o anumita cerinta.
Daca merge in parc in apropierea casei limita este ora 20.
Daca merge in parcul x de la mama naibii limita este ora 17.30.
si in situatia asta limita depinde si de anotimp.
Mai sunt limite si reguli cu privire la invatatura. Se incalca regula "invatatul inainte, distractia la urma" apar limitari la altele.
Pedepse la incalcarea regulilor nu prea aplic caci oricum apar consecintele firesti.
Pedepse la incalcarea limitelor habar nu am ce sa spun, am renuntat de mult la ele. Am construit alte metode compatibile cu personalitatea ei.
Selene_Bunny spune:
Eu am o observatie referitoare la aparitia consecintelor firesti.
Este posibil ca, pentru copil, aceste consecinte firesti sa nu conteze atat de mult cat conteaza pentru parinte. Cred ca depinde de varsta si de temperament.
De exemplu, azi, din cauza unei trasnai a Dariei, eu am pierdut 18 lei. M-am suparat rau, atat din cauza sumei - o fi ea mica, dar sunt bani munciti, cat din cauza faptului ca, prin trasnaia ei, m-a sabotat pe mine - trasnaia fusese precedata de explicatiile de rigoare "de ce nu asa", si s-a autosabotat pe ea, fiind vorba de un lucru pentru ea, de care, acum, nu se poate folosi.
Pentru ea nu a contat ce a pierdut, ci cu ce a ramas. Si nu mi se pare OK sa nu reactionez la aceasta incapatanare de a face numai cum vrea ea.
michelle-usa spune:
pt ca nu am avut timp sa scriu si despre consecintze, revin acum la mesajul meu.
in general consecintzele sunt: discutii mai lungi, fara tv/computer/ playdate (petreceri)/haine noi/jucarii noi si uneori consecintzele naturale(de ex, pierde, distruge ceva...nu mai are acel obiect).
ii amintesc cat mai des de regulile noastre si incerc sa il fac sa inteleaga ca actiunile atrag consecinte placute/neplacute si ca de el depinde ce alege.
michelle
ni-na spune:
O regula batuta in cuie.......cand intram in casa ne spalam pe maini...copil si adulti deopotriva.
La fel si traversatul si minciuna.Nu negociez.
Ore de venire de la joaca i-am fixat acum vre-o doi ani si o respecta(chiar daca nu intra in casa ii aud gura in fata blocului)
La teme negociem ordinea.....mai fura un ajutor,o idee,o dictare in loc de transcris textul...........insa pana acum nu a mers cu temele nefacute .
La masa negocieri la greu.........nu mananca mai nimic.....ar trai fericit cu lapte si cereale........
Cam asta e la noi!
paulinio spune:
Eu am una bucata baiat ff incapatanat de 4 ani... E foarte greu cu regulile. Am selectat cateva de la care nu ne abatem:
- traversam la culoarea verde, de mana si suntem atenti la masini
- in masina sta la locul lui cu centura
Restul au mai fost incalcate, s-a mai incercat depasirea lor, uneori si reusit... dar asta 2 au ramas in cuie. Mie chiar la drum lung mi se pare mai periculos de nepus centura; in oras isi poate sparge un dinte, sparge capul... dar la drum lung intra dega in alta categorie.
anya spune:
Regulile se impart in mai multe categorii.
Sunt cele legate strict de supravietuire: nu bagi degetele in priza, nu-ti pui tie sau altcuiva o punga in cap...
Sunt regulile fiecarei familii. Zicea cineva ca e de bun simt sa manance in bucatarire...o fi de bun simt la ei. La altii se mananca in sufragerie. Sau poate chiar un mic dejun in pat. Unii se descalta la intrarea in casa, altii nu. Spre exemplu o regula la mine e sa nu se fumeze in casa. Dar sunt sigura ca in alte case se fumeaza.
Sunt reguli ale comunitatii - religioase sau nu. Michelle a enumerat cateva dintre ele. Pentru mine unele nu au nici-o valoare si ca atare nu sunt nici macar cunoscute de copii, cu atat mai putin sa fie aplicate.
Suntem atat de diferiti
marius spune:
Noi avem o viata foarte disparata. Fiecare are drumul lui de dimineata pana seara. Asa incat nu pot sa zic ca avem reguli. Insa eu intreb si astept un raspuns din partea copiilor cu privire la programul lor de a doua zi. Desigur motivatia principala este ca sa stiu daca trebuie dusi dupa programul de scoala la diverse activitati unde au nevoie de mine. Insa in general ne despartim dimineata la 7.40-8.00 si ne vedem seara dupa ora 17-18. Insa sistematic eu cel putin trebuie sa le duc din considerente de timp insuficient la diverse activitati in cursul dupaamiezii. Cred ca singura cerinta pe care o am este sa se culce la timp ca sa reziste peste saptamana cu scoala si celelalte.