Facebook fara acordul parintilor

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Astazi vorbim de Facebook, inainte de FB au fost alte retele sociale, iar dupa FB vor fi altele.

Cand aveam 8 ani, baiatul meu mi-a spus ca vrea cont pe Hyves.nl - acum 4 ani, era reteaua sociala a momentului in Olanda. Toti colegii de clasa aveau cont pe Hyves ... si trebuia si el sa arate cati prieteni are, sa se bucure de fiecare vizualizare de profil, sa puna poze cu caini si pisici si sa puna tot felul de emoticoane dansante la alti colegi si prieteni, pe perete....Evident, i-am urmarit toate miscarile si ma logam si eu in contul lui, sa vad ce se intampla pe acolo...

Intre timp, ne-am mutat in alta tara si toti colegii aveau cont pe FB, asa ca baiatul meu a lasat balta Hyves-ul si i-am facut cont pe FB ... Intre timp, a inteles ca numarul de prieteni pe FB nu inseamna ca ai atatia prieteni reali(ca e de preferat calitatea in favoarea cantitatii) si ... ca, una alta, FB este util celor care nu se satura de propria persoana...
Febra FB incepe sa il paraseasca ... a inteles cat de mult non sens este acolo si ca ... in fond e o mare pierdere de timp.n Pana la urma, e doar o vitrina ...
Exista insa si momente pe care le pierde airea pentru a citi inutilitatile prietenilor, pentru a raspunde la glumitele lor, pentru a vedea cine i-a mai dat like, etc ...ma rog, le acceptam pentru ca e mai intelept sa fim prieteni cu copilul decat sa il tocam la cap ...atata vreme cat stim absolut toate miscarile lui pe FB ...

Cu alte cuvinte, FBul s-a cam desumflat pentru un copil de 12 ani (poate si pentru ca nu mai este la inceputul sau pe internet dar si pentru ca nu i-am interzis fructul...) ... intre timp insa am fost martorii unei intamplari de care vreau sa va povestesc ...si care demonstreaza ca exista parinti care nu isi supravegheaza copilul ...
Andrei a inceput sa ne spuna in ultimele saptamani ca o colega de scoala (mai mica cu 2 ani - deci de 10 ani) - pe care o acceptase ca prietena pe FB il agaseaza cu mesaje kilometrice de genul: Te iubesc, de ce nu te uiti la mine in pauza cand trec pe langa tine, oare tu ma iubesti, ce ar fi sa avem o relatie ... si tot felul de variatiuni pe aceeasi tema ...
Dupa ce ne-a cerut parerea, si pentru a nu rani fata, Andrei i-a spus ca el are o alta prietena ;)) si ca o roaga sa nu ii mai trimita mesaje si sa nu ii mai scrie pe perete si pe chatul FB ... Fata nu a inteles mesajul si, vadit iritat, Andrei a scos-o de pe lista de prieteni...
Chiar si asa insa fata ii trimitea mesaje pe care el le stergea si uneori ni le citea ...ma rog, era clar ca fata e groaznic de indragostita de pustiul meu.... ma rog acel gen de pasiuni fulminante ale copilariei inocente ...
Acum o saptamana insa i-a trimis un mesaj in care i-a spus ca daca nu ii raspunde, isi taie venele ...era un mesaj kilometric ...foarte emotional si sufiecient de inspaimantator ... Andrei i-a raspuns ca nu e bine sa se joace cu cuvinte, ca nu merita sa faca asta, ....si ca o roaga sa inteleaga ca asemenea amenintari nu ii schimba opinia ... dar ca, ma rog, daca vrea, o sa o adauge iar pe lista de prieteni etc ... Fata a scris iar .... ca e sincera, serioasa ... si ca isi va taia venele ... Ei in acel moment, am intrat si noi in panica ... in aceeasi zi am cautat si gasit numarul de telefon al parintilor si i-am sunat ...rugandu-i sa aiba grija de fata lor care poate trece printr-o criza emotionala ... si ca ar fi bine sa discute cu ea si sa ii monitorizeze in acelasi timp miscarile pe FB. Parintii au fost socati la inceput dar ne-au multumit apoi pentru acel telefon... problema este ca acei parinti sunt de dimineata pana seara la serviciu iar fata sta foarte mult singura acasa ...
Daca as fi fost mama acelei fete cred ca as fi apreciat foarte mult o avestizare sincera de la alti parinti care stiu inaintea lor ca fata lor trece prin momente mai sensibile...Orice moment de discutie sincera dintre parinti si copii nu poate fi decat o cale deschisa catre comunicare si intelegere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Donia

Citat:
citat din mesajul lui cris_stef

Donia,

Eu pledez pentru experiment. Nu poti sti cum este fara FB daca nu stii cum este cu FB.
Nu putem spune cu adevarat ca Londra nu ni se potriveste doar pentru ca cineva de pe DC a spus ca ploua mereu. Pana nu mergem noi acolo sa vedem daca ni se potriveste sau nu, nu putem spune nimic. Poate doar ceva de genul "nu am ajuns la Londra nici anul acesta, dar oricum nu e doream sa ajungem, ploua prea mult pentru gusturile noastre". Vulpea isi doreste strugurii, chiar daca spune ca sunt acri.

Povestile colegilor/pretenilor nu conteaza, nu sunt experientele noastre. Imunitatea se capata doar intrand in mediul nesteril. Si noi, parintii, putem fi vaccin.

Eu sunt adepta alegerilor informate.
Daca vad ca prea multi oameni s-au ars cu focul, cu siguranta ca n-o sa bag si eu mana in foc ca sa vad daca o sa ma ard la randul meu. Si nu sunt nici genul de parinte care lasa copilul sa se arda, doar ca sa invete singur ca nu e bine sa bage mana in foc.
Personal prefer sa invat din greselile altora, si sa ma gandesc bine inainte de a lua o decizie. Doresc sa imi educ si copiii la fel, sa puna in balanta riscurile si dezavantajele si apoi sa aleaga ceea ce ii face pe ei sa se simta comfortabil.

Cu FB s-au ars destui, incepand cu pierderea serviciului sau mai recent chiar cu pierderea vietii.

Amanda Todd, despre care s-a pomenit aici de cateva ori, a fost bullied on line pana cand a ajuns sa se sinucida.
In clasa a 7-a a fost convinsa de catre un barbat sa isi arate sanii in fata webcamului. Un an mai tarziu aceeasi persoana a contactat-o si i-a cerut sa se expuna din nou, amenintand-o ca in caz contrar poza ei va circula pe net. Amanda n-a mai cedat de data asta, insa in scurt timpul poza cu ea expunandu-se a fost trimisa parintilor, profesorilor, colegilor, prietenilor.
A inceput sa fie bullied, ceea ce a facut-o sa ia calea alcoolului, drogurilor, automutilarii. A fost diagnosticata cu anxietate si depresie.
In timp a trebuit sa schimbe orasul in care locuia, scoala de cateva ori, a fost consiliata, a luat antidepresive. Bullyingul a continuat, pentru ca poza ei online a urmarit-o oriunde s-a mutat.
A incercat sa se sinucida de 2 ori, o data cu antidepresive, a doua oara cu inalbitor. Cand a doua incercare nu a reusit, pe FB i s-au postat mesaje cu inalbitori mai puternici care sa isi faca treaba mai bine data viitoare.
Cu o luna inainte sa se sinucida, a postat pe youtube un film cu povestea ei. O luna mai tarziu, s-a spanzurat. Avea 15 ani.

Si asta e consecinta unei greseli facute online de catre un copil. Va face si copilul meu aceeasi greseala? Banuiesc ca nu, insa prefer ca la 11 ani sa nu fie aruncat intr-un mediu asupra caruia nu are suficient control. Parerea mea... si a copilului, deocamdata :)

eu sunt perfect de acord cu tine. copilul treb supravegheat.
ce sa spun am urmarit video-ul . stiam de amanda todd. si povestea ei e cutremuratoare si din pacate nu e singura.
copiii pot fii foarte rai, rautaciosi si nu-si dau seama cat de mult ranesc prin vorbele lor.

aici la scoala e o campanie f. ampla impotriva buliing-ului. in care copiii sunt pregatiti cu info si au si quiz-uri la intrebari critice incat sa stie exact ce au de facut.
le vorbeste f. mult ca e imp sa ajuti pe celalat nu sa rizi, si sa raportezi mai ales cand vezi ceva care nu e bine.

dar cel mai mult conteaza ,cred in vatza copiilor sa aiba adulti , parinti pe linga ei, cu care sa stea de vb sau macar care sa ii observe cand trec prin astfel de faze. cand parintii lucreaza zi lumina...asta nu mai e posibil si din asta se intimpla multe.

pacat de amanda ca nu si-a pretzuit viatza si a ramas fara sperntza ...asa ceva nu treb sa se intimple!

michelle

Mergi la inceput

cat despre privacy, chiar spunea cum citeva saptamani la tv, ca pozele care le punem pe internet raman pe internet pt totdeauna.
le stergem dar de unde stim daca cineva nu a apucat sa le copieze. la fel si info care le punem despre noi, copii, adrese...nu stii nicioada in mana cui pica.

michelle

Mergi la inceput

in urma cu citiva ani am vazut un doc. la tv despre o fata care a fost "rapita".
avea parca 12-14 ani. top la invatatura in clasa ei...fata cuminte, nicioadata nu a facut probleme parintilor.
a intilnit online intr-un chat room un "baiat"...care a inceput cu declaratii de dragoste si dupa cateva luni s-a dus sa-l intilneasca in alt stat intr-un weekend...
dar acolo a avut surpriza sa de peste un om matur de vreo 50 de ani. noroc ca a scapat nevatamata ca asta era un predator pe care care politzia avea ochi de mult si i-au interrceptat mesajele si l-au prins din timp.
parintii socati cand le-a venit fata acasa cu politiza si de toata povestea..cand ei credeau ca doarme la o colega.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Acum, depinde si de relatia cu parintii, ca daca un copil minte ca merge la o prietena in weekend si se duce la 14-15 ani in alt stat (!!!) sa se intalneasca cu un baiat !!!! cunoscut pe fb, e ceva in neregula cu comunicarea in familie.

Iar cu Amanda, nu prea inteleg ce e cu moda asta cu 'buliing-ul' in America.Unii copii persecutati de altii se sinucid, altii vin cu pusca si omoara tot ce prind la scoala...e trist rau sa vezi ce influenta pot avea altii asupra unui om..ma rog, copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Acum, depinde si de relatia cu parintii, ca daca un copil minte ca merge la o prietena in weekend si se duce la 14-15 ani in alt stat (!!!) sa se intalneasca cu un baiat !!!! cunoscut pe fb, e ceva in neregula cu comunicarea in familie.

Iar cu Amanda, nu prea inteleg ce e cu moda asta cu 'buliing-ul' in America.Unii copii persecutati de altii se sinucid, altii vin cu pusca si omoara tot ce prind la scoala...e trist rau sa vezi ce influenta pot avea altii asupra unui om..ma rog, copil.

**Fur is for petting***

http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Nu e o moda si nu se intimpla doar in America si nici nu e ceva nou. Nou e doar cuvintul care da nume fenomenului. Se intimplpa si aici in Germania. Scoala mea privata a pierdut o clasa intreaga din cauza unui bully la care scoala nu a reactionat si de atunci au o politica stricta antibullying. Si se intimpla si in Romania, doar pentru ca nu denumiseram noi fenomenul nu inseamna ca el nu exista. Ia ginditi-va la liceu un pic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

Facebook-ul e un miloc de comunicare si are setari destul de stricte, astfel incat sa postezi si sa vezi doar tu ce postezi, daca vrei.

In lista ta adaugi pe cine vrei....nu te obliga nimeni sa adaugi necunoscuti.

Facebook-ul nu e singurul mijloc....mai sunt si altele.

Nu facebook-ul e babaul...el exista...cum exista si alcoolul...si drogurile...si armele. Nu te pune nimeni sa-l folosesti si daca il folosesti, fa-o in limitele bunului simt...D-zeu s-o ierte, dar sa-ti arati sanii la camera, e un gest cam extrem, cu conotatii psihologice. si cu toata hartuirea de dupa si denigrarea...legal, nu s-a putut face nimic?
Nimeni nu a ajutat-o in niciun fel. Si acum zac zeci de pagini in memoria ei...patetic...ironic.

Cat despre termenul de bullies...adica bataie de joc cu intentie directa s-a practicat si pe aici, de destule ori, sa-mi fie cu iertare...deci...sa fim realisti si mai ales obiectivi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Corect,my lady,in ultimul paragraf.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cruis spune:

Edit: ultimele Ultima postare m-a facut sa iau o lamaie repede.
Imi pare rau ca o femeie adulta poate gandi asa. Brrrr.

Da, un copil de 12 ani poate gresi si poate sa nu realizeze riscurile actiunilor sale. Tu ce tampenii ai facut la 12 ani, nu ne impartasesti? Sau tu le-ai facut cu cap si discret?

Toate stim care e teoria fb, mersi de info, dar numai un naiv sau ignorant crede ca o prezenta virtuala are ceva in clin sau in maneca cu privacy. Este o gluma.

xio, cyber-bullying nu are granite, sau ma insel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Cristoiu, cati copii din Romania, Germania si alte tari din Europa au venit cu pusti la scoala si si-au omorat colegii si profesorii?
Cati de aici au avut in clasa un bully de pe urma caruia sa sufere intens?
Eu cand eram mai mica, chiar ma gandeam cu tristete ca 'pe vremea mea' nu existau situatiile din filmele cu adolescenti, adica nu aveam o gasca de majorete sau fete frumoase cu nasul pe sus care sa stea doar cu sportivii, sportivii nu erau idolii si nu faceau legea in scoala sau in liceu, era pur si simplu ceva normal si din pctul asta de vedere-plictisitor.
In licee nici vorba de bataie de joc si mistouri...boring

Mergi la inceput