Articole expirate... se mai pot folosi?
Pe scurt:
Mi s-a spus, de cateva ori, de niste persoane, ca pot folosi linistita alimentele expirate, gen faina de grau, faina de malai, grisul, orezul, pastele, dar si medicamentele - cum ca ar mai fi bune 3-4 luni dupa data expirarii.
Eu arunc tot ce gasesc expirat, in special medicamente, mi se pare f. periculos. Mi s-a reprosat ca sunt risipitoare.
Acum, ce vreau sa stiu:
Ce spun specialistii in domeniul nutritiei, al "medicamentologiei"? Are vreo baza reala aceasta recomandare, de a nu arunca chestiile expirate? Sau e complet nefondata?
Raspunsuri
michelle-usa spune:
si eu vreau sa aflu despre alimente si medicam.
alimente mai folosesc un pic dupa expirare mai ales cele care le-am tinut congelate. chiar ma intrebam daca fac bine, ce fac.
michelle
Selene_Bunny spune:
Si eu am tinut in frigider (nu in congelator) antibiotice - gen Augmentin, Amoxiklav, Zinnat neterminate. Dar nu am avut curajul sa le tin 2-3 luni asa.
zmotocel spune:
medicamentele dupa data de expirare nu mai au acelas efect. data de expirare e calculata in functie de stabilitatea chimica a medicamntului. dupa aceasta data unele medicamente isi pot pierde proprietatile, deci degeaba le mai iei, altele se pot deteriora chimic in substante nocive. altele (cum ar fi picaturile de ochi) devin mult prea contaminate cu bacterii daca sunt folosite la prea mult timp dupa deschiderea flaconului si pot cauza probleme. medicamentele pot expira chiar si inainte de data scrisa pe ambalaj daca nu sunt pastrate corespunzator.
alimentele... depinde... sincer.. bunica nu avea termen de expirare la faina, cartofi, mere si alte cele..... le arunca cand nu mai corespundeau vizual, miros, gust.
aschiutza spune:
La medicamente: nu le-as folosii niciodata dupa termenul de expirare sau daca au fost deschise prea mult timp (la siropuri ma refer).
La alimente. Si in Germania se arunca mult, de aceea autoritatile au dat urmatoarele sfaturi:
- la cele cu "data minima de folosire"* (shell life / Mindesthaltbarkeitsdatum ) : se mai pot folosii si dupa ce trece acea data si trebuie evaluate dupa gust, cum arata, cum miros: unt, faina, iaurt
- la cele cu "data de expirare"* (expiration date / Verbrauchsdatum ): dupa trecere acestei date, neaparat aruncate, de obicei acea data e data maxima pina la care pot fii folosite in siguranta (intervin apoi procese de descompunere) mai ales pt carne, in mod special cea tocata
Eu conservele expirate le arunc, dar de obicei o conserva tine ani de zile, asa ca arareri am de aruncat.
* nu stiu daca asa sunt notatate in romana.
msl1 spune:
Medicamente clar nu!desi un farmacist mi-a spus ca mai pot fi folosite 3-6 luni dupa; alimentele sint de 2 categorii: best by ( cel mai bine sa fie folosite pina la data de) si use/sell by/freeze by/expiration ( adica sa fie folosite pina la data de/expira).Prima categorie mai este buna si dupa ce expira termenul o perioada depinde de conditiile de pastrare, daca are conservanti etc. A 2 a categorie eu as arunca dupa expirare;mai ales daca sint oua, carne, si alte produse perisabile.
Leditia spune:
Selene,medicamentele,mai ales cele care sunt preparate,gen zinnat,augmentin,scrie si pe cutie cate zile il poti folosi dupa preparare,tinut la frigider bineinteles.Nu se tine cu lunile.
Eu arunc tot ce-i expirat,nu ma joc pt ca sanatatea e mai pretioasa si in plus stii si tu o ca toxiinfectie alimentara te costa mai mult,de altele nu mai zic.
Produsele care sunt perisabile si au expirat ajung la cos,in general sunt atenta atunci cand fac cumparaturi si cam stiu cine si ce mananca in casa si cat ajunge un anumit produs si am grija sa iau totul pe zile astfel incat sa se incadreze in termenul de valabilitate.(de ex iaurturi,branzici pt fii-miu,oua etc)
Selene_Bunny spune:
Ledi, exact asa fac si eu.
Intrebarea care mi s-a pus a fost: de ce nu faci stocuri, ca iesi mai ieftin. Gen 10 kg de faina, 10 de zahar, 5 de malai etc.
Pai nu fac stocuri pentru ca:
1. Nu am spatiu de depozitare suficient.
2. Cand mama poznei folosesc atata? In cat timp?
De acolo raspunsul cu "nu-i bai daca expira, se mai pot folosi".
andacos spune:
Si eu stiu ca atit alimentele ,cit si medicamentele mai pot fi folosite inca citeva luni dupa expirare!
Oricum eu citesc data de expirare cu atentzie inainte de a cumpara in cantitate mare,adica mai bine spus,prefer sa nu fac stocuri de alimente(la medicamente si asa nu am stocuri)care expira in urmatoarea perioada de timp apropiata.
Dana
Bee spune:
Eu am citit acum o vreme un studiu destul de bine documentat despre perisabilitatea produselor. Se arunca prea multe alimente care-s departe de a fi alterate, stricate si necorespunzatoare, doar fiindca au expirat. In mod normal, alimentele pastrate in conditii corespunzatoare, corecte, nu pun probleme la data expirarii.
La noi, in Romania, in functie de locul unde cumperi, poti linistit sa ai surprize cu produse (si aici ma refer in special la carne) neexpirate (daca au schimbat eticheta cu data exiprarii), dar exista si locuri unde poti folosi linistit peste data expirarii carne deja redusa la pret.
Eu personal cumpar carne la jumate de pret, din acelasi loc. Stiu ca in anumiet zile la anumite ore, trebuie sa scape de stoc. Cumpar produsele, le congelez si le consum in maxim 2 saptamani.
Faina si malaiul, daca ar depasi data expirarii si inca par ok (organoleptic) nu vad ce rau ar putea face.
Parerea mea e ca in cazul alimentelor esential este modul lor de pastrare!
Cu medicamentele e o alta problema.
eumada spune:
Bunicii nu-i expirau zaharul si faina....le arunca doar daca se degradau,faceau fluturi....asta cu expiratul la faina,zahar,gris,pesmet...mi se pare doar ceva ca sa cumperi altele dupa o perioada de timp.Altfel,faina facuta la moara,pe care o folosesc,o tin in frigider,sau la rece,ermetic inchisa....n-are nic``...dar daca toti ar face la fel,ar da faliment fabricile...cu exceptiile clare,termenul de valabilitate este doar ca sa prospere industria.