Tatii/barbatii si mamele/femeile
"S-a intors roata" si barbatii au ajuns sa ceara drepturi egale cu femeile!
Am selectat cateva paragrafe mai jos din comunicatul de presa de pe sit-ul T.A.T.A, dar in Comunicatul Consiliului National Pentru Combaterea Discriminarii(CNCD)- se remaca multe aspecte pe care le-am discutat la subiectul "Prejudecati despre feminitate si masculinitate", si merita citit comunicatul CNCD.
Citat: |
www.t-a-t-a.ro/2012/10/28/4511" target="_blank"> COMUNICAT DE PRESA - Tatii/barbatii si mamele/femeile, discriminati in abecedare – CNCD recomanda Ministerului Educatiei sa modifice manualele - Abecedarele nu asigura egalitatea de gen Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a reusit sa determine modificarea abecedarelor discriminatorii cu ajutorul societatii civile si saluta decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de a recomanda Ministerului Educatiei sa tina cont de principiul egalitatii de gen la elaborarea manualelor scolare. .. CNCD a solutionat astfel sesizarea formulata de Presedintele T.A.T.A. prin care se reclama faptul ca “abecedarele autorizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) discrimineaza tatal, prezentandu-l drept un parinte de rang inferior”. T.A.T.A. solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sa sanctioneze acest tip de discriminare si sa determine astfel MECTS sa modifice continutul manualelor pentru clasa I, pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti si pentru a sublinia importanta egala a mamei si a tatalui in cresterea si educarea copilului. Demersul T.A.T.A. facea parte din Campania Nationala de Promovare a Custodiei Comune. Noul Cod Civil, adoptat de Parlamentul Romaniei si intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, la initiativa Aliantei T.A.T.A. reglementeaza asa-numita CUSTODIE COMUNA, adica exercitarea in comun a autoritatii parentale de catre cei doi parinti si post-divort. Legislatia romana garanteaza astfel egalitatea in drepturi a celor doi parinti si complementaritatea lor. Manualul de capatai al invataturii – ABECEDARUL - le spune copiilor nostri ca MAMA este parintele care conteaza, care merita sarbatorit si onorat, care se ocupa de cresterea si educarea lor, conservandu-se astfel o mentalitate retrograda, care s-a perpetuat de pe vremea cand tatal era cel care castiga painea si era putin prezent in familie, un stereotip cu efect nociv asupra modernizarii societatii si promovarii familiei armonioase. Zeci de mii de tatici se afla in prezent in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului cu varsta de pana la doi ani, sute de mii de tati se manifesta responsabil si performant, fiind implicati in viata de familie, prezenti cantitativ si calitativ in universul copiilor lor. Acesti parinti de calitate, care-si iubesc copiii si care sunt adorati de fiii si de fiicele lor, sunt ignorati de sistemul de invatamant romanesc, care continua sa discrimineze tatal si sa-l jigneasca grav si nemeritat. |
Raspunsuri
ina.click spune:
Eu salut initiativa TATA.
Am un baietel si sper sa fie un tata responsabil vreodata. Si pentru asta, trebuie desprins de modelul traditional al tatalui absent, care habar nu are unde-i laptele si nu stie exact in ce clasa ii e copilul. Eu nu am un asemenea sot si tatal sau nu ii va oferi un asemenea model in viata.
Cred ca e bine sa se impuna drept normalitate acest model al tatalui activ, prezent, empatic. Poate nu ni se vor schimba toti sotii, dar poate ne vor creste mai frumos fiii.
De cate ori deschid fereastra...
andacos spune:
citat din mesajul lui viviana Nu pot sa zambesc . |
De ce?
Cam dramatic scris,insa mie mi se pare extrem de logic un asemenea obiectiv!
Sunt atitzia tatzi,care totusi si-ar dori sa se implice mai mult in viatza copiilor ,insa efectiv legea ii impiedica!Acum poate cu custodia comuna se(mai) indreapta lucrurile!
Bineintzeles vorbesc de tatzii care sunt sincer interesatzi de o relatzie cu copilul si nu de cei ce folosesc copilul ca si metoda de razbunare!
Dana
ddana spune:
Si eu sunt de acord ca ar fi o idee buna.
Si nu numai asta. Daca tot incep sa se miste lucrurile in sensul asta, poate se regandeste un pic si ideea de "familie". O prietena divortata suferea ori de cate ori isi vedea baietelul uitandu-se in abecedare ilustrand imaginea bucolica tata-mama-si-copilul. Adica, daca lipseste unul din cadru (parinti divortati, decedati), naspa. Nu mai e o familie.
Bineinteles ca mare parte a familiilor sunt inca asa cum se vede in abecedare. Dar statisticile spun ca tot mai multi copii cresc cu un singur parinte, sau chiar cu rudele, in tot mai numeroasele cazuri in care parintii sunt plecati in strainatate sa munceasca. Nu comentez daca e bine sau nu, dar asta e realitatea, si ar trebui ilustrata cumva astfel incat in mintea lor sa nu apara ideea ca sunt anormali.
Cu niste ani in urma, o cunostinta care lucreaza in Olanda imi povestea ca lucra intr-un proiect educational in care erau inclusi copiii imigrantilor. Si ca trebuia sa fie atenti ca imaginile din manuale sa reflecte si familii monoparentale. Era deci o norma in acest sens. Se explica prin faptul ca multi dintre copiii imigrantilor avea experienta razboiului, foarte multi isi pierdusera cate un parinte sau pe amandoi... Da, cu un minim efort si bunavointa, se poate ajuta la evitarea perpetuarii unor clisee ireale si se poate evita zgandarirea unor rani dureroase pentru copilasi.
Cine stie? poate in curand vom avea in abecedare poze cu doua mame, cu doi tati... Abia astept dezbaterile de atunci...
viviana spune:
citat din mesajul lui viviana Nu pot sa zambesc . |
Mea culpa.
Am vrut sa scriu: Nu pot decat sa zambesc.
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui viviana
Mea culpa. Am vrut sa scriu: Nu pot decat sa zambesc. |
Merg mai departe cu intrebarea:de ce nu potzi decit sa zimbesti?
Dana
viviana spune:
Asa... si zambesc la ceea ce a scris Deceneus pentru ca din cate am citit eu nu este vorba de egalitate barbati-femei ci tati-mame.
Si asta e cu totul o alta poveste.
andacos spune:
citat din mesajul lui viviana Asa... si zambesc la ceea ce a scris Deceneus pentru ca din cate am citit eu nu este vorba de egalitate barbati-femei ci tati-mame. Si asta e cu totul o alta poveste. |
aaa...am intzeles!E ceva legat strict de deceneus si mesajele lui pe forum!
Nu cunosc,nu ma bag!
Dana
viviana spune:
Of, Andacos, nu e nimic legat de Deceneus (ale carui opinii le respect) E legat doar de prima fraza din mesajul lui.
O fraza amuzanta. Are chiar si un emoticon in sensul asta.
Mi-ar face o placere deosebita sa stiu ca nu imi vei mai interpreta mesajele dandu-le o turnura ce nu-si are locul.