Laptisor de matca

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

karula, la cursul pe care l-am facut eu s-a explicat asa: mierea naturala, asa cum este ea, adunata de albine, are in ea particule fine de polen, cu cat are mai multe particule de polen, cu atat mierea cristalizeaza in jurul lor si "zahariseste" mai repede.
Functie de concentratia de polen mierea zahariseste in timpi diferiti. De exemplu florile de salcam sunt sarace in polen, deci concentratia lui in miere e redusa, deci mierea de salcam zahariseste in timp lung. Urmand aceeasi logica, florile de tei au polen mult, densitatea ce se regaseste in miere e mare, prin urmare mierea de tei zahariseste mai repede decat cea de salcam.
Mierea zaharisita are aceleasi enzime si proprietati ca si cea proaspata, nezaharisita. In principiu, pentru a nu-si pierde aceste enzime si proprietati, mierea se pastreaza la intuneric.
Enzimele continute in miere se distrug la temperaturi mai ridicate de 40 grade C, motiv pentru care nu este indicat a fi incalzita sau utilizata in lichide mai fierbinti de 40 de grade.

Ideea mea pentru mierea pe care o ai in pet este urmatoarea: tai cu un cutter pet-ul respectiv astfel incat sa ai acces mai facil, scoti din ea intr-un recipient mai mic, atat cat ai nevoie pentru consum imediat, iar pet-ul il acoperi bine cu o folie de plastic alimentara fixata cu un elastic eventual, si tot asa.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Asta voiam sa aud, Carmen, ca e la fel de buna si asa. Tot ce ai zis e foarte logic, si nici nu-mi trecuse pana acum prin cap motivul zaharisirii mierii! Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Cu mare placere. Uite la ce mi-a fost mie de folos cursul ala

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

Citat:
citat din mesajul lui karula

sdcristian, te-am prins, vreau sfaturi de expert!
Am ceva stoc de miere (de-aia "cum numai in Romania gasesti" - citat din bunicile colectoare) care evident ca s-a zaharisit, oricat de multa am manca noi... Ce fac cu ea? Cat de ok mai sunt proprietatile ei acum? Prefer sa o pun asa zaharisita in limonada sau ceai, dar e greu de pus pe paine sau dat cu lingurita de ex. copiilor. S-o "desfac" in apa calda nu vreau, ca dupa aceea tot n-o mancam pe toata si se intareste la loc. Un al doilea "incalzit" cred ca ii sterge definitiv calitatile de "miere romaneasca"... Problema e ca am un pet cu miere, de-ala cu gura ingusta :))) Din borcan mai scot indoind coada lingurii la cat de beton s-a facut, dar din pet?
Deci, o pun la incalzit si o folosesc toata odata (probabil cateva tavi de prajituri) sau ma chinui degeaba ca oricum nu mai are calitati?
(Ana71, te rog sa ma scuzi de abuz pe subiectul tau!)


nu o incalzi, foloseste-o asa cum e, e foarte buna
daca ai vreo miere poliflora care nu se zahariseste poti sa o arunci ca e contrafacuta ( cea de salcam nu se zahariseste decat greu si dupa foarte mult timp)

si noi mancam cu petul taiat, e foarte buna pe paine prajita cu unt, in ceai, in lapte (eu de ex niciodata nu am baut lapte cu zahar, prima data cand am gustat mi s-a parut scarbos, fiind obisnuita cu miere in cacao)
de ex eu cand eram copil si nu erau cereale, zilnic mancam paine taiata cubulete, in cacao cu miere. sau imi faceam finetti din cacao din aceea neagra cu miere, amestecam pana devenea pasta. miere pe rosii iarasi e bun (dar sa fie rosii de gradina), miere cu gogosar, senvici cald cu miere la toaster - se face ca un caramel, fagure (adica capacelele luate de pe faguri) mestecate pana ies toata mierea din ele si folosite pe post de guma de mestecat (in anii 80 nu exista guma), polenul nu mi-a placut niciodata dar eram obligata sa il iau

la raceli se ia o lamaie spalata si se rade fin, cu coaja cu tot, se amesteca cu miere si e excelenta. aici se poate pune si zaharisita, pt ca lamaia o moaie. se tine combinatia in borcan si se mananca. asta face si multa pofta de mancare la copii.
tot pt raceli e bun hrean cu miere, dar poate la copii nu le place

ma rog, pt mine cum am mai zis, mierea si tot ce tine de stupi au fost mereu la indemana in copilarie, asa ca am experimentat in fel si chip. inclusiv am vazut ce se intampla daca dai cu fagure pe becul incins de la veioza in loc sa inveti pt admiterea in liceu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karula spune:

Multumesc!
Pentru mine a fost foarte util subiectul asta. Ieri am stat cu un flacon de tinctura de propolis in mana vreo 10 minute gata-gata sa il iau, m-am razgandit si acum ma felicit. O sa le dau copiilor miere zaharisita dupa ce decupam petul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Carmencat, Sdcristian, multzumim de lamuriri, ati dat niste informatii pe care nici nu m-am gindit sa le caut, pt ca in mintea mea, tot ce vine de la albina era sanatos...

Cum sta treaba cu fagurii in sine? Au vreun pericol?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Carmencat, Sdcristian, multzumim de lamuriri, ati dat niste informatii pe care nici nu m-am gindit sa le caut, pt ca in mintea mea, tot ce vine de la albina era sanatos...

Cum sta treaba cu fagurii in sine? Au vreun pericol?

------------------
Still looking for pieces of heaven...



nu, dar evident nu se inghite ceara

noi nu mancam bucati de fagure, pt ca sa nu stricam ramele, dar casutele cu miere din fagure sunt acoperite cu o pojghita de ceara

ca sa iasa mierea, cu o furculita speciala se iau acele capace, si noi asta numeam fagure, evident avea si multa miere, il pastram si se manca adica mesteca pana iesea mierea

si atunci primavara, cand sunt larve multe, astea se scot special si se arunca, din cauza riscului pt sanatate. intr-o parte recoltam fagurele, in alta aruncam larvele (la albine le ramaneau destule larve, pt ca stupul are 2 parti - casa unde stau niste faguri mari si nu se umbla la ei, sunt ai albinelor, si magazia de sus, unde snt fagurii pt stupar si mierea care se recolteaza. ca trebuie sa le lasi si lor ceva, evident)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Oups, deci nu se inchite ceara de la faguri? Adica ceara aia e doar pe post de guma de mestecat ? Ca eu iau miere de salcim cu faguri si pina acum.... .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinam spune:

si eu la fel credeam ca ce e de la albine nu poate face rau nimanui, se pare ca m-am inselat, multumim fetelor cunoscatoare ca ne-au luminat si pe noi .



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui karula

Multumesc!
Pentru mine a fost foarte util subiectul asta. Ieri am stat cu un flacon de tinctura de propolis in mana vreo 10 minute gata-gata sa il iau, m-am razgandit si acum ma felicit. O sa le dau copiilor miere zaharisita dupa ce decupam petul

Ce voiai sa faci cu tinctura de propolis?
Asta stiu ca se aplica extern la rani, pentru dezinfectare si cicatrizare, sau la exeme cutanate!

Mergi la inceput