Cina, cea mai importanta masa pentru copiii nostri

Cina, cea mai importanta masa pentru copiii nostri | Autor: DianaNews

Link direct la acest mesaj

Subiectul este de fapt o intrebare.

Intrebare care mi-o pun in contextul familiilor unde amandoi parintii muncesc, copiii sunt la gradinita si la scoala unde mananca la pranz o mancare calda si ajung seara acasa cu totii dupa ora 18.00.

Micul dejun, destul de consistent il mananca acasa si mai au in timpul zilei mici gustari, ultima in jur de ora 15.00.

Mai trebuie seara sa facem o masa ca cea de pranz ? Mai bine zis, vedeti necesara aceasta masa, sau putem scapa cu o gustare mai consistenta ?

Citesc peste tot ca masa de seara trebuie sa fie cat mai lejera si cu cel putin 2,3 sau chiar patru ore inainte de culcare asta pentru ca digestia se face mai greu noaptea. Oare lucrul acesta se aplica si la copiii nostri ? (si nu ma refer aici la bebelusi).

Pe de alta parte, majoritatea cunostintelor mele considera masa de seara ca cea mai importanta a zilei din diferite motive bine argumentate, cum ar fi:
- este singura masa a zilei la care toti membrii familie pot fi impreuna, discuta despre ce au facut in timpul zilei in timp ce mananca.
- pentru copii, nu stii ce mananca in timpul zilei la gradinita/scoala, si ca sa fii sigur ca mananca o masa buna intr-o zi, pui totul pe masa la cina.

Eu am incercat o perioada sa pregatesc o masa de seara mai consistenta, de genul unui fel de mancare sau o friptura cu ceva alaturi, dar in afara de mine si de sot (care nu avem nevoie de masa asta de seara :)), copiii abia ciuguleau si mancarea ne ramanea de pranzul de a doua zi.

Asadar in acest moment am diverse combinatii disponibile pentru seara din pite, peanut butter, dulceata, batonase de cascaval, iaurturi simple sau cu fructe, alune, pe care ei le combina dupa cum doresc la masa de seara. Cateodata imi cer o mamaliguta cu branza sau avem pizza de casa de la conge.

Ma gandesc totusi daca procedez cum trebuie sau chiar ar trebui sa fac un efort si sa le ofer in continuare mancare mai consistenta seara.

La voi cum e ?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Eu zic ca e bine, pentru ca totusi o masa prea consistenta cere si o digestie pe masura. Cina copioasa duce la un somn agitat si digestie anevoioasa; citisem pe undeva ca digerand in somn organismul nu prea mai scoate acelasi procent din substantele nutritive ci principalul sau target e sa le scoata odata si sa doarma in pace.

Nici al meu nu mananca seara cine stie ce; am mutat cina lui la ora 6-7, pentru ca se culca la 9 si e preferabil sa treca cateva ore, deci digestia 9macar prima parte, in care bolul alimentar este inca in stomac) si eventual si scaunul sa aiba loc in timp ce e treaz, nu cand doarme.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

La noi cina e o gustare usoara. De baza sunt micul dejun si pranzul. Mancam mai mult dimineata decat seara.
Am observat ca cina e masa de baza, cu mancare gatita, la popoarele anglo-saxone.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Desi nu e bine din punct de vedere nutritional, la noi cina e cea mai importanta. In primul rand pentru ca e singura masa a zilei care ne gaseste pe toti adunati. E singurul moment in care discutam sau vizionam impreuna vreo emisiune (aseara am comentat cu totii Vocea Romaniei si faceam concurs cine ghiceste daca se intoarce scaunul si care).
Cand sotul meu vrea cura de slabire, mancam gratar cu salata. Altfel sandwisch si salata, alaltaieri am facut un gris cu lapte, aseara o pizza la cuptor (facuta, nu cumparata de-a gata).
Dimineata copiii mananca lapte cu cereale si la scoala le dau un sandwish. La pranz mananca acasa ciorbita/supa si un felul doi.
Partea proasta e ca la noi cina se ia foarte tarziu din cauza ca baietii mei fac sport si au antrenamentele pana tarziu. Si culcatul e cam tarziu...dupa 10.30 seara.

Mergi la inceput